Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Švédsko v poklidu přejelo odevzdanou Itálii 8:1

Kolín nad Rýnem - V tempu nedělní procházky si Švédsko připsalo další tři body na mistrovství světa a přiblížilo se postupu do čtvrtfinále šampionátu. Tre Kronor zdecimovali s přílišným respektem hrající Itálii 8:1, o svém jasném vítězství ale rozhodli až pěti góly ve třetí třetině.

Radost hokejistů Švédska
zdroj: Reuters autor: Wolfgang Rattay

Švédové se už ve čtvrtek proti Lotyšsku prezentovali hodně úsporným výkonem a i v průběhu druhého zápasu během pouhých 20 hodin z nastaveného stylu neuhnuli. V souboji s dopředu už trochu odevzdanými Italy to ale i tak stačilo na naprostou dominanci na ledě.

"Vždy si přejete odehrát perfektní zápas. Takový jsme sice nejspíš neodehráli, ale určitě jsme se zlepšili v porovnání se včerejškem. Zrychlili jsme, vytvořili si dobré šance a šli více do brány. Určitě máme teď ze zápasu lepší pocit," uvedl kapitán Joel Lundqvist.

Azurri s vědomím, že větší šance na body pro ně skýtají zápasy s Německem a Dánskem, nasadili náhradního brankáře Cloutiera a snažili se hlavně neprobudit favorita z jeho uspávacího módu. To se jim v prvních dvou třetinách dařilo, nakonec ale debaklu ušetřeni nezůstali.

Celkovému tempu příliš nepomohlo ani brzké vedení Tre Kronor, Lindholm našel v útočném pásmu trestuhodně volného Raska a ten z pozice mezi kruhy vymetl horní růžek. Blízko druhé brance byl vzápětí Lundqvist, jenže jeho dorážka proskákala za Cloutierovými zády po brankové čáře mimo.

Seveřané v pohodě diktovali tempo hry a brzy se navíc uklidnili i druhou brankou z hole obránce Holma. Itálie se za prvních dvacet minut zmohla jen na čtyři střely na branku a mohla být ráda, že Eriksson Ek trefil jen horní tyč a následně neprotlačil puk za ležícího italského gólmana a Stralmanova bomba mířila těsně mimo.

Jediný menší zádrhel na cestě za třemi body znamenalo oslabení po vyloučení Lundqvista, které už po dvaceti sekundách potrestal Morini po ideální přihrávce nejlepšího italského hráče Scandelly, puk přitom prošel za brankovou čáru doslova o centimetry. Přesně v polovině utkání ale vrátil Tre Kronor dvoubrankové vedení Brodin.

Tím padly veškeré italské naděje na zdramatizování zápasu, také proto, že druhá třetina stála Azurri hodně sil. Na střídačku to bylo z vlastního obranného pásma daleko a v jednu chvíli se italská pětice musela při švédském zámku zdržet na ledě téměř dvě minuty.

Cloutier v prostřední části dokázal včas sklapnout betony oproti Nylanderovi a další rána hvězdičky Toronta se otřela zvnějšku o tyč. Prosadil se tak až ve 41. minutě za pomoci teče jednoho z italských obránců Lindholm.

Alespoň v poslední desetiminutovce Švédové proti unavenému protivníkovi trochu zapnuli a výrazně navýšili své vedení. Po Söderbergově střele do tyče dorážel do prázdné branky Omark, gólu však předcházel nepotrestaný faul Söderberga na Itala Franka.

Cloutier se pak vyznamenal proti Edlerovi, ale poté inkasoval třikrát za tři a půl minuty, kdy se mezi střelce zapsali Carl Klingberg, Eriksson Ek a John Klingberg.

"Švédové dobře drželi puk, mají opravdu velmi dobré hráče a celkově skvělý tým. Myslím, že jsme se docela dobře drželi první dvě třetiny, ale ve třetí jsme se trochu ztratili. Nelze nás vinit z nedostatku snahy, ale oni byli prostě lepší," řekl italský obránce Thomas Larkin.

Skupina A: Švédsko - Itálie 8:1 (2:0, 1:1, 5:0)

Branky a nahrávky: 4. V. Rask (E. Lindholm), 9. Holm (W. Nylander, Brodin), 30. Brodin (Holm), 41. E. Lindholm (Landeskog, Stralman), 51. Omark (Söderberg, Edler), 55. C. Klingberg (Nordström), 57. Eriksson Ek (Stralman, W. Nylander), 59. J. Klingberg (Holm, W. Nylander) - 24. Morini (Scandella, Insam). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Fonselius - Suominen (oba Fin.), Jensen (Dán.). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváci: 10 878.

Švédsko: Fasth - Stralman, Hedman, J. Klingberg, Edler, Holm, Brodin - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Söderberg, Krüger, Omark - Karlsson, W. Nylander, Eriksson Ek - C. Klingberg, J. Lundqvist, Nordström - Everberg. Trenér: Rikard Grönborg.

Itálie: Cloutier - T. Larkin, Zanatta, Hofer, Helfer, Egger, Glira, Miglioranzi - Frigo, Andergassen, Scandella - Morini, S. Kostner, D. Kostner - Insam, Anton Bernard, Lambacher - Marchetti, Goi, Gander - Frank. Trenér: Stephan Mair.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články