Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Slovinsko: Král losangeleských "Králů" chybí, hlavním cílem je záchrana

Anže Kopitar, nejlepší hokejista slovinské historie, neposílí národní tým na mistrovství světa. Hvězdný tahoun Los Angeles Kings, v jehož dresu získal dvakrát Stanley Cup (2012 a 2014), se z účasti v Paříži a Kolíně nad Rýnem omluvil. Start na šampionátu naopak nemine dva zástupce českých soutěží - obránce Blaže Gregorce z Hradce Králové a Jurije Repa z Kladna. Po loňském postupu je cíl reprezentace jednoznačný. Udržet se mezi elitou.  

Anže Kopitar
zdroj: LEHTIKUVA autor: Jussi Nukari

Slovinsko je jedním z celků, který v Divizi 1 víceméně dominuje. Mezi nejlepšími však pravidelně strádá. Od roku 2001 strávil s hokejovou "smetánkou" dvě po sobě jdoucí MS pouze dvakrát (2002, 2003 a 2005, 2006). Letos hlásí návrat, ale vzhledem k absenci hlavní opory bude mít ve skupině B velmi těžkou pozici.              

Kopitar, jenž na podzimním Světovém poháru dovedl Výběr Evropy až do nečekaného finále proti Kanadě, se krátce po skončení základní části NHL omluvil ze zdravotních důvodů. Trenér národního týmu Nik Zupančič tak spoléhá především na soudržnost a zkušenost mužstva, 18 z 22 hráčů totiž absolvovalo olympijský turnaj v Soči 2014.

Klíčem k úspěchu bude střelecká produktivita

Alfou a omegou slovinské reprezentace je ofenziva. V posledních 25 utkáních mezi elitou totiž vstřelila pouze 42 gólů. Pokud tedy chtějí "Risi" pomýšlet na záchranu, musí být maximálně efektivní.

Jediným hráčem se zkušenostmi z NHL je kapitán Jan Muršak. Devětadvacetiletý útočník, který strávil poslední tři roky v CSKA Moskva, odehrál mezi lety 2010–2013 šestačtyřicet duelů za Detroit Red Wings. Břímě odpovědnosti ponese s Davidem Rodmanem a Alešem Mušičem.

Obranu tvoří mix veteránů a debutantů

Během posledních let se defenzivní vozba Slovinska výrazně neměnila. Modrá čára je tedy plná zkušených hráčů. Letos ovšem doplněná řadou nováčků. Aleše Kranjce z německého Bad Nauheimu čeká už sedmé mistrovství světa. Jeho pravou rukou bude Mitja Robar hájící barvy rakouského Klagenfurtu. Ostrou premiéru naopak zažije kladenský bek Jurij Repe.

Pozice brankářské jedničky připadne s největší pravděpodobností Lukovi Gračnarovi. Třiadvacetiletý gólman Salcburku už odchytal šampionáty v letech 2013 a 2015. Stálicí byl také na olympijských hrách v Soči.

Jeho úspěšné zákroky budou k záchraně mezi světovou elitou více než nutné. O síle výběru trenéra Zupančiče může napovědět už zahajovací střetnutí proti Švýcarsku. Nicméně rozhodující souboje přijdou až v samotném závěru - s Běloruskem a domácí Francií.

Nominace hokejistů Slovinska na mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem (5.-21. května):

Brankáři: Luka Gračnar (Salcburk/EBEL), Gašper Krošelj (AIK Stockholm/Švéd.), Matija Pintarič (Lyon/Fr.).

Obránci: Sabahudin Kovačevič, Klemen Pretnar (oba Junosť Minsk/Běl.), Blaž Gregorc (Hradec Králové/ČR), Aleš Kranjc (Bad Nauheim/Něm.), Matic Podlipnik (Lyon/Fr.), Jurij Repe (Kladno/ČR), Mitja Robar (Klagenfurt/EBEL), Andrej Tavželj (Angers/Fr.), Luka Vidmar (Frederikshavn/Dán.).

Útočníci: Boštjan Goličič, Anže Kuralt, David Rodman (všichni Grenoble/Fr.), Aleš Mušič (Olimpija Lublaň/EBEL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava/KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva/KHL), Ken Ograjenšek (Štýrský Hradec/EBEL), Žiga Pance (Klagenfurt/EBEL), Nik Pem (Heilbronn/Něm.), Robert Sabolič (Vladivostok/KHL), Rok Tičar (Jekatěrinburg/KHL), Jan Urbas (Bremerhaven/Něm.), Miha Verlič (Villach/EBEL).

Zdroj
ČT sport, iihfworlds2017.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články