Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Rusko si zastřílelo také proti Němcům, čtyřbodový zápas prožil Panarin

Kolín nad Rýnem (Německo) – Nebylo to sice deset jako v neděli proti Itálii, hokejisté Ruska si však na mistrovství světa podruhé v řadě pořádně zastříleli. V utkání proti domácímu Německu rozsvítili červené světlo hned šestkrát a celkově triumfovali 6:3. Připsali si tak třetí výhru na turnaji, o což se hlavní měrou zasloužil Artěmij Panarin, autor čtyř přihrávek.

Radost hokejistů Ruska
zdroj: REUTERS autor: Wolfgang Rattay

Jejich lajna je jednou z nejobávanějších na celém šampionátu. Útočné trio Jevgenij Dadonov, Vadim Šipačov a Artěmij Panarin děsí obrany soupeřů kdykoliv jsou na ledě, a proč je tomu tak, se ukázalo také v utkání s Německem.

Druhá ruská útočná formace v něm opět rozjela velké manévry, které sborné přinesly čtyři branky včetně té vítězné. Nejlépe si počínal Panarin, který zaznamenal čtyři asistence, Šipačov dal dva góly a Dadonov do statistik připsal jednu přesnou přihrávku.

Rusové za třetí výhrou na turnaji vykročili hned v prvních vteřinách. Na ledové kostce jich uteklo teprve šestačtyřicet, kdy krásnou kombinaci předvedla výše zmíněná formace. Dadonov poslal puk zpoza branky na Šipačova, který zamířil přesně.

Rychlá inkasovaná branka Němce ovšem ještě nepoložila. Domácí výběr dokonce neměl daleko k vyrovnání. Do dobrých pozic se dostali Felix Schütz a Tobis Rider, jenže prvnímu stovku vystavil brankář Andrej Vasilevskij a druhému chyběl při zakončení do prázdné větší klid.

Naděje Německa na solidní výsledek či snad bodový zisk tak uťal až incident ze závěru první části. Sergeje Mozjakina mimo hru fauloval Patrick Hager, který za svůj počin obdržel trest pět minut plus do konce utkání, a sborná při následné přesilovce trestala. Na dvojgólový rozdíl zvýšil druhým zásahem Šipačov a třetí branku přidal šikovnou tečí pozadím Sergej Plotnikov.

Rusko se díky tomu dostalo do pohodlného vedení, které si začalo kontrolovat a navyšovat. Další gól přišel po dvaatřiceti minutách. Při další přesilovce Panarinovu střelu zblokovala obrana Německa, jenže hvězdný útočník následně přihrál Nikitovi Gusevovi, pro něhož nebyl problém trefit odkrytou část branky.

"Nechali jsme se párkrát zbytečně vyloučit, soupeř to zužitkoval a už jsme se z toho nedokázali vzpamatovat. Máme tři body ze tří utkání proti opravdu silným týmům. Když hrajete proti takovým celkům, za něž hrají lepší hokejisté, hodně se naučíte. Dobře víme, že si některé z chyb, co jsme udělali, nemůžeme už v dalších utkáních dovolit," řekl kouč Němců Marco Sturm.

Gusev mohl hned vzápětí přidat další gól při samostatném úniku, ale co se nepovedlo jemu, napravil pár minut na to Nikita Kučerov. Hvězda Tampy Bay využila obrany Německa na modré čáře, ujela všem a celou akci zakončila perfektní kličkou, na kterou Thomas Greiss nedosáhl.

Domácí výběr, který hnala narvaná hala v Kolíně nad Rýnem, i přes nepříznivý vývoj nesložil zbraně a v třetí části přeci jenom snížil skóre. V šestačtyřicáté minutě se k odraženému puku dostal Brooks Macek a pod ležícím Vasilevským rozradostnil příznivce Německa. O tři minuty později pak Philip Gogulla tečí zamířil přesně mezi betony ruského brankáře.

Němci v ten moment ucítili naději, kterou ale uťal Kučerov. Třiadvacetiletému hráči šikovným obkroužením branky vytvořil šanci Panarin a rodák z Majkopu nadvakrát překonal Greisse podruhé v duelu.

Svěřenci Marco Sturma však přeci jenom dokázali ještě jednou snížit, když na konečných 3:6 z jejich pohledu dal Frederik Tiffels. "Ve třetí třetině jsme posbírali pár zbytečných vyloučení, což soupeři dalo více prostoru na ledě a ten toho využil. Hrajeme ale zatím docela dobrý hokej, tak snad si to užívají i fanoušci," uvedl Kučerov, jehož tým stihl za tři odehraná utkání nastřílet již 18 branek.

Německo - Rusko 3:6 (0:3, 0:2, 3:1)

Branky a nahrávky: 46. Macek (Müller, D. Seidenberg), 49. Gogulla (Ehrhoff, Kahun), 60. Tiffels (Kink, D. Seidenberg) - 2. Šipačov (Dadonov, Panarin), 18. Šipačov (Gusev, Panarin), 19. Plotnikov (Provorov, Antipin), 32. Gusev (Panarin, Bělov), 36. Kučerov, 52. Kučerov (Panarin). Rozhodčí: Salonen (Fin.), Gouin - Vanoosten (oba Kan.), Suchánek (ČR). Vyloučení: 2:6, navíc Hager (Německo) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:3. Diváci: 18 734.

Německo: Greiss - Müller, D. Seidenberg, Ehrhoff, Abeltshauser, Hördler, Reul, Krueger - Macek, Kahun, Rieder - Ehliz, Tiffels, Reimer - Gogulla, Hager, Schütz - Y. Seidenberg, Fauser, Kink - Plachta. Trenér: Marco Sturm.

Rusko: Vasilevskij - Gavrikov, Kiselevič, Antipin, Bělov, Provorov, Mironov, Zub - Tělegin, Andronov, Barabanov - Panarin, Šipačov, Dadonov - Kučerov, Namestnikov, Gusev - Mozjakin, Tkačov, Plotnikov. Trenér: Oleg Znarok.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články