Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Neohroženou Kanadu znejistila skvělá Francie, favorit ale slavil vítězství 3:2

Paříž – Kanada porazila Francii 3:2, ale až do posledních sekund se musela strachovat o vítězství. Domácí předvedli velmi sympatický výkon a favorita celého turnaje řádně potrápili. Hokejisté ze zámoří zůstávají neporažení, Francie je ve skupině B šestá s dvoubodovým odstupem na postupové příčky.

Hokejisté Kanady
zdroj: Reuters

Skvělá atmosféra a výkon, za který se nemuseli domácí stydět. Když zněla na začátku třetí třetiny plnou halou v pařížské čtvrti Bercy francouzská hymna, dokumentovalo to, jak moc si zápas s největším favoritem turnaje Francie užívá. Hokejisté ze země galského kohouta se evidentně proti Kanadě chtěli vytáhnout a vůbec se jí nezalekli. Byli mimořádně namotivovaní.

O těsném výsledku rozhodla smolná situace z počátku třetí třetiny. Vlasicova tečovaná střela se odrazila od zadního mantinelu tak nešťastně, že Janilova hokejka usměrnila puk za záda bezmocného gólmana Hardyho. Přesto si domácí hrdinové vysloužili na konci mohutný potlesk vestoje.

"Byl to velice hezký večer a doufejme, že to tak bude až do konce mistrovství světa," uvedl brankář Hardy. Hrdina francouzských fanoušků nezabránil prohře 32 úspěšnými zákroky.

"Francouzi odehráli úžasný zápas. Bylo skvělé je vidět tak bojovat, atmosféra byla skvělá. Takový zápas nám pomůže. Je dobře, že jsme dokázali otočit nepříznivý stav. Dali jsme se dohromady a odvedli skvělou práci," řekl kanadský obránce Jason Demers.

Kanada na půl plynu, Francie na hranici možností

Francouzi hráli sympaticky od samého úvodu, několik prvních střídání Kanadu přebruslovali a tlačili se do útočné třetiny. Jenže favoritovi stačilo málo. Dvě přečíslení využít nedokázal, při přesilovce už udeřil O’Reilly.

Neutekly ani čtyři minuty a bylo překvapivě vyrovnáno. To když Dame-Malka napřáhl od modré a skvěle trefil. Kanaďany to nijak nevzrušovalo. Bellemare mohl dokonce po přihrávce zpoza branky stav otočit. Domácí byli při chuti, snažili se všechny puky dostat ke gólmanu Johnsonovi a v jeho brankovišti se začalo jiskřit.

Na začátku druhé třetiny museli Kanaďané do čtyř a přesilovku Francie bryskně po 13 sekundách využila. Da Costa našel křížným pasem Fleuryho a ten vystřelil přesně.

Zareagovat mohl Couturier, natlačil se před Hardyho, ale francouzský brankář dokázal nebezpečí se štěstím odvrátit. Domácí vzápětí přežili oslabení. Hra v početní výhodě konečně favorizované hokejisty ze zámoří trochu probrala. Duchenova rána prosvištěla kolem pravé tyčky Hardyho branky.

Jenže kdykoli se Francouzům podařilo vymanit z tlaku, snažili se favorita přitlačit. Kanaďané se trápili a občas měli co dělat, aby se dostali ze sevření ve vlastní třetině.

Blížil se konec druhé části a před francouzskou brankou se ocitl De Haan. Střelec vyrovnávacího gólu Dame-Malka musel v kritickém momentu faulovat. Byla z toho třetí přesilovka. Puk se dostal na modrou k Girouxovi a ten zamířil zcela přesně do vrchního růžku – 2:2.

Asistoval mu na soupisku dopsaný Chris Lee z Magnitogorsku, který se hned zařadil do přesilovkové formace. "Je příjemné něčím trošku přispět. Bohužel jsem byl na trestné lavici při jejich druhém gólu. Byl jsem z toho pak trošku nervózní, ale pomohl jsem k vyrovnání, takže se to otočilo," řekl šestatřicetiletý Lee po debutu na velké mezinárodní akci.

Třetí třetina začala pro Kanaďany velmi šťastně. Hardy dostal gól po odrazu od zadního mantinelu. Skinner se pak prodral před francouzského gólmana, ale neunesl, že šanci neproměnil, a píchl strážce branky holí, za což byl po zásluze vyloučen na 5 minut plus do konce utkání. Vzápětí mohlo být vyrovnáno, když Auvitova tečovaná rána od modré trefila horní tyčku.

Hokejisté trikolóry hráli na hranici svých sil a možností a ke konci se objevovaly chyby. V brance stál však Hardy a vyřešil i situaci, kdy na něj jeli sami Simmonds a Schenn. Francie zkusila i hru bez brankáře, ale vyrovnání nevydolovala.

Francie - Kanada 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Dame Malka (Rech, Ritz), 22. Fleury (S. Da Costa, Auvitu) - 6. R. O'Reilly (MacKinnon, Scheifele), 40. Giroux (Ch. Lee), 43. Vlasic. Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Kubuš (SR) - Dědulja (Běl.), Kaderli (Švýc.). Vyloučení: 5:4, navíc Skinner (Kan.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 14.510.

Francie: Hardy - Auvitu, Hecquefeuille, Manavian, Besch, Janil, Dame Malka, Chakiachvili - A. Roussel, Bellemare, S. Da Costa - Fleury, S. Da Costa, T. Treille - Bouvet, Douay, Perret - Claireaux, Ritz, Rech - Meunier. Trenér: Dave Henderson.

Kanada: Ch. Johnson - Demers, Vlasic, De Haan, Ch. Lee, Matheson, Morrissey - Duchene, Scheifele, R. O'Reilly - Skinner, Giroux, MacKinnon - Couturier, Simmonds, Killorn - Marner, Point, Konecny - B. Schenn. Trenér: Jon Cooper.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články