Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kolín nad Rýnem a Paříž – dvě velkolepá dějiště báječného hokejového představení

Kolín nad Rýnem/Paříž – Aréna v Kolíně nad Rýnem ožije mistrovstvím světa v hokeji potřetí, hala ve francouzské metropoli vůbec poprvé. Oba jsou to stánky s velkou kapacitou, ten kolínský pojme 18 500, pařížský 13 437 diváků. Zatímco ale v Německu se dá očekávat velmi často bouřlivá atmosféra plných ochozů, ve Francii se bude hrát podle všeho v komornějším prostředí.

Je nám líto, video expirovalo.
AccorHotels Arena - multifunkční skvost v pařížské čtvrti Bercy

Accorhotels aréna, tak zní současný název pařížské arény v pařížské čtvrti Bercy. Otevřena byla v roce 1984 za účasti tehdejšího starosty hlavního města a pozdějšího prezidenta Francie Jacquese Chiraca. Hala viděla mnoho nejrůznějších akcí a sportovních klání. V únoru 1984 tu jako první z kapel zahrála německá skupina Scorpions. Konalo se zde mimo jiné halové mistrovství světa v atletice, světový šampionát v házené ba i v hraní videoher. Ještě před pár týdny tu duněly volební proklamace prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona.

Architekti Michel Andrault, Pierre Parat a Aydin Guvan vytvořili důmyslný komplex centrálního sportoviště s periferními sály. Zvenčí připomíná základ pyramidy z betonu a s kousky zeleně, ve střešní konstrukci jsou umístěné koleje. Ty slouží pro dopravníky a jeřáby, které dokážou přestavět vnitřní zařízení.

V roce 2015 proběhla rekonstrukce, po níž může hala pojmout přes 20 tisíc diváků, během hokejového utkání o sedm tisíc méně. Francie hostila duely světového šampionátu dvakrát – v roce 1930 se hrálo v Chamonix, o 21 let později v Paříži, ale pochopitelně nikoli v Bercy. Největší multifunkční aréna ve Francii zažije velkou premiéru. Odehrají se zde zápasy české skupiny B a dvě čtvrtfinále.

ACCORHOTELS ARENA (Paříž)

Předchozí MS v Paříži: jedno (1951)

Web: www.accorhotelsarena.com

Kapacita: 13 437 diváků

Rok otevření: 1984 (po rekonstrukci 2015)

Zápasy: 30 (základní skupina B, dvě čtvrtfinále)

Je nám líto, video expirovalo.
Lanxess Arena - majestátní hala v Kolíně nad Rýnem

Místem, kde celý šampionát vyvrcholí, bude Kolín nad Rýnem. Na Lanxess arénu mají dobré vzpomínky čeští hokejisté, kteří zde v květnu roku 2010 slavili zatím poslední triumf na MS. Nezapomenutelné finále proti hvězdami nabitému ruskému týmu a zaplněná hala s 18 500 diváky. Žádná jiná z evropských arén tolik hokejového nadšení nepojme.

Využití je podobné jako u pařížského multifunkčního stánku – variabilita je rovněž vysoká, hrát se tady dají špičkové zápasy v házené či v basketbalu. Vnější plášť stavby z roku 1998 se blýská 8 tisíci metry čtverečnými skla, střechu nese 76 metrů vysoký ocelový oblouk.

Jestli je pro pařížskou halu lední hokej spíše exotickým sportem, pro tu kolínskou je to rutina. Odehraje se tu už třetí mistrovství světa, navíc je to domovský stánek týmu Kölner Haie. Fanoušci umí zvláště na domácí zápasy vytvořit peklo. Na programu je zde plných 34 duelů včetně semifinále a finále a vstupenky nejen na utkání německého týmu jdou na dračku – především v porovnání s francouzskou částí šampionátu.

LANXESS ARENA (Kolín nad Rýnem)

Předchozí MS v Kolíně nad Rýnem: tři (1955, 2001, 2010)

Web: www.lanxess-arena.de

Kapacita: 18 500 diváků

Rok otevření: 1998 

Zápasy: 34 (základní skupina A, dvě čtvrtfinále, dvě semifinále, zápas o třetí místo a finále)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články