Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Slovensko s Němci ztratilo dvoubrankové vedení a v nájezdech i bod navíc

Kolín nad Rýnem (Německo) – Ani dvoubrankové vedení nestačilo hokejistům Slovenska k tomu, aby zdolali Německo. Svěřenci Zdena Cígera solidní náskok ztratili a nakonec v zápase i prohráli. Výhru 3:2 po samostatných nájezdech a důležitý bod navíc v boji o play-off zajistil domácím Dominik Kahun. Slováky i přes třetí porážku na turnaji může těšit alespoň fakt, že získali bod, který je přiblížil záchraně.

Němec Dominik Kahun překonává Júliuse Hudáčka v brance Slovenska
zdroj: REUTERS autor: Wolfgang Rattay

Šest odjetých nájezdů a žádná vstřelená branka. Slovenští hokejisté sice hned dva ze čtyř zápasů na letošním mistrovství světa dokázali dotáhnout až do penalt, jenže v nich je zatím Cígerova družina bezzubá.

Zatímco proti Dánsku, kdy stáhli v základní hrací době tříbrankové manko, je konečná prohra tolik bolet nemusela, v zápase proti Německu už je konečný nepříznivý výsledek o poznání mrzutější. Slováci totiž neudrželi dvoubrankové vedení, které domácí smazali během 28 sekund v druhé třetině.

Další branka pak padla až právě v nájezdech. Jako jediný při nich uspěl Dominik Kahun, který skvěle chytajícího Júliuse Hudáčka překonal blafákem do bekhendu a ve skupině A posunul Němce na čtvrtou pozici s pěti body. Slováci jsou šestí s body čtyřmi, jenže je čeká trio papírově nejtěžších týmů.

Slováci už před zápasem věděli, že boj o play-off bude hodně náročný a že proti Němcům i kvůli nepříliš ideální situaci v tabulce potřebují bodovat. V té samé pozici však byli i domácí, kteří potřebovali rozšířit bodový zisk.

Důležitost střetnutí tak byla vysoká, což se projevilo i na hře. V úvodu se ani jeden z celků nikam nehnal a snažil se vycházet především ze zajištěné obrany. První výraznější moment tak přišel až v desáté minutě a hned byl gólový. Tomáš Matoušek se baseballovým stylem opřel do vyraženého puku a ten šťastně doskákal za záda Thomase Greisse.

Pro německého brankáře byl moment smolnější, než se zdálo, jelikož se při snaze zachytit střelu zranil a na jeho místo musel naskočit Danny Aus den Birken.

Slováky vstřelená branka nakopla a o minutu později byl Marcel Haščák blízko dalšímu gólu. Ve vyložené šanci, kdy stál sam před německým brankářem, však puk nasměroval pouze do tyče.

Cígerův výběr si tak na druhý gól musel počkat do druhé části, která začala se zpožděním kvůli špatnému ledu. Dlouhé čekání se asi projevilo na Aus den Birkenovi, který vůbec nezkrotil nahození Libora Hudáčka od pravého mantinelu a puk si srazil za záda.

Němci v ten moment byli hodně dole, jenže se po chvíli oklepali. Už v šestadvacáté minutě uchránil Slovensko od inkasování jen skvělý zákrok hokejkou Hudáčka, který vyrazil teč Patricka Reimera. Následně dobře nevyřešili samostatný nájezd Matthias Plachta a Gerrit Fauser.

Domácím však převaha nakonec přinesla ovoce. V šestatřicáté minutě při přesilovce tvrdě vypálil Reimer a Hudáček už nestačil zasáhnout. Hala v Kolíně nad Rýnem pak duněla ještě více o 28 sekund později, kdy střelou mezi betony srovnal Yasin Ehliz.

Slováci si v závěru druhé části rovněž při početní výhodě mohli vedení vzít zpátky, jenže pokus Lukáše Cingela zastavila tyč a od té doby se na led vrátila opět velká opatrnost. Třetí třetina tak proběhla bez velkých dramat a i prodloužení 3 na 3 nabídlo jen dvě velké šance, které ale brankáři lapili.

O všem tak musely rozhodnout nájezdy, v nichž lepší nervy ukázali Němci a mohli se radovat společně s davy svých příznivců.

Německo - Slovensko 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 2:1, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 37. Reimer (Ehrhoff, Kahun), 37. Ehliz (D. Seidenberg, Müller), rozhodující sam. nájezd Kahun - 10. Matoušek (Zigo, Šedivý), 22. L. Hudáček (Čajkovský). Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Iverson (Kan.) - Jensen (Dán.), Ritter (USA). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváci: 17 647.

Německo: Greiss (10. Aus den Birken) - Müller, D. Seidenberg, Reul, Ehrhoff, Abeltshauser, Hördler, Krueger - Ehliz, Tiffels, Reimer - Macek, Kahun, Y. Seidenberg - Plachta, Fauser, Wolf - Kink, Schütz, Gogulla. Trenér: Marco Sturm.

Slovensko: J. Hudáček - Jánošík, Čerešňák, Mikuš, Gernát, Sersen, Čajkovský, Šedivý, Trška - Miklík, Bližňák, Haščák - Kudrna, Cingel, Hrnka - Dravecký, L. Hudáček, Skalický - Matoušek, Zigo, Šťastný. Trenér: Zdeno Cíger.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články