Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Lotyšsko: Tým bez Masalskise má vyvést z krize kanadský trenér Hartley

Stagnace lotyšského hokeje nebere konce, a tak se tamní hokejový svaz rozhodl na konci loňského roku pro angažování zkušeného trenéra Boba Hartleyho. Kanadský rodák odtrénoval v NHL přes 1000 zápasů a v roce 2001 se radoval na lavičce Colorada ze zisku Stanleyova poháru. Zkušený kouč má vylepšit umístění z posledních šampionátů, na tom letošním se ale bude muset obejít bez legendárního brankáře Masalskise.

Sport
zdroj: ČT4

Výsledky Lotyšska z posledních dvou šampionátů budily až nečekané rozpaky. Tradiční účastník světových šampionátů, který na olympiádě v Soči v roce 2014 obsadil osmé místo, se před dvěma lety zachránil mezi elitou na poslední chvíli a loni zopakoval nelichotivé 13. místo. Navíc neúspěšná zářijová kvalifikace na olympiádu v korejském Pchjongčchangu znamená první absenci pod pěti kruhy od roku 2002, kdy se Lotyši vrátili na olympijský turnaj.

Změna na trenérském postu však přišla až nečekaně pozdě. Lotyšský hokejový svaz oznámil jméno nového trenéra až 20. prosince 2016. Hartley tak měl na seznámení s mužstvem a samotnou přípravu na šampionát pouze čtyři měsíce. Úspěšný kanadský kouč je však ostříleným mužem na svém místě, v NHL vedl od roku 1998 celkem ve třinácti sezonách postupně Colorado, Atlantu a naposledy Calgary, přičemž Avalanche dovedl hned při svém prvním angažmá ke Stanley Cupu.

Slávu však Hartley zažil i mimo NHL. Ještě před vstupem na největší hokejovou scénu se uvedl ziskem Calder Cupu v nižší AHL (1997), v Evropě si udělal jméno v roce 2012, kdy dovedl k titulu švýcarský Curych. Poté se vrátil do Severní Ameriky a na čtyři roky převzal Calgary. Po loňské sezoně však u Flames skončil. U lotyšské reprezentace nepřímo naváže na krajana Teda Nolana, který vedl národní tým v letech 2011–2014.

Sport
zdroj: ČT4

Místo Masalskise bude v lotyšské brance Elvis

Rozpačité výkony Lotyšska z poslední doby si vyžádaly kromě výměny na trenérském postu také odchod brankářské legendy. Edgars Masalskis, symbol lotyšského hokeje posledních patnácti let, kdy nevynechal jediné mistrovství světa, se rozhodl po zklamání z nevydařené kvalifikace na olympiádu ukončit bohatou reprezentační kariéru. Místo v brance přenechal talentovanému následovníkovi, který se předvedl už loni na ruském šampionátu.

Elvis Merzlikins prožil debut na vrcholné světové akci proti Švédsku při prohře 1:2 v prodloužení, a přestože zaznamenal na MS pouze jedinou výhru, má čerstvě 23letý brankář celou reprezentační kariéru před sebou. V letošní nominaci navíc chybí potenciální konkurent v brankovišti Kristers Gudlevskis, a tak má "lotyšský Elvis" jasnou pozici. V rámci Euro Hockey Challenge se do branky postavil i Masalskis, ale v konečné nominaci podle očekávání chybí.

V útoku nechybí zlínský Bukarts ani hradecký Džerinš

Jádro sestavy tvoří tradičně zástupci Dinama Rigy z KHL. Kromě brankáře Kalninše se jedná o obránce Balinskise, Cibulskise, Galvinše a Freibergse, útok zase vyztuží Bičevskis, Indrašis, Darzinš, Meija, Pavlovs a Skvorcovs. V nominaci jsou také dva hráči z české extraligy – hradecký centr Andris Džerinš a zlínský kanonýr Roberts Bukarts, který se v reprezentaci sejde s mladším bratrem Rihardsem.

Největší hvězdou lotyšského výběru je po odchodu Masalskise forvard Zemgus Girgensons z Buffala, historicky nejvýše postavený Lotyš na draftu NHL (14. celkově) a v současnosti také jediný zástupce nastupující ve slavné soutěži. Letos si však připsal v 75 zápasech jen sedm vstřelených branek a 16 bodů.

Právě slabá ofenziva trápí Hartleyho svěřence nejvíce. Závěrečná příprava před šampionátem je více než vypovídající. Lotyši se radovali ve čtyřech z osmi zápasů dohromady jen ze čtyř vstřelených gólů, dojem tak alespoň částečně napravily duely se Švédskem (4:3 sn), s Německem (4:3 pp) a Francií (4:6). Proti Lotyšsku bude na MS hrát navíc faktor domácího prostředí ve prospěch Německa, se kterým se na šampionátu utká na závěr skupiny v potenciálně rozhodujícím souboji o postup do play-off.

Nominace hokejistů Lotyšska na mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem (5.-21. května):

Brankáři: Janis Kalninš (Dinamo Riga/KHL), Elvis Merzlikins (Lugano/Švýc.), Ivars Punnenovs (Langnau/Švýc.),

obránci: Uvis Janis Balinskis, Oskars Cibulskis, Guntis Galvinš, Ralfs Freibergs (všichni Dinamo Riga/KHL), Kristofers Bindulis (Lake Superior State University/NCAA), Arturs Kulda (Jokerit Helsinky/KHL), Janis Jaks (American International College/NCAA), Kristaps Sotnieks (Togliatti/KHL),

útočníci: Maris Bičevskis, Miks Indrašis, Lauris Darzinš, Gints Meija, Vitalijs Pavlovs, Gunars Skvorcovs (všichni Dinamo Riga/KHL), Rihards Bukarts (Springfield/AHL), Roberts Bukarts (Zlín/ČR), Andris Džerinš (Hradec Králové/ČR), Kaspars Daugavinš (Nižnij Novgorod/KHL), Zemgus Girgensons (Buffalo/NHL), Ronalds Keninš (Curych/Švýc.), Frenks Razgals (HK Riga/MHL), Janis Sprukts (Ritten/Renon/It.).

Uložit

Zdroj
ČT sport, iihf.com, nhl.com, lhf.lv

Hlavní zprávy

Nejčtenější články