Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sörensen čaroval, sborná ale dánský odpor během 70 sekund zlomila

Kolín nad Rýnem ‒ Tři branky během pouhých 70 sekund rozhodly na mistrovství světa o vítězství favorizovaných Rusů nad Dánskem 3:0. Sbornou dlouho trápil skvěle chytající brankář Sörensen, který kapituloval jen ve druhé třetině po bleskových zásazích Kiseleviče, Plotnikova a Guseva. Ruský gólman Vasilevskij vychytal první čisté konto na šampionátu, stačilo mu na to 21 povětšinou nepříliš složitých zákroků.

Brankář Georg Sörenson v utkání s Ruskem
zdroj: Reuters autor: Wolfgang Rattay

Švédský kouč dánského výběru Jan Karlsson nechal poprvé na turnaji odpočívat brankářskou jedničku Dahma a důvěru dostal Georg Sörensen. Pouhých 178 centimetrů vysoký gólman druholigové švédské Almtuny se ale stal překvapivým hrdinou první poloviny utkání, když zlikvidoval několik vyložených šancí hvězdné ruské ofenzivy.

Sborná se dlouho prezentovala hodně rozpačitým výkonem, její hra postrádala tempo i častější střelbu. Rozhodnutí přinesly až tři rychlé ruské zásahy na pomezí 36. a 37. minuty. Nejdříve Panarinovu přesnou přihrávku z rohu proměnil tvrdou ranou do horního rohu obránce Kiselevič, po pouhých 18 sekundách vymíchal Sörensena neobsazený Plotnikov a silnou ruskou dvouminutovku uzavřel po Šipačovově asistenci Gusev.

"Museli jsme být první polovinu zápasu trpěliví. Možná jsme občas hráli až příliš individuálně a mysleli si, že to bude podobný zápas jako s Italy, ale Dánové jsou tým, který je na slušné úrovni. A odvedli dobrou práci," uvedl ruský útočník Nikita Kučerov s připomínkou snadné nedělní výhry nad Italy 10:1.

Rusové v úvodu rozhodně nepřipomínali tým, který v předchozích dvou zápasech vstřelil 16 gólů. Spokojili se s kontrolou puku, drželi Dánsko v jeho obranném pásmu, ale bez tlaku do branky a střelby z nebezpečných pozic. Sörensen se výrazněji zapotil až při spolupráci Dadonova se Šipačovem, kteří se během jediného střídání dostali k hned třem nebezpečným střelám, první dvě ale neutralizoval dánský gólman a třetí pokus Dadonova šel vedle.

Svou roli v neutralizaci ruského ofenzivního arzenálu ale hrála i poctivá a obětavá obrana Dánů, kterým se navíc dařilo hrát čistě a nepouštět soupeře k jeho tolik obávaným přesilovkám. Sborná si navíc komplikovala sama situaci řadou nepřesností při přechodu do útočné třetiny. Přesto se mohla dostat do vedení po spolupráci Guseva s Kučerovem, Naměstnikov ale tečoval puk vedle pravé Sörensenovy tyče.

Kdo čekal přestávkovou Znarokovu bouřku v kabině a drtivý nástup Rusů do prostřední části, musel být zklamán. Sborná sice měla gólové šance, maličký dánský brankář však zůstával nepřekonán a žádný velký ruský tlak se nekonal. Až Kučerov našel přesnou přihrávkou před brankou úplně volného Tělegina, ten ale trefil jen Sörensenův beton.

Poté se znovu připomněla dosud velice produktivní druhá ruská formace, Panarin s Dadonovem úplně vyšachovali kompletní dánskou pětici, osamocený Šipačov ale svůj bekhendový blafák ke gólu nedotáhl.

V přesilovce po vyloučení Markuse Lauridsena si oba spoluhráči z Petrohradu role vyměnili, Dadonov ale ztroskotal na skvělém Sörensenovi. Dánové dokonce soupeře ve druhé třetině přestříleli 13:12, v jediné jejich nebezpečnější příležitosti ale důrazný Storm neprotlačil puk za Vasilevského.

Tříbranková smršť během pouhých 70 sekund ale dánské naděje totálně zmrazila. Na gólový nápřah obránce Kiseleviče navázal ještě v průběhu 36. minuty také bekhendovým blafákem Plotnikov a vzápětí se po přihrávce Šipačova prosadil i Gusev, jeho zásah ale musel posvětit až videorozhodčí.

"Začali jsme hrát tak, jak jsme opravdu schopní, vytvořili jsme si pár dobrých šancí a dali tři rychlé góly," komentoval povedený úsek hry Kučerov.

Sborná si za prakticky rozhodnutého stavu už zápas užívala, s výjimkou Panarinovy tyče si ale svým profesorským hokejem dlouho žádné další tutovky nevypracovávala. Vzrušení tak přinesla znovu až závěrečná tříminutovka. Gavrikov ujel z trestné lavice do brejku a po jeho přihrávce vychytal Plotnikova Sörensen.

Vzápětí měl podobnou možnost Dadonov, po samostatném úniku ale mířil pouze do hrudníku dánského brankáře. V úplném závěru netrefil prázdnou branku Andronov a sekundu před koncem zazvonila za Sörensenem tyč po střele Kučerova.

"Je to zatím pro nás na tomto turnaji zklamání, ale ještě nás čekají tři zápasy. Musíme do nich jít tak, jak jsme šli do toho dnešního. A hrát třeba ještě lépe, proměňovat šance. Uvidíme, kam nám to pomůže," řekl dánský útočník Nikolaj Ehlers, opora Winnipegu v NHL.

Rusko - Dánsko 3:0 (0:0, 3:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 36. Kiselevič (Panarin, Kučerov), 36. Plotnikov (Andronov, Tělegin), 37. Gusev (Šipačov, Dadonov). Rozhodčí: Reneau (USA), Wehrli (Švýc.) - Kohlmüller (Něm.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 6932.

Rusko: Vasilevskij - Gavrikov, Kiselevič, Antipin, Bělov, Provorov, Mironov, Zub - Tělegin, Andronov, Barabanov - Panarin, Šipačov, Dadonov - Kučerov, Namestnikov, Gusev - Tkačov, Plotnikov. Trenér: Oleg Znarok.

Dánsko: Sörensen - N. B. Jensen, J. B. Jensen, M. Lauridsen, Kristensen, Lassen, O. Lauridsen, Bruggisser - Ehlers, Regin, Madsen - Storm, Jakobsen, Hardt - Poulsen, Green, Christensen - Bau Hansen, Aagaard, Russell. Trenér: Jan Karlsson.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články