Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Semifinále nabídne severské derby i souboj nesmiřitelných rivalů

Kolín nad Rýnem ‒ Hokejistům Kanady se v semifinále mistrovství světa postaví do cesty za zlatým hattrickem Rusko. Odvěký rival může Javorovým listům zabránit v tom, aby vyrovnaly rekordní sbírku 27 titulů sborné. Stejně jako zámořský suverén současné světové scény se pokusí o druhou finálovou účast za sebou Finsko, které se utká v severském derby se Švédskem. Přímý přenos utkání Kanada‒Rusko sledujte od 15:15 na ČT sport a ctsport.cz, duel Švédsko‒Finsko začne v 19:15, rovněž na ČT sport i ctsport.cz.

Utkání Kanada - Rusko
zdroj: ČTK/ZUMA

Kanaďané vyhráli minulé dva šampionáty v Česku v roce 2015 a loni v Rusku a svou nadvládu potvrdili i na zářijovém Světovém poháru v Torontu. Rusko tam Kanada porazila v semifinále 5:3 a předtím ve vzájemné klíčové bitvě uspěla i na MS v Praze (6:1).

"Když se člověk vrátí to historie, je tento duel velká věc," uvedl kanadský trenér Jona Coopera. Za poslední dobu jsou v play-off velkých turnajů jejich souboje vzácné. Před Torontem a českou metropolí byl naposledy k vidění na MS v roce 2011 v Bratislavě, kde vyhráli ve čtvrtfinále Rusové 2:1.

Kanaďané věří, že je Rusové nezastaví. "Doufám, že dotáhneme naše vystoupení ke správnému konci," podotkl útočník Matt Duchene, který stejně jako forvardi Claude Giroux, Ryan O'Reilly a bek Marc-Edouard Vlasic načal sezonu triumfem na Světovém poháru.

Je nám líto, video expirovalo.
Paradox: Všichni semifinalisté MS se před čtvrtfinále museli stěhovat

Tým kouče Olega Znaroka, který má na turnaji nejlepší ofenzivu i defenzivu podpořenou brankářem Andrejem Vasilevským, chce první zlato od roku 2014. Tehdy Rusové ovládli turnaj v Minsku, o rok později v Praze byli stříbrní a loni doma v Moskvě bronzoví.

Finové dokázali přes problémy ve skupině B ze čtvrtého místa vyřadit Spojené státy americké (2:0), Švédové si poradili se Švýcarskem (3:1). Tradiční severské rivaly čeká první velká bitva od semifinále olympijských her v Soči v roce 2014, kde zvítězili Finové 2:1. "Je vždycky zábava hrát s Finy," řekl jednadvacetiletý švédský útočník William Nylander z Toronta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články