Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Slovinci smazali čtyřbrankovou ztrátu, v nájezdech ale slaví Švýcarsko

Paříž - V roli velkého favorita šli hokejisté Švýcarska do úvodního zápasu MS proti nováčkům elitní skupiny ze Slovinska, nakonec z toho ale bylo velké trápení. První třetinu přitom Švýcaři vyhráli jasně 4:0 a zdálo se být rozhodnuto. Jenže slovinští Rysi se nevzdali, třemi brankami v závěrečné třetině dokázali vyrovnat a Švýcarsko tak muselo povinné vítězství zachraňovat až v nájezdech, které rozhodl gólem v první sérii Brunner.

Brankář Slovinska Matija Pintarič
zdroj: Reuters autor: Grigory Dukor

Ráz utkání určila polovina první třetiny, kdy se favorizovaní Švýcaři prosadili dvakrát během pouhých 12 sekund. Nejdříve překvapil brankáře Krošelje v přesilovce bekhendovou střelou veterán Ambühl, vzápětí Praplan vleže přihrál z rohu před branku a Haas bleskovou ranou z otočky našel místo u pravé tyčky zaskočeného slovinského gólmana.

Ještě do první sirény po slovinské ztrátě puku ve středním pásmu a pěkné akci Švýcarů zvýšil na 3:0 střelou pod vyrážečku Krošelje obránce Loeffel a Vidmanovu minelu za brankou potrestal zblízka Bodenmann.

Jenže Slovinci se nevzdali, vystřídali brankáře a náhradník Pintarič se stal hrdinou. Naději vykřesal těsně před druhou sirénou tečí kapitán Muršak, poté se bekhendovou střelou prosadil Jeglič a dlouhou početní výhodu po vyloučení hned tří Švýcarů využili Urbas se Saboličem.

I v prodloužení byli Slovinci lepší, nevyužili ale šance a v nájezdech jako jediný uspěl zkušený Švýcar Brunner.

Opatrnou úvodní fázi hry ukončila až střela Saboliče z prostoru mezi kruhy, kterou Hiller vyškrábl betonem. Postupně se ale začali prosazovat Švýcaři. Richarda projel z levého křídla až před Krošelje, puk mezi jeho betony však nepropasíroval.

Do sedla pomohl favoritovi až zbytečným zaháknutím Richarda ve vlastní útočně třetině Urbas. Přesilovka trvala necelou půlminutu, pak si stáhl sklepnutí Sutera mezi kruhy Ambühl a utajenou bekhendovou střelou otevřel skóre.

Po rychlém druhém zásahu Haase, při kterém neměl čisté svědomí brankář Krošelj, se Slovinci dostali do herního útlumu. Nebyli schopní delší dobu udržet puk a do ohrožení Hillerovi branky se vůbec nedostávali.

Navíc začali Rysi kupit chyby i v obraně a zkušení Švýcaři toho dokázali využívat. Další dva rychlé góly za méně než minutu přidali Loeffel a Bodenmann, který sám před opuštěnou Krošeljovou klecí dorazil pokus Brunnera poté, co Vidman ztratil puk za vlastní brankou.

"Zdálo se to ze začátku až moc lehké. Dali jsme snadno gól, což nám dodalo falešné sebevědomí. Když na této úrovni o pět procent uberete a soupeř o pět procent přidá, stačí to na obrat v zápase," řekl švýcarský gólman Jonas Hiller.

Radost hokejistů Švýcarska
zdroj: Reuters autor: Grigory Dukor

V prostřední části tempo ještě opadlo, Švýcaři se nikam netlačili, zatímco Slovinsko se soustředilo hlavně na bránění prostoru před Pintaričem, který vystřídal Krošelje, a na ofenzivní choutky mu nezbývalo tolik sil.

Trochu laxnějšího herního projevu Švýcarů se ale nakonec podařilo Rysům do druhé sirény využít. Verlič sice při slovinském tlaku trefil jen horní tyč, ve vlastním oslabení se ale dvě minuty před koncem prosadil kapitán Muršak. Ten nejprve neproměnil velkou šanci, v pokračující akci ale tečoval před bezmocným Hillerem nahození Tavželje.

Švýcaři mohli odpovědět, ale Brunner z prostoru mezi kruhy střílel jen do brankáře a střelu Rufenachta zastavila tyč za Pintaričem.

Aktivní Brunner měl dvě příležitosti i na začátku třetí třetiny v přesilovce, ale nevyužil je a přišel trest. Jeglič si nabruslil před Hillera a bekhendem propasíroval puk mezi jeho betony.

Švýcaři znervózněli a začalo se to projevovat i na jejich disciplíně. Během necelých dvou minut se nechali vyloučit postupně Loeffel s Almondem za hru vysokou holí a Furrer za krosček a Slovinsko mělo k dispozici poměrně dlouhou dvojnásobnou přesilovku.

A této výhody využili maximálně. Zasypali Hillera sprškou střel, z nichž se ujal Urbasův pokus z kruhu. Švýcarský trenér Patrick Fischer si šest minut před koncem vzal oddechový čas, ale nepomohlo to.

Slovinský tlak pokračoval, Muršak ještě zblízka přestřelil, ale vzápětí dokázal vyrovnat Sabolič, který procedil puk skrz Hillerovu výstroj. Velký obrat mohl být dokonán při dalším trestu Furrera, jenže proti ráně Tičara zasáhl švýcarský gólman.

"Měli několik vyloučení, my jsme toho využili a dotáhli jsme to. Je velká škoda, že jsme pak získali jen bod, ale i to bereme," uvedl slovinský útočník Jan Urbas.

V prodloužení byli dlouho aktivnější Slovinci, Muršak ani hned dvakrát Jeglič ale nedokázali více než dvouminutový zámek přetavit v rozhodující branku. Naopak po vyloučení Vidmara měli dvě velké šance Švýcaři, Pintarič však byl bezchybný. V nájezdech uspěl jako jediný hned v první sérii Brunner střelou k levé Pintaričově tyči.

Skupina B: Švýcarsko - Slovinsko 5:4 po nájezdech (4:0, 0:1, 0:3 - 0:0)

Branky a nahrávky: 11. Ambühl (Suter), 12. Haas (Praplan, Genazzi), 17. Loeffel (Hollenstein, Praplan), 18. Bodenmann (Brunner, Richard), rozhodující sam. nájezd Brunner - 39. Muršak (Tavželj), 46. Jeglič (Sabolič, Kranjc), 55. Urbas (Ograjenšek, Pretnar), 56. Sabolič (Tičar). Rozhodčí: Hribik (ČR), Linde (Švéd.) - Ritter (USA), Ševčík (SR). Vyloučení: 8:5. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 4922.

Švýcarsko: Hiller - Diaz, Furrer, Kukan, Untersander, Loeffel, Genazzi, Marti - Praplan, Hollenstein, Haas - Bodenmann, Richard, Brunner - Ambühl, Suter, Malgin - Rüfenacht, Schäppi, Herzog - Almond. Trenér: Patrick Fischer.

Slovinsko: Krošelj (21. Pintarič) - Robar, Kovačevič, Vidmar, Kranjc, Pretnar, Gregorc, Tavželj, Podlipnik - Jeglič, Tičar, Sabolič - Urbas, Muršak, Verlič - Rodman, Ograjenšek, Goličič - Mušič, Pem, Kuralt. Trenér: Nick Zupančič.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články