Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Norsko: Zapomenout na ústrky Čechů a podívat se za hranu daleké osmičky

Paříž - Osm, to je v matematice hokejových mistrovství světa posvátné číslo. Vede jím hranice mezi úspěchem a neúspěchem, mezi sny a zatracením. Pro norské hokejisty je v posledních letech postup mezi osm nejlepších celků šampionátu vzdálenou metou. Udělají s tím letos něco?

Hokejisté Norska
zdroj: ČTK/AP

Jedním z buldozerů, které zničily norské šance v loňském roce na šampionátu v Rusku, byli čeští hráči. Ani dva nedávné přípravné zápasy mezi oběma týmy, jež čeští hokejisté vyhráli 4:0 a 6:3, nebyly nic oproti kanonádě z Moskvy. Norové tehdy odcházeli s hlavami mezi rameny - prohrát 0:7 na tak velké akci, to není nic většího nebo menšího než potupa.

Zbytek mistrovství už tak příšerný nebyl, Norové zvládli porazit Lotyšsko, Kazachstán a v prodloužení dokonce i nevyzpytatelné Švýcarsko. Přesto z toho znovu postup mezi elitních osm týmů mistrovství nebyl, místo ve čtvrtfinále vyfoukli norským hráčům Dánové, kteří je také ve vzájemném duelu porazili (0:3).

A letos co, řekl by skeptik. Norům znovu chrání záda zkušený Lars Haugen, možností v defenzivě ani ofenzivě ale trenéři mnoho nemají. Naznačily to ostatně i oba duely s výběrem českých hráčů. Střeleckou impotenci z prvního utkání se Norům podařilo prolomit v odvetě, bylo to ale spíše zásluhou laxnosti českých hokejistů. Na Dominika Furcha příliš střel nešlo a když, tak hlavně z přesilovek.

Slavící norští hokejisté
zdroj: AP autor: Ivan Sekretarev

Norům by mohlo vyhovovat nalosování

Pokud se Norsku nepodařilo postoupit před rokem, těžko to může být lepší letos. V základní skupině, kterou norští hráči odehrají v Paříži, totiž čekají Kanaďané, Češi a Finové - tedy ve dvou případech finalisté loňského mistrovství a v jednom tým, který jim za poslední rok uštědřil už tři výprasky. Jako rozumní soupeři o čtvrtfinálový tiket se jeví Švýcaři a Bělorusové, naopak Francouzi se Slovinci se zřejmě mezi sebou poperou o setrvání v elitní hokejové společnosti.

Pozitivem zůstává, že Norům svědčí nalosování skupiny. Na začátek se totiž utkají s Francouzi, poté čekají Švýcaři a Slovinci. Pokud by se tak hráčům v červené a modré kombinaci dresů podařilo získat plný počet bodů (nebo téměř plný počet bodů), mohli by tomu uzpůsobit taktiku ve zbývajících duelech a nemuseli by se nikam hnát.

Stinnou stránkou ovšem je, že pokud selžou už v začátku, asi jen těžko budou svou ztrátu proti silnějším soupeřům dohánět. Buď jak buď, na zářivý norský úspěch to v Paříži před startem šampionátu spíše nevypadá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články