Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Švédové předvedli nemastný neslaný výkon, na Slovensko to ale stačilo

Paříž – Nebyl to výprask jako v předchozích dvou zápasech s favority, i tak ale hokejisté Slovenska završili svoje vystoupení na mistrovství světa další porážkou. Svěřenci Zdeno Cígera podlehli na půl plynu hrajícím Švédům 2:4 a domů pojedou s bilancí jedné výhry, šesti proher a pouhých čtyř bodů. Seveřany naopak triumf posunul na průběžné druhé místo tabulky.

Radost hokejistů Švédska
zdroj: REUTERS autor: Wolfgang Rattay

V sestavě mají jména, která by chtěl mít na lavičce asi každý trenér. Výkony hokejistů Švédska na šampionátu však tomu zatím úplně neodpovídají. Ukázalo se to i v závěrečném zápase skupiny se Slovenskem, v němž vystoupení Tre Kronor spíše připomínalo volný trénink nebo poklidné rozbruslení.

Seveřanům chyběl větší pohyb, místo nabídnutí se si spíše vyměnili nespočet přihrávek. I tento přístup ale podobně jako ve většině předchozích zápasů žluto-modrým stačil k připsání další výhry. Slovensku se sice dvakrát podařilo překonat hvězdného Henrika Lundquista, jenže Švédové téměř celozápasové vedení nepustili.

I nemastný neslaný výkon je posunul na druhou příčku skupiny A, kde se udrží, pokud výběr USA v zápase proti Rusku nezíská ani bod. Slováci si naopak potvrdili, že prožívají nejhorší šampionát za dlouhé roky a v "áčku" skončí předposlední.

Cígerova družina přitom neměla daleko, aby Švédy v úvodu zaskočila brankou. V páté minutě ujel obraně Marcel Haščák, jenže opět potvrdil, jak se mu na turnaji nedaří. Samostatný nájezd mu vychytal Lundquist. Třicetiletého útočníka Komety mohla neproměněná tutovka mrzet o to víc, že o pár sekund nato předvedl pohlednou akci Nicklas Bäckström s Williamem Nylanderem a druhý jmenovaný po zamíchání s pukem zamířil pod horní tyčku.

Slováky inkasovaný gól nepoložil a v osmé minutě nebezpečně po přečíslení dva na jednoho pálil Andrej Kudrna. Problémem však bylo, že se znovu potvrdilo pravidlo "nedáš, dostaneš". Pokus Olivera Ekmaan-Larssona nejprve skončil nad brankou, švédský bek si pro něj následně dojel a překonal Júliuse Hudáčka.

Už tak dost laxně hrající Švédi po dvoubrankovém vedení ubrali na tempu a v šestnácté minutě musel další skvělý zákrok vytáhnout Lundquist poté, co se před ním sám zjevil Michel Miklík.

Jak k zápasu Seveřané přistupují ukázaly i tresty. Hned dvakrát během první třetiny byli vyloučeni za příliš velký počet hráčů na ledě. Na začátku druhé části pak pykali zase za pozdní příchod na led a vše vyvrcholilo faulem Eliase Lindholma. Všechny oslabení Švédové přečkali. Po posledním z nich však Slováci přeci jenom udeřili, když se do odraženého puku v mezikruží opřel Tomáš Matoušek a snížil.

Radost Slováků ale netrvala dlouho, jelikož Švédové následně opět odskočili nenápadnou střelou Dennise Everberga po buly. To už bylo moc na Hudáčka, které nahradil mezi třemi tyčemi Jaroslav Janus.

Bývalý brankář Litvínova se pořádně zapotil v jednatřicáté minutě, kdy Seveřané totálně rozebrali obranu Slovenska a Bäckström sám před Janusem orazítkoval tyč.

Slovensko se ještě jednou vrátilo do hry. Už po necelých dvou minutách poslední části ujel obraně Švédska Andrej Kudrna a překonal Lundquista. Cígerův výběr v ten moment mohl dosáhnout na nečekané body.

Ve zbytku závěrečné třetiny to však byli Švédové, kdo si vytvářel dobré pozice a Slováky držel ve hře dobře chytající Janus. V závěru se Slovensko kvůli vyrovnání rozhodlo zkusit hru bez brankáře, jenže místo vstřelení gólu inkasovali. Na konečných 4:2 uzavřel William Karlsson.

Švédsko - Slovensko 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 5. W. Nylander (Bäckström, J. Klingberg), 9. Ekman-Larsson (Everberg, W. Karlsson), 26. Everberg (W. Karlsson), 60. W. Karlsson (Edler) - 25. Matoušek (Skalický, Zigo), 42. Kudrna (Cingel). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Odinš (Lot.) - Kohlmüller (Něm.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 10 259.

Švédsko: H. Lundqvist - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Lindberg, Bäckström, W. Nylander - Everberg, Karlsson, Söderberg - Krüger, J. Lundqvist, Eriksson Ek - Nordström. Trenér: Rikard Grönborg.

Slovensko: J. Hudáček (26. Janus) - Sersen, Čajkovský, Jánošík, Čerešňák, Mikuš, Gernát, Šedivý - Miklík, L. Hudáček, Dravecký - Haščák, Bližňák, Šťastný - Kudrna, Cingel, Hrnka - Matoušek, Zigo, Skalický. Trenér: Zdeno Cíger.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články