Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sborná poprvé neuspěla, kolínskou skupinu vyhráli Američané

Kolín nad Rýnem - Přímý souboj o vítězství v kolínské skupině A mistrovství světa zvádli lépe Američané, když v krásném zápase přehráli dosud neporažené Rusko 5:3. Spojené státy sice favorizovanou sbornou přestřílely 35:19, poprvé do vedení se ale dostaly až v 53. minutě, kdy vstřelil v přesilovce nakonec vítěznou branku Anders Lee. Dvěma góly se zaskvěl Kevin Hayes, na třech brankách Američanů se podílel Brock Nelson. Rusové klesli na druhé místo a ve čtvrtfinále budou soupeřem českého týmu.

Utkání Rusko - USA
zdroj: Reuters autor: Wolfgang Rattay

Rusové vyjma rozehřívacího duelu se Švédskem zatím nenarazili na turnaji na tým, který by je výrazněji prověřil. Možná proto je tlak Američanů zkraje zápasu poněkud zaskočil a většinu úvodní třetiny se museli bránit. Svůj vliv na to bezpochyby mělo i téměř devět minut, které sborná strávila v oslabení.

"Je to velké vítězství. Je mimořádné vyhrát a díky tomu opanovat i celou skupinu. Je to jeden z cílů, co jsme si stanovili před turnajem. Tím dalším je hrát dobře v bojích o medaile. Je to skvělá výhra i proto, že si myslím, že jsme jako tým vyrostli. Byl to od nás výborný výkon," prohlásil útočník Američanů Johnny Gaudreau.

Gólman Vasilevskij musel během první části hry zasahovat hned šestnáctkát, žádný z amerických pokusů se však nedal klasifikovat jako vyložená šance. Na druhé straně vykouzlila sborná vedení hned z druhého střeleckého pokusu, nahození Kiseleviče do území nikoho dobruslil ze střídačky Gusev a rychlou ranou zápěstím propálil Howarda. A s USA mohlo být ještě hůř, osamocený Tělegin ale sám před americkým gólmanem neuspěl.

Střelecká aktivita přinesla Američanům vyrovnání až na začátku druhé třetiny. V pořadí už páté přesilovce sice nejdříve Gaudreaua vychytal Vasilevskij, volný Hayes už se ale po Nelsonově přihrávce zblízka nemýlil.

Až vyrovnání probudilo dosud tvrdě spící útočnou sílu rudé mašiny. Brejk Kuzněcova zlikvidoval s pomocí dojíždějícího obránce Howard, Bělov se v přečíslení proháčkoval až před branku, pak ale netrefil zařízení. Silnou pětiminutovku sborné zakončil Naměstnikov ranou do tyče.

Ukazatelem skóre tak znovu pohnul až ruský kapitán Bělov, proti jeho dělovce zpoza kruhu neměl Howard sebemenší naději zasáhnout. Ruská převaha byla stále zřetelnější, Dadonovův únik na poslední chvíli zpacifikoval bránící McAvoy a proti dvojšanci Andronova s Plotnikovem předvedl své schopnosti skvělý Howard.

Možná poprvé na celém turnaji se hrál hokej opravdu světové úrovně a šance střídala šanci. Larkin v obklopení ruských hráčů zvolil překvapivou střelu a překonal Vasilevského. V oslabení po vyloučení Murphyho mohli Američané dokonce otočit utkání, jenže nevyužili nečekaný brejk tři na jednoho a z protiútoku je za to potrestala druhá ruská formace v čele se zakončujícím Gusevem.

Třetí vedení v zápase ale sborné vydrželo pouze minutu a půl, pak Gaudreau našel před brankou ideálně Hayese a ten se ani podruhé v utkání sám proti Howardovi nemýlil. Zaplněná Lanxess arena sledovala i ve třetí třetině vynikající zápas. Copp otřel svou ránu o helmu ruského gólmana i břevno, na opačné straně trefil spojnici tyčí Orlov.

Američany posadil do sedla dvěma fauly v krátkém časovém sledu Kuzněcov a první ze dvou přesilovek využil Lee, který byl opět před Vasilevským úplně sám. Velkou šanci měl v druhém oslabení Panarin, jenž naskočil ze střídačky přímo do brejku, Howard ale sklapl betony včas. V poslední minutě pečetil možná trochu nečekané americké vítězství Nelson.

"Bylo to těžké, protože jsme strávili spoustu času v oslabení," připomněl Gusev osm ruských trestů. "Nevytvořili jsme si dostatek šancí. A proto ani nemohu být šťastný za své góly, když jsme nevyhráli. Američané jsou rychlí a hráli dobře, po celý zápas nás dobře presovali," uznal Gusev.

Skupina A: Rusko - USA 3:5 (1:0, 2:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 13. Gusev (Kiselevič), 28. Bělov (Plotnikov, Andronov), 37. Gusev (Šipačov, Dadonov) - 21. Hayes (Nelson, Keller), 33. D. Larkin (Nelson), 38. Hayes (Gaudreau, Bjugstad), 53. A. Lee (Gaudreau, Eichel), 60. Nelson (D. Larkin). Rozhodčí: Salonen (Fin.), Stricker (Švýc.) - Lhotský (ČR), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 8:4. Využití: 1:2. Diváci: 18 756.

Rusko: Vasilevskij - Gavrikov, Kiselevič, Antipin, Bělov, Provorov, Orlov, Zub - Tělegin, Andronov, Plotnikov - Gusev, Šipačov, Dadonov - Kučerov, Namestnikov, Panarin - Ničuškin, Kuzněcov, Barabanov - Tkačov. Trenér: Oleg Znarok.

USA: Howard - C. Murphy, Hanifin, DeKeyser, Trouba, McAvoy, Skjei, T. van Riemsdyk - A. Lee, Eichel, Keller - Nelson, D. Larkin, Schmaltz - Bjugstad, Hayes, Gaudreau - Compher, Dvorak, Copp. Trenér: Jeff Blashill.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články