Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Švédsko je v semifinále, Švýcaři končí okradeni o regulérní gól

Paříž – Hokejisté Švédska si zahrají semifinále mistrovství světa. Po gólech Bäckströma, Nylandera a Edlera zvítězili 3:1. Za jinak pohledněji hrající Švýcary, kterým nebyl v závěru utkání uznán regulérní gól, pouze snižoval Haas. Tre kronor si o medaile zahrají s Finskem, které odpoledne překvapilo výběr Spojených států 2:0.

Utkání Švýcarsko - Švédsko
zdroj: ČTK/AP

Švédská hra na šampionátu zatím nijak oslnivá nebyla a zásadní změna nepřišla ani ve čtvrtfinále. Seveřané přitom mají v kádru řadu hvězdných jmen, jenže i tak to je z jejich strany chladnější verze hokeje. Máte-li své jisté, podle receptu Tre kronor se do ničeho hnát nebudete.

To Švýcaři chtěli z každého zápasu vytěžit maximum, zřejmě i poučeni nedobrým vstupem do MS. Nad sestupujícími Slovinci vedli po první třetině 4:0, aby nakonec horko těžko zachraňovali výhru 5:4 v nájezdech.

Švédové sice tentokrát zvítězili 3:1, na střely 29:27, ale hrou za Švýcarskem mírně zaostávali. Jejich soupeř však neproměňoval šance a navíc se na něj přilepila smůla. Čtyři minuty před koncem totiž Švýcaři vstřelili regulérní gól, ale rozhodčí v domnění, že puk drží brankář, hru těsně předtím přerušili. Čítankový zářez.

Start play-off začal nicméně ze švédského pohledu lépe. Korunky byly v úvodu aktivnější a jejich snaha přinesla ovoce hned ve čtvrté minutě. To když Bäckström překonal Genoniho šlehou z pravého kruhu. Navýšit mohli v rychlém sledu Hedman, Brodin a Karlsson, ale chyběl jim potřebný důraz.

Švýcaři se k prvním pokusům osmělili až po více než sedmi minutách, ovšem se Schäppiho zástřelem neměl Lundqvist problémy. Akci Haase, který zahrával bekhendem do brankoviště, kde si nahozený puk do branky nešťastně strčil obránce Ekman-Larsson, už ovšem nezvládl.

Švýcaři kombinovali, vyjížděli si do obrany, byli v tempu. Start druhé třetiny toho byl důkazem. Jejich soupeř se prezentoval onou chladností a pokračoval v jízdě na půl plynu. Stříbrní medailisté z roku 2013 navíc měli výhodu čtyřminutového trestu Bäckströma za vysokou hůl a nejblíže k obratu byl dvakrát kapitán Diaz. Haas se pak navíc dokázal ve velké rychlosti ve vlastním oslabení při vyloučení Schäppiho prosmýknout před Lundqvista.

To švýcarskou hru dobře ilustrovalo. Zatímco tradičně modrožlutí hokejisté kostrbatě kombinovali v rozích, jejich protivník se hlava nehlava tlačil do brány, v čemž vyčníval třeba Bodeman. I proto přišel gól z efektního nájezdu a následného pádu faulovaného Nylandera jako blesk z čistého nebe.

Švýcary to nerozhodilo a dál Švédy předvedenou důraznou hrou převyšovali. Vědět o sobě začal dávat střelec rozhodujícího gólu v prodloužení proti Kanadě, útočník Herzog. A aktivitou hýřil i Hollenstein, který mohl srovnat do odkryté branky, kdyby puk nešel těsně vedle tyče.

I třetí dějství začalo lépe z pohledu švýcarských šancí. V jedné takové byl Kukan, ovšem staré pravidlo nedáš-dostaneš se opět potvrdilo. Po menším tlaku Švédska dorážel Edler a Tre kronor už vedli o dva góly. A to se následně ještě jeho další střela odrazila od tyče. Když pak sudí okradli Švýcary o onen gól, což doprovázel pískot a hučení celé pařížské arény, a následně nepomohla ani hra v šesti, o semifinalistovi bylo rozhodnuto.

Švýcarsko - Švédsko 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 13. Haas - 5. Bäckström (Lindberg, W. Nylander), 36. W. Nylander (Ekman-Larsson), 44. Edler (J. Lundqvist). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Kubuš (SR) - Otmachov (Rus.), Suchánek (ČR). Vyloučení: 1:3. Bez využití. Diváci: 8417.

Švýcarsko: Genoni - Diaz, Furrer, Schlumpf, Kukan, Loeffel, Genazzi, Marti - Schäppi, Almond, Rüfenacht - Praplan, Haas, Hollenstein - Ambühl, Malgin, Herzog - Brunner, Suter, Suri - Bodenmann. Trenér: Patrick Fischer.

Švédsko: H. Lundqvist - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler, Holm - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Lindberg, Bäckström, W. Nylander - Everberg, W. Karlsson, Söderberg - Krüger, J. Lundqvist, Nordström - Eriksson Ek. Trenér: Rikard Grönborg.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články