Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Roussel hattrickem skolil Slovinsko, Huet si užil vítěznou rozlučku

Paříž - Čtyřbodový večer Antoina Roussella přinesl vítěznou rozlučku brankářské legendě Francouzů Christobalu Huetovi. Zápas se Slovinskem rozhodla první francouzská řada, která byla u všech čtyř branek, jednačtyřicetiletý veterán ale přispěl k vítězství Les Bleus při derniéře na domácím šampionátu 26 zákroky i chyceným trestným střílením.

Christobal Huet v utkání se Slovinskem
zdroj: Reuters autor: Grigory Dukor

V utkání opět úřadovala produktivní první formace Francouzů. Roussel ke dvěma přesilovkovým tečím přidal i trefu do prázdné branky ve vlastním oslabení i přihrávku na gól Auvitua, který pro změnu asistoval u prvních dvou zásahů útočníka Dallasu. Nejproduktivnější hráč domácích Stephane Da Costa se podílel na úvodním francouzském gólu a bodoval i ve svém šestém utkání na turnaji.

Huet nestačil pouze ve třetí třetině na střelu slovinského kapitána Muršaka a se svou dvacetiletou kariérou v národním týmu se rozloučil vítězně. V poslední minutě byl po timeoutu francouzské střídačky trenérem Dave Hendersonem stažen ze hry a mohl si tak vychutnat od více než 12 tisíc diváků v hale Bercy ovace ve stoje.

Do první velké šance se propracovali Slovinci, Goličič ale zblízka neprocpal puk pod Huetovým betonem. Rysi se smutnou jistotou sestupu před sebou působili mnohem uvolněnějším dojmem než odpoledne jejich souputníci Italové a v první třetině se favorizovanému domácímu výběru herně vyrovnali.

Jenže v koncovce naráželi na skvělého veterána Hueta, který si svoji reprezentační derniéru jaksepatří užil. Dokázal vyřešit několik těžkých závarů a po faulu Janila na unikajícího Mušiče chytil slovinskému útočníkovi trestné střílení. Měl ale i štěstí, že Krajnc osamocený na kruhu nedokázal zpracovat puk, jinak by zakončoval do odkryté branky.

Domácí Les Bleus se výrazně připomněli až ve 21. minutě, nejproduktivnější z Francouzů Stephene da Costa ale od modré trefil pouze tyč Pintaričovy branky. Na druhé straně ujeli Slovinci do přečíslení, nevyužili ale ani situaci dva na jednoho, ani následnou dorážku, Rodman si u levé tyčky na blokujícího Janila nepřišel.

Antoine Roussel se raduje z branky
zdroj: Reuters autor: Grigory Dukor

Prvním vyloučeným hráčem se stal až téměř v polovině zápasu Slovinec Repe a právě tato situace konečně pohnula ukazatelem skóre, když za pouhých patnáct sekund využil přesilovku Roussel tečí střely Auvitua. Francouzský obránce se svého zápisu dočkal o tři minuty později, další jeho projektil od modré čáry skončil až za Pintaričem.

Francouzi se dvěma rychlými góly uklidnili a záhy mohli své vedení navýšit, individuální akce Fleuryho ale skončila na Pintaričově betonu a aktivní Auvitu mířil v pádu do tyčky. Slovinci měli šanci zdramatizovat zápas po trestu pro francouzskou střídačku, přesilovku ale sehráli hodně bídně.

Od domácího výběru se v tomto ohledu mohli učit. Po faulu Kovačeviče měli Les Bleus k dispozici sedmisekundovou dvojnásobnou početní výhodu a dokázali ji využít, když si Auvitu zopakoval spolupráci s tečujícím Rousselem.

V navazující francouzské přesilovce Auvitua ve stoprocentní šanci vychytal Pintarič, v pokračující akci ale ujel na druhé straně obraně Muršak a překazil Huetovi čisté konto. Kapitán Rysů si v oslabení připsal už druhý gól na turnaji.

Slovinci se nevzdávali a v poslední desetiminutovce byli opět aktivnějším týmem. Jenže Goličič u tyčky netrefil vrtící se puk, Muršaka vychytal Huet a Urbas trefil pouze tyč. Po vyloučení Besche zkusili bílozelení ještě power play, jenže po chybě jednoho z obránců se zmocnil puku Roussel a bekhendem ze středního pásma ho poslal do opuštěné branky.

Aplausu se dočkal 24 vteřin před koncem Huet, který pustil na led Hardyho a vychutnal si rozlučku z lavičky. Navíc dostal jednačtyřicetiletý gólman ocenění pro nejlepšího hráče zápasu na francouzské straně. Pak si ještě s rovněž končícím kapitánem Laurentem Meunierem užili emotivní loučení na ledě.

Francie - Slovinsko 4:1 (0:0, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 29. A. Roussel (Auvitu, S. Da Costa), 32. Auvitu (Bellemare, A. Roussel), 45. A. Roussel (Auvitu), 59. A. Roussel - 45. Muršak (Mušič, Pintarič). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Lemelin (Rak.) - Leermakers (Niz.), Oliver (USA). Vyloučení: 2:3. Využití: 2:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 12 807.

Francie: Huet (60. Hardy) - Hecquefeuille, Auvitu, Besch, Manavian, Raux, Janil, Dame Malka - Bellemare, S. Da Costa, A. Roussel - Fleury, T. Da Costa, S. Treille - Perret, Meunier, Rech - Ritz, Lamperier, Douay. Trenér: Dave Henderson.

Slovinsko: Pintarič - Vidmar, Kranjc, Repe, Kovačevič, Gregorc, Robar, Tavželj, Podlipnik - Verlič, Muršak, Urbas - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, Goličič, Ograjenšek - Kuralt, Mušič, Pem. Trenér: Nik Zupančič.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články