Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Švédům ani Rusům to nepálilo, bod navíc vystřelil sborné v nájezdech Panarin

Kolín nad Rýnem – Obyčejně jejich vzájemné střetnutí v rámci mistrovství světa nabízí přestřelky, tentokrát byl však duel Švédska s Ruskem na úvod šampionátu v Německu a Francii na góly skoupý. V základní hrací době skončil 1:1 a o vítězi rozhodly až nájezdy. V nich si lépe počínala sborná. Výhru jí zajistil Artěmij Panarin.

Artěmij Panarin se raduje z gólu
zdroj: REUTERS autor: Wolfgang Rattay

Poprvé v historii se na mistrovství světa hraje prodloužení stylem, že na obou stranách jsou v poli pouze tři hráči. Ani taková spousta prostoru nestačila Švédsku ani Rusku k tomu, aby pro sebe rozhodly úvodní vystoupení na šampionátu. Střelecká neproduktivita v nastavené pětiminutovce tak přesně dokumentovala, jak to v utkání vypadalo. Oba sokové si sice šance vypracovali, góly však padly jen dva.

První z nich dali Švédové. V úvodní třetině u mantinelu výborně podržel puk Victor Rask, který přihrál přesně na Eliase Lindholma a ten střelou mezi nohy překonal Andreje Vasilevského. Rusové s odpovědí přišli až v závěrečné části, v níž Alexander Barabanov zpoza branky našel Sergeje Andronova, jenž zamířil přesně.

Další přesný zásah pak už přišel pouze v nájezdech. Švédové ze tří pokusů neprostřelili Vasilevského ani jednou. Jediným úspěšným exekutorem se stala ruská hvězdná posila z NHL Artěmij Panarin, který rozhodl střelou přesně mezi betony.

Rusko si tak do tabulky skupiny A připsalo o bod více a potvrdilo, že se mu proti Švédsku na mistrovství světa daří. Seveřany porazilo už poosmé za sebou. "Byl to těžký, ale dobrý zápas. Prvních 15 až 16 minut jsme odehráli excelentně. Dobře jsme forčekovali, zachytávali jejich přechod do útoku a sami jsme skórovali. Ve druhé části jsme se drželi trošku zpátky, ve třetí pak mělo Rusko navrch a bylo silnější a silnější. Je dobré, že máme tento zápas za sebou, byl pro nás určitým měřítkem," prohlásil kouč poražených Rikard Grönborg.

Úvod zápasu však vypadal spíše tak, že duel jasně ovládnou Švédové. Svého soupeře na startu sevřeli a díky velké agresivitě a pohybu i při hře 5 na 5 působili, jako by měli v poli o muže navíc. Rusko však tlak přežilo a dokonce jako první mělo vyloženou šanci. Ránu Ivana Provorovova zastavila tyč.

První část nabízela velice atraktivní podívanou z obou stran, v níž se šance objevovaly i nadále. Vasilevského nebezpečně prověřili Oliver Ekman Larsson a William Nylander. Švédského gólmana Viktora Fastha zase zaměstnal Sergej Mozjakin, který se i díky štěstí dostal až před něj.

Neprůstřelnost brankářů vydržela do patnácté minuty, kdy využil přesné přihrávky Raska Lindholm a mohl se radovat se spoluhráči z vedoucí branky. Ta navíc nemusela být jediná, jelikož Švédové se po gólu do Ruska opět zakousli a několikrát zahrozili.

Po změně stran se hra znovu vyrovnala. Jako první rozehřál Vasilevského Carl Klinberg a do dobré pozice se dostal také Joakim Nordström, jenž ujel při oslabení. Jeho zakončení při přečíslení 2 na 1 ovšem lapil ruský brankář.

Nenudil se ani Fasth, jehož pořádně protáhl tvrdou ránou Panarin. Bombě Andreje Mironova zase chybělo pár centimetrů, aby měla naději na úspěch.

Rusové s postupem času a vědomím jednogólové ztráty začali přidávat na tempu a v třetí části na ledě byli lepším celkem. Už v jednačtyřicáté minutě nechybělo mnoho, aby Barabanovo obkroužení kolem branky skončilo gólem. Tehdy však ještě stačil zakročit Fasth.

Druhé postavení Barabanova za brankou už ale bylo úspěšné, když jeho přesného pasu využil Andronov.

Ve zbytku zápasu si oba celky ještě vytvořily několik šancí, zejména pak samostatný nájezd Nikity Kučerova v prodloužení volal po gólu. Žádný z brankářů už puk ale za svá záda nepustil. O výsledku tak rozhodl až Panarin při nájezdech.

Skupina A (Kolín nad Rýnem): Švédsko - Rusko 1:2 SN (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 15. E. Lindholm (V. Rask, Hedman) - 44. Andronov (Barabanov, Provorov), rozhodující sam. nájezd Panarin. Rozhodčí: Salonen (Fin.), Stricker - Kaderli (oba Švýc.), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 18 537.

Švédsko: Fasth - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Omark, Krüger, Eriksson Ek - W. Nylander, Karlsson, Söderberg - C. Klingberg, J. Lundqvist, Nordström. Trenér: Rikard Grönborg.

Rusko: Vasilevskij - Gavrikov, Kiselevič, Antipin, Bělov, Provorov, Mironov, Zub - Tělegin, Andronov, Plotnikov - Panarin, Šipačov, Dadonov - Kučerov, Namestnikov, Gusev - Mozjakin, Tkačov, Barabanov. Trenér: Oleg Znarok.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články