Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Švédsko: Vrátí se výběr Tří korunek na vrchol a dosáhne na jubilejní zlato?

Postoupit ze čtvrfinále a po dvou letech znovu bojovat o cenné kovy. To je cílem švédského výběru na letošním šampionátu. Seveřanům se dvakrát po sobě nepodařilo postoupit do nejlepší čtveřice, v Německu chtějí negativní bilanci změnit. K tomu jim má pomoci i šestnáct posil z NHL. Vrátí se Tre Konor se silným kádrem na výsluní? Pokud by Švédové vyhráli, dosáhli by na jubilejní desáté zlato z mistrovství světa. 

Sport
zdroj: ČT4

Švédové mají v kádru tři mistry světa, čtyři stříbrné medailisty z olympijských her v Soči z roku 2014 a šest účastníků zářijového Světového poháru. Podle papírových statistik se Tre Konor letos řadí mezi adepty na medaili, poslední dva roky ale na světovém šampionátu neprošli do semifinále. Zlato vybojoval švédský výběr naposledy před čtyřmi lety na domácím šampionátu. Jejich posledním cenným kovem je bronz z roku 2014. 

Na loňském šampionátu si Seveřané chtěli po pátém místě z Prahy vylepšit reputaci, ale místo toho přišel další nezdar. Švédové už v základní skupině podávali nevyrovnané výkony, podlehli Rusům i českému výběru. Tre Konor zaváhali také v zápasech s Lotyšskem a Dánskem, do kterých sice vstupovali jako favorité, ale nakonec získali v obou utkáních po dvou bodech. 

Do čtvrtfinále tak postupovali z třetího místa a narazili na pozdější mistry světa z Kanady. Výběr Javorových listů Švédsko vyřadil jednoznačným výsledkem 6:0 a Seveřané opět skončili před branami semifinále. Místo postupu si švédský kádr oproti šampionátu v Praze ještě o příčku pohoršil a skončil nakonec šestý.

Loni se trenérům hromadily omluvenky, letos se hlásí 16 hráčů z NHL

V loňském roce posílilo žlutomodrý tým na šampionátu pouze šest hráčů z NHL. Trenérům švédské reprezentace se před turnajem v Rusku nahromadilo téměř 30 omluvenek a v nominaci nakonec převažovali hráči z domácí soutěže. Letos je ale situace podstatně jiná, kouč Rikard Grönborg disponuje ve svém týmu šestnácti hokejisty ze zámořské soutěže. Čtrnáct z nich se představilo už minulý týden na Českých hokejových hrách, patří mezi ně brankář Eddie Läck a útočníci Elias Lindholm, Joakim Nordström a Victor Rask z Caroliny.

Dalšími posilami ze zámoří jsou forvardi Gabriel Landeskog a Carl Söderberg z Colorada a zadáci Victor Hedman a Anton Stralman z Tampy Bay, John Klingberg z Dallasu a Oliver Ekman-Larsson z Arizony. Po vyřazení v 1. kole play-off stihli turnaj také útočníci William Karlsson z Columbusu, Marcus Krüger z Chicaga a Joel Eriksson Ek s obráncem Jonasem Brodinem z Minnesoty. Obránce Alexander Edler z Vancouveru se zapojil až těsně před šampionátem, přestože jeho tým v bojích o Stanleyův pohár nehrál. Přibyl také forvard William Nylander z Toronta, které vypadlo z play-off.

Sport
zdroj: ČT4

První velkou mezinárodní akcí bude světový šampionát pro dva švédské gólmany. Eddie Läck, se stejně jako Niklas Svedberg z Ufy podívá na MS poprvé. Dalšími debutanty budou zadáci Philip Holm a Calle Rosén a útočníci Dennis Everberg z Växjö, Eriksson Ek, William Karlsson, Nordström, Nylander, Mario Kempe z Podolsku a Carl Klingberg ze Zugu, který si navíc užije turnaj s mladším bratrem Johnem. Na mistrovství světa bude hrát poprvé také Söderberg. 

Naopak nejvíce zkušeností má se 128 starty útočník Joel Lundqvist z Frölundy, který je mistrem světa z let 2006 a 2013. U posledního titulu Švédů před čtyřmi roky byli i Landeskog a Edler, kteří mají stejně jako Ekman-Larsson a Krüger i stříbro z poslední olympiády. Krüger je dvojnásobným vítězem Stanleyova poháru s Chicagem z let 2013 a 2015.  

V generálce na šampionát v závěrečném turnaji Euro Hockey Tour skončili Švédové poslední se dvěma body, když ve Stockholmu porazili Rusko 4:3 v prodloužení a pak v Českých Budějovicích prohráli s Českem 4:8 i s Finskem 2:3. Předtím v EuroHockey Challenge doma v Södertälje Lotyšsko nejdříve zdolali 4:1 a pak s ním prohráli 3:4 po samostatných nájezdech, následně zvítězili v Grodnu nad Běloruskem 4:1 a 5:1. 

Do šampionátu vstoupí Švédové proti Rusku a v dalších duelech v základní skupině A v Kolíně nad Rýnem se utkají s domácím Německem, Spojenými státy americkými, Lotyšskem, Itálií, Dánskem a Slovenskem.  

Nominace hokejistů Švédska na mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem a Paříži:

Brankáři: Viktor Fasth (CSKA Moskva/KHL), Eddie Läck (Carolina/NHL), Niklas Svedberg (Ufa/KHL)

Obránci: Philip Holm, Calle Rosén (oba Växjö), Victor Hedman, Anton Stralman (oba Tampa Bay/NHL), Jonas Brodin (Minnesota/NHL), Alexander Edler (Vancouver/NHL), Oliver Ekman-Larsson (Arizona/NHL), John Klingberg (Dallas/NHL)

Útočníci: Elias Lindholm, Joakim Nordström, Victor Rask (všichni Carolina/NHL), Gabriel Landeskog, Carl Söderberg (oba Colorado/NHL), Dennis Everberg (Växjö), Joel Lundqvist (Frölunda), Joel Eriksson Ek (Minnesota/NHL), Carl Klingberg (Zug/Švýc.), Marcus Krüger (Chicago/NHL), William Nylander (Toronto/NHL), Linus Omark (Ufa/KHL), Mario Kempe (Podolsk/KHL), William Karlsson (Columbus/NHL).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články