Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Norové senzaci nedotáhli, matné Finsko zvítězilo v prodloužení 3:2

Paříž – Nejsou to zcela přesvědčivé výkony, které letos na mistrovství světa Finsko předvádí. Na hokejisty Norska to však nakonec stačilo. Po gólech Hietanena, Honky a rozhodující trefy Hännikäinena zvítězili Finové 3:2 v prodloužení a ve skupině B si polepšili o dva body. Postup do čtvrtfinále ovšem nemají zdaleka jistý.

Utkání Norsko - Finsko
zdroj: ČTK/AP

Finové si na turnaji hodně zavařili. Zvítězili proti Bělorusku a Slovinsku, utrpěli ale debakl s Francií a v prodloužení nestačili ani na Česko. V sobotu po poledni nastoupili s černými páskami na počest bývalého finského prezidenta Koivista, který v pátek zemřel. A nebýt špatně zahrané přesilovky Norska ze začátku prodloužení, duel by ve smuteční náladě zřejmě odehráli.

Norové, kteří na tom byli před vzájemným utkáním díky skóre v tabulce skupiny B lépe, vlétli do zápasu o poznání aktivněji. Po pár sekundách už Korpisalovu bystrost prověřoval Thoresen. Vzápětí se do velké šance dostal i Ken André Olimb, když si finský brankář nevšiml odraženého puku.

Finové začali napadat až po dobrých deseti minutách, byť s chybami v rozehrávce. Lehtonen nahodil na Rantanena, ale Haugen bez větších problémů kryl. Stejně tomu bylo i u pokusu Aha. Tlak se stupňoval a zvlášť po vyloučení Thoresena si před brankovištěm zaparkovali Puljujarvi a Filppula. Bylo to vytrvalé dobývání branky, oba týmy navíc sehrály dvouminutovou přesilovku ve stejných sestavách.

Norové se ovšem snažili pracovat v obranném pásmu pečlivě, a jakmile to šlo, vyráželi do rychlého protiútoku. Do karet jim navíc hrála početní výhoda, kterou dokonale tečovanou střelou od Nörsteba využil Bastiansen. Finové byli jako opaření, což nejlépe dokládal otrávený výraz kouče Lauriho Marjamäkiho.

A bylo dusno, protože Suomi vlétli na led po přestávce s daleko větší vervou. Po hře Sveuma vysokou holí měli výhodu, kterou využil Hientanen. Karty se rázem obrátily. Vlažný nástup Norska zapříčinil i druhou branku, po přihrávce od modré propálil bránu Honka.

Norové ztráceli, nepomohla ani power play, v níž Mathis Olimb trefil tyč. Svěřencům Pettera Thoresena se vydolování nějakého bodu vzdalovalo, jenže soupeř nehrál nijak důrazně. A když těsně před Korpisalem nedokázali skórovat Roymark s Forsbergem, pomohla až hra v šesti. V nepřehledné situaci dotlačil půl minuty před koncem puk do sítě Martinsen a šlo se do prodloužení.

Norové měli k senzaci blízko. V převaze 4:3 rozehráli přesilovku, jejich oblehání ale k ničemu nevedlo. Naopak - Hännikäinen právě vyjel z trestné lavice přímo k vyhozenému puku a zavěšením za Haugena vybojoval Finům dva body.

Skupina B (Paříž): Norsko - Finsko 2:3 v prodl. (1:0, 0:2, 1:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 19. Bastiansen (Nörstebö), 60. Martinsen - 26. Hietanen (Aho, V. Lajunen), 29. Honka (Ohtamaa, Hännikäinen), 62. Hännikäinen (Pyörälä). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Kubuš (SR) - Dědulja (Běl.), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 6:7, navíc Ohtamaa (Fin.) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 8108. 

Norsko: Haugen - Holös, Nörstebö, Sveum, Ödegaard, Johannesen, Bonsaksen, Sörvik - M. Olimb, Patrick Thoresen, K. A. Olimb - Röymark, Rosseli Olsen, Bastiansen - Martinsen, K. Forsberg, Reichenberg - Trettenes, Olden, Roest - Karterud. Trenér: Petter Thoresen.

Finsko: Korpisalo - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Hietanen, Lehtonen, Järvinen, Kukkonen - Rantanen, Aho, V. Filppula - Puljujärvi, Kemppainen, Pyörälä - Savinainen, Pihlström, Sallinen - Hännikäinen, J. Lajunen, Osala. Trenér: Lauri Marjamäki.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články