Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Norové zkazili Francii domácí premiéru, dvěma góly se blýskl Thoresen

Paříž – Francouzům se úvodní zápas na šampionátu nevydařil, Norům podlehli v těsném zápase 2:3. Proti Seveřanům sice měli domácí reprezentanti zpočátku navrch, ale v dresu soupeře řádila dvojice Patrick Thoresen a Mathis Olimb. Prvně jmenovaný si připsal dvě branky a celkově tři body, Olimb na dva góly přihrál. Francii nepomohlo ani dvojité snížení Da Costy. Utkání sledovala návštěva necelých osmi tisíc diváků, tedy menší než na český zápas proti Kanadě.

Utkání Norsko - Francie
zdroj: Reuters autor: GRIGORY DUKOR

Domácí reprezentace nezvládla první utkání na mistrovství světa. Hlavním důvodem byl fakt, že se v dresu Norska činili zkušení hráči. V brance byl i přes dvě inkasované branky spolehlivý Haugen, v útoku se skvělými kombinacemi bavili bratři Olimbové se střelcem Thoresenem. Mathis Olimb vymyslel první dvě branky, o vítěznou trefu se postaral po individuální akci norský kanonýr.

Hokejisté galského kohouta dopláceli na častá vyloučení, kterými dostali soupeře postupně do zápasu. Francii sice držel nad vodou nestárnoucí gólman Huet, ale ani jeho zázračný zákrok za stavu 1:2 více nepomohl poněkud zaskočeným Francouzům. Naději na srovnání sice zařídil neúnavný Da Costa svým druhým gólem v utkání, ale vyrovnat už hostitelé šampionátu nestihli.

Oba týmy vstoupily do utkání s důrazem a tvrdou hrou plnou fyzických střetů, kterou si chtěly vytvořit půdu pro nátlakovější styl. První minuty však žádné střelecké příležitosti nenabídly a převládal trpělivý hokej z obou stran. Změnu mohla přinést francouzská přesilovka, ale Norové s aktivním forčekingem domácí tým k ničemu závažnějšímu nepustili.

Ačkoli se poté hrálo nahoru dolů, měla více ze hry Francie. Haugen však v norské brance zůstával klidný a jistými zákroky držel bezbrankový stav. Na druhé straně byl legendární Huet vytížen o poznání méně. Vše se však změnilo s prvním gólem Norů. Bratrská dvojice Olimbů opět zaúřadovala jako už mnohokrát na minulých šampionátech, tentokrát vyzval Mathis ke skórování Kena Andreho, který prostřelil z úhlu Hueta.

Hra se poté úplně obrátila. Norové byli důraznější, rychlejší a díky častým přesilovkám dostávali Francii pod tlak. Ve dvojnásobné početní výhodě pak Norové rozebrali francouzskou defenzivu a po křížné přihrávce od Mathise Olimba zasouval volný Thoresen do prázdné branky. Dvoubrankové vedení však Norové do konce druhé části neudrželi, při hře ve čtyřech se individuálně prosadil Da Costa a se štěstím snížil.

Veterán v brance Francouzů a vítěz Stanley Cupu s Chicagem z roku 2010 Cristobal Huet vytáhl skvělý zákrok na začátku třetí třetiny, když lapačkou vychytal volného Thoresena a udržel domácí výběr stále v kontaktu. Norové však neustoupili od aktivního a tvrdého pojetí hry a nadále Francii zatápěli. Agilní Thoresen se pak přece jen prosadil i podruhé, když si po nájezdu od pravého mantinelu najel na střed hřiště a prostřelil Hueta.

Dvougólového střelce však doběhl Da Costa hned po vhazování, když po průniku opět snížil a vytvořil tím základ pro otevřený závěr. V něm se ale Francouzům vyrovnat už nepodařilo ani při závěrečné power play, Norové si tak připsali první vítězství a domácí reprezentaci připravili trpký úvod domácího šampionátu.

Skupina B: Francie - Norsko 2:3 (0:0, 1:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 39. S. Da Costa (Fleury), 50. S. Da Costa (Auvitu, Besch) - 26. K. A. Olimb (M. Olimb, Patrick Thoresen), 30. Patrick Thoresen (M. Olimb, K. A. Olimb), 50. Patrick Thoresen (Reichenberg). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Wehrli (Švýc.) - Lhotský (ČR), Suominen (Fin.). Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. Diváci: 7893.

Francie: Huet - Auvitu, Besch, Dame Malka, Hecquefeuille, Manavian, Chakiachvili, Janil - Roussel, Bellemare, T. da Costa - Fleury, S. da Costa, S. Treille - Meunier, Douay, Perret - Ritz, Lamperier, Rech. Trenér: Dave Henderson

Norsko: Haugen - Lesund, Holös, Nörstebö, Ödegaard, Johannesen, Bonsaksen, Sveum - K. A. Olimb, Patrick Thoresen, Reichenberg - Bastiansen, Martinsen, M. Olimb - Trettenes, K. Forsberg, Rosseli Olsen - Röymark, Roest, Valkvae Olsen - Olden. Trenér: Petter Thoresen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články