Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slovensko: Cíger nemá posily z NHL, vysněné play-off musí zařídit brankáři

Přes přibývající úbytek slovenských hráčů v NHL ještě nenastala v minulosti situace, se kterou se nyní vyrovnává reprezentační trenér Zdeno Cíger. V nominaci Slovenska na světový šampionát se musí jako první kouč obejít kompletně bez potenciálních posil z nejlepší hokejové ligy. O to více se budou Slováci upínat k týmovému pojetí hry a také k vlastním brankářům, kteří je mají dovést po čtyřech letech do čtvrtfinále.

Brankář slovenské reprezentace Július Hudáček
zdroj: ČTK autor: Dmitri Lovetsky

Stav slovenské nominace na mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem připomíná český případ z roku 2010, kdy se musel tehdejší reprezentační trenér Vladimír Růžička také vypořádat z nekonečnou řadou omluvenek pro šampionát v Německu. Slovenská média dokonce sestavila z 21 omluvených nebo zraněných hráčů z NHL i Evropy kompletní mužstvo.

Na vině nezvykle širokého seznamu je hned několik důvodů. Vedle spekulací nad nepřiznaným bojkotem tamního vedení slovenského hokeje v čele s Martinem Kohútem rozdělující hokejisty a činovníky na dva nesmířené tábory a omluvenek z osobních důvodů jde u hráčů tradičně o problémy se zraněním a faktor nepodepsaných smluv na příští sezonu.

Operace se tak nevyhnuly například Gáboríkovi, Viedenskému, Meszárošovi a Tatarovi, dlouhodobě mimo je Martin Réway se záhadným virem, po náročném ročníku si chtějí odpočinout veteráni Chára s Hossou. Bez smlouvy jsou pak Pánik s Budajem, další brankář Halák z New York Islanders se musel v průběhu roku smířit s přesuny na farmu a návraty do prvního týmu.

Polovinu nominace tvoří zástupci z české extraligy

Trenérský triumvirát ve složení Cíger–Šupler–Miklošovič tak může využít pouze hráče z Evropy. V reprezentaci jsou zástupci severských lig, KHL, slovenské extraligy a nechybí ani hráči z českých klubů. I přes absenci zámořských gólmanů se mohou Slováci opřít o silný brankářský tandem Hudáček–Laco, kteří se poperou o pozici týmové jedničky. Záda jim bude krýt Jaroslav Janus z Litvínova. Do výběru se tak nedostal Marek Čiliak, kterému nepomohlo ani vydařené české play-off a zisk titulu v dresu brněnské Komety.

Problémy se tak spíše vyrojily se složením jednotlivých pětek. Po zúžení kádru zůstali s nadějí na konečnou nominaci zejména hráči se zkušenostmi s českým hokejem. V obraně se představí sparťané Mikuš s Gernátem, dříve za pražský klub nastupovali i Čajkovský a Sersen. Ve výběru zůstali také Adam Jánošík z Liberce, Peter Trška z Komety a Peter Čerešňák z Plzně.

Největší otazníky visí nad útočnými formacemi, neboť do Německa pocestuje 16 forvardů. Ze zástupců české extraligy zabojují o konečné místo hráči jako Dravecký (Třinec), Haščák (Kometa), Bližňák (Liberec), Skokan (Chomutov), Cingel a Kudrna (na jaře ještě oba ze Sparty) nebo Hrnka (dříve Plzeň). Prvním centrem by měl být Libor Hudáček ze švédského Örebrö, jediným finalistou ze slovenské extraligy je Tomáš Matoušek z mistrovské Banské Bystrice.

Postup do play-off bude záviset na brankářích

Slováci v přípravných zápasech v rámci Euro Hockey Challenge naznačili svoje možnosti a také limity. Absence ofenzivních hráčů z NHL by mohla mít vzhledem k výsledkům neblahé důsledky na postupové vyhlídky do play-off z náročné skupiny na mistrovství světa. Slovensko sice v přípravě dvakrát zdolalo Norsko (3:2, 3:0) a Dánsko (2:0, 2:0) a jednou také Finsko (3:2, 0:3), ale ve dvou duelech podlehlo Švýcarům (1:2, 0:3).

Čtrnáct vstřelených branek v osmi soubojích navíc nevěstí gólové hody na šampionátu, mužstvo bude naopak vycházet z pevné defenzivy v čele se spolehlivými brankáři. Jak Július Hudáček (starší z bratrů z Örebrö), tak Ján Laco, který se blýskl vydařeným play-off v dresu Chomutova, se v přípravě ukázali ve skvělé formě. V případě Hudáčka, kterého čeká už šestá nominace na MS v řadě, neinkasoval tým hned ve třech duelech.

Slovensko však čeká na MS nevyzpytatelná skupina. O případném úspěchu v podobě postupu do vyřazovacích bojů rozhodnou podle všeho první čtyři duely, ve kterých se Slováci postupně střetnou s Itálií, Lotyšskem, Dánskem a domácím Německem. Zda dokáží jako už několikrát překvapit proti favoritům v podobě Ruska, USA a Švédska však ukážou až výkony na šampionátu.

Nominace Slovenska na mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem (5.-21. května):

Brankáři: Július Hudáček (Örebrö HK, Švéd.), Ján Laco (Piráti Chomutov, ČR), Jaroslav Janus (HC Verva Litvínov, ČR),

obránci: Michal Sersen (Slovan Bratislava Rus./KHL), Juraj Mikuš (HC Sparta Praha, ČR), Martin Gernát (HC Sparta Praha, ČR), Michal Čajkovský (Avtomobilist Jekatěrinburg, Rus./KHL), Eduard Šedivý (HC Košice), Peter Čerešňák (HC Škoda Plzeň, ČR), Adam Jánošík (Bílí Tygři Liberec, ČR), Peter Trška (Kometa Brno, ČR),

útočníci: Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec, ČR), Libor Hudáček (Örebrö HK, Švéd.), Michel Miklík (JYP Jyväskylä, Fin.), Marcel Haščák (HC Kometa Brno, ČR), Mário Bližňák (HC Bílí Tygři Liberec, ČR), Dávid Skokan (Piráti Chomutov, ČR), Andrej Šťastný (HC Slovan Bratislava, KHL/HK Dukla Trenčín, Slov.), Pavol Skalický (Slovan Bratislava, Rus./KHL), Lukáš Cingel (bez angažmá), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha, ČR), Jakub Suja (HC Košice, Slov.), Tomáš Hrnka (bez angažmá), Tomáš Zigo (HC Slovan Bratislava, Rus./KHL), Tomáš Matoušek (HC'05 Banská Bystrica, Slov.).

Zdroj
ČT sport, hokej.cz, hokej.sk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články