Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Švýcarsko: Eisgenossen chtějí setřást tíhu očekávání a vrátit se do play-off

Praha – Větší šok než finálovou účast Švýcarska na mistrovství světa 2013 světový hokej v novém miléniu nepamatuje. Eisgenossen se ale tímto úspěchem dostali pod pro ně do té doby neznámý tlak. Čtvrtfinále je nyní už povinností a vždy se čeká, zda Švýcaři dalším medailovým úspěchem potvrdí příslušnost ke světové špičce. Na dalších třech MS ale hráči s helvétským křížem na prsou hned dvakrát nepostoupili ani ze skupiny. Na svůj jubilejní dvacátý šampionát elitní kategorie tak Švýcaři jedou s přeci jen o něco skromnějším cílem – napravit loňský nevydařený turnaj a pokusit se probojovat do play-off.

Slavící švýcarští hokejisté
zdroj: ITAR-TASS autor: Sergei Fadeichev

Generace, která měla svůj vrchol na MS ve Stockholmu, ale pomalu odchází, v aktuálním kádru už je pouze šest pamětníků tehdejšího stříbra. Švýcaři se také pomalu etablují v NHL, kde v letošní sezoně působilo hned patnáct hráčů.

V Paříži se ale představí pouze dva z nich, přičemž Tanner Richard odehrál v sezoně za Tampu jen tři zápasy. Dvacetiletý Denis Malgin si za Floridu připsal 10 bodů ve 47 zápasech, část sezony ale strávil i na farmě ve Springfieldu.

Naopak omluvenky zaslali Nino Niederreiter z Minnesoty, Sven Andrighetto z Colorada či Sven Bärtschi s obráncem Lucou Sbisou z Vancouveru a také brankář Floridy Reto Berra. V play-off NHL pak zůstává trojice hráčů Nashvillu, kde vedle obránců Romana Josiho a Yannicka Webera působí i nyní zraněná vycházející hvězda švýcarského hokeje Kevin Fiala. Stejně jako u veterána Marka Streita z Pittsburghu je ale s ohledem na vývoj bojů o Stanley Cup jejich případný pozdější příjezd prakticky vyloučen.

Jonas Hiller
zdroj: ZUMA autor: Pascal Muller

Podle očekávání by svěřenci někdejšího skvělého švýcarského centra Patricka Fischera neměli mít problém v defenzivní části sestavy. Brankářský veterán Jonas Hiller má za sebou stovky zápasů v NHL za Anaheim i Calgary, Leonardo Genoni se v roli spolehlivé dvojky chystá už na svůj čtvrtý šampionát.

Obranu povede zkušený Raphael Diaz, který za sebou má rovněž poměrně bohaté zámořské angažmá, stejně jako Philippe Furrer, také pamětník stockholmského stříbra. Z farmářského celku Columbusu se do nominace dostala i někdejší opora švýcarské dvacítky Dean Kukan.

Útočné formace už sice výrazně poznamenala generační výměna, zůstal však velezkušený Andres Ambühl a vedle něj další z účastníků MS 2013 - Simon Bodenmann a Denis Hollenstein, k tahounům by měl patřit i Damien Brunner nebo Thomas Rüfenacht, který se paradoxně až ve 32 letech dostal na svůj první velký turnaj. Většina opor se rekrutuje z domácí NLA, vedle švédské a finské ligy dnes pravděpodobně nejkvalitnější evropské soutěže mimo KHL.

Švýcaři mají za sebou vcelku vydařenou přípravu. Vyhráli letošní ročník Euro Hockey Challenge, když vyhráli šest z osmi zápasů. Vesměs šlo o výsledkově vyrovnané duely, nejvyšší výhru zaznamenali po výsledku 3:0 na Slovensku. V domácím prostředí ale dvakrát dokázali porazit Rusko. V generálce na šampionát podlehli úřadujícím mistrům světa z Kanady 1:4.

Pro Eisgenossen je z pohledu boje o postup mnohem důležitější první polovina základní skupiny. Po úvodním souboji s nováčkem ze Slovinska je čekají všichni hlavní konkurenti usilující stejně jako Švýcaři o čtvrtfinále – postupně Norsko, domácí Francie a nevyzpytatelné Bělorusko.

Druhý trojboj v podání Kanady, Finska a v závěrečný den základní skupiny pak Česka bude pro Helvéty těžkou zkouškou, ve které samozřejmě nejsou bez šance na body, ale v ideálním případě potřebují mít nahráno už z předchozích zápasů.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Švýcarsko

Loňský šampionát by měl být pro Švýcary varováním, v prvním utkání prohráli v nájezdech s nakonec sestoupivším nováčkem z Kazachstánu a z téhle rány už se do konce turnaje nevzpamatovali. V základní hrací době přehráli pouze o gól Lotyšsko a skončili až jedenáctí.

Letos by to v podání Eisgenossen mělo být podstatně lepší, byť zejména proti fyzicky hrajícím Norům a domácím prostředím vybičovaným Francouzům půjde o těžké zápasy. Těžší navíc o to, že Švýcaři se v nich už jen těžko budou zbavovat pro ně nepříjemné role favorita.

Nominace Švýcarska na MS v Kolíně nad Rýnem a Paříži:

brankáři: Leonardo Genoni (Bern), Jonas Hiller (Biel), Niklas Schlegel (Curych)

obránci: Raphael Diaz, Dominik Schlumpf (oba Zug), Philippe Furrer (Lugano), Joël Genazzi (Lausanne), Romain Loeffel (Ženeva), Christian Marti (Curych), Ramon Untersander (SC Bern), Dean Kukan (Cleveland/AHL)

útočníci: Simon Bodenmann, Gaëtan Haas, Thomas Rüfenacht (všichni Bern), Fabrice Herzog, Reto Schäppi, Pius Suter (všichni Curych), Denis Hollenstein, Vincent Praplan (oba Kloten), Cody Almond (Ženeva), Andres Ambühl (Davos), Damien Brunner (Lugano), Reto Suri (Zug), Denis Malgin (Florida/NHL), Tanner Richard (Tampa Bay/NHL)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články