Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kanada: Už jen triumf od Rusů a hattricku. Obhájci zlata cílí na další výhru

Není potřeba vidět, jak hrají, ani dokonce, v jak silné sestavě přijedou. I tak je však dopředu jasné, že hokejisté Kanady budou na mistrovství světa patřit mezi hlavními favority. Javorové listy v posledních letech nedávají soupeřům šanci a dominanci chtějí potvrdit i v Německu a Francii. V kádru sice velká část nejzářivějších hvězd chybí, i tak ale celek složený jak ze zkušených, tak i nováčků cílí na vyrovnání ruské bilance a zlatý hattrick.

Hokejisté Kanady se radují z titulu mistrů světa
zdroj: REUTERS autor: Maxim Shemetov

V NHL hrají za celky, které v posledních letech příliš úspěchů neposbíraly. To Mattu Duchenovi z Colorada a Ryanu O'Reillymu z Buffala moc radosti nedělá. Neúspěchy z klubové scény jim však přece jenom něco vyvažuje. Působení v národním celku. Oba útočníci se totiž mohou pyšnit tím, že jako jediní jsou od roku 2015 členy nezastavitelné kanadské mašiny.

Právě na šampionátu v Praze a Ostravě odstartovala Kanada naprostou dominanci nad ledním hokejem. Ne, že by Javorové listy nezářily už dříve. Důkazem třeba budiž to, že olympiádu opanovaly dvakrát v řadě. Od českého mistrovství však soupeřům nedávají šanci nikde. Dvakrát za sebou ovládly MS a v září také slavily triumf na srazu smetánky na Světovém poháru.

U všech tří triumfů nechybělo právě duo Duchene, O'Reilly a zejména prvně jmenovaný, který má i zlato z Her v Soči 2014, ani v jednom případě nehrál druhé housle. Na loňském mistrovství se stal dokonce druhým nejproduktivnějším Kanaďanem a při finálovém vítězství nad Finskem 2:0 si připsal gól a asistenci.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko - Kanada

Tito dva jsou však jen dílky silného kádru, který přijíždí do Francie s jasným cílem dosáhnout na zlatý hattrick, který by znamenal v historických tabulkách vyrovnání se Rusku. To má před Kanadou ve statistice celkových vítězství nyní náskok už pouze jednoho zlata. Sborná jich má před šampionátem 27, Severoameričané 26. A právě dotáhnutí odvěkého rivala je pro obhájce velkou motivací.

"Na šampionát už se těším. Doufám, že předvedu svůj styl hokeje a získáme další zlato," prozradil Duchene, který se zúčastní mistrovství světa po šesté v kariéře a na šampionátu by si rád spravil chuť po osobně nejhorší sezoně v NHL.

Výrazná superhvězda chybí, velkých hvězd je ale spousta

Kdo ale kromě Duchena a O'Reillyho bude v kádru Kanady pro šampionát? Hlavní trenér Jon Cooper, který v NHL vede Tampu Bay, nemůže počítat s těmi nejvěhlasnějšími jmény. V nominaci, ať už z jakýchkoli důvodů, chybí třeba Sidney Crosby, Connor McDavid, Brent Burns, John Tavarase, Tyler Seguin či další. Cooper ale i tak postavil velmi silný tým.

Pokud by se braly v potaz pouze statistiky základní části zámořské soutěže, nejvíce by se spoléhalo na Marka Scheifeleho z Winnipegu, jenž byl s 82 body (32 gólů, 50 asistencí) celkově sedmý. Čtyřiadvacetiletý hráč se skvěle uvedl už i loni na šampionátu v Rusku, kde nasbíral 9 bodů.

Zlato z dřívějších let na kontě má i celá řada dalších hráčů, kteří vyráží do Francie a Německa. Na loňském turnaji kromě Duchena, O'Reillyho a Scheifeleho hráli také brankář Calvin Pickard z Colorada a obránce Michael Matheson z Floridy. V Praze si zase navléklo na krk nejcennější kov duo z Colorada obránce Tyson Barrie a útočník Nathan MacKinnon a útočná dvojice Philadelphie Sean Couturier, Claude Giroux.

Právě Giroux by měl být další výraznou postavou kanadského výběru, a to i přesto, že podobně jako Duchenovi mu letošní sezona v NHL úplně podle představ nevyšla. K dobrým výsledkům by mu ale mohlo pomoci, že v útoku bude moci spolupracovat s hned čtveřicí dalších hráčů Philadelphie.

Ofenziva by celkově měla být silnější stránkou Kanady, což však neznamená, že by obrana měla nějak zaostávat. Pravdou ale je, že v defenzivě tolik výrazných jmen najít nelze. Nejznámější postavou je asi Marc-Edouard Vlasic ze San Jose, který má sice pouze 30 let, ale společně s brankářem Chadem Johnsonem zaujímá pozici vůbec nejstaršího člena v týmu.

O mladí kádru svědčí i to, že premiéru v dresu Kanady si odbude hned sedm hráčů. Patří mezi ně brankář Eric Comrie s obráncem Joshem Morrisseym z Winnipegu, další zadáci Jason Demers z Floridy, Calvin de Haan z New York Islanders a útočníci Alex Killorn s Braydenem Pointem z Tampy Bay a Travis Konecny z Philadelphie.

Sečteno, podrženo, do Francie a Německa přijíždí Kanada, jejíž sestava je mixem zkušenosti, mladí, velké kvality a chuti získat pro svoji zemi další zlatý kov. Sílu Javorové lísty mohou naplno ukázat už v pátek, kdy se utkají s českým výběrem.

Nominace kanadské reprezentace na MS v Německu a Francii:

Brankáři: Eric Comrie (Winnipeg/NHL), Chad Johnson (Calgary/NHL), Calvin Pickard (Colorado/NHL).

Obránci: Jason Demers, Michael Matheson (oba Florida/NHL), Tyson Barrie (Colorado/NHL), Calvin de Haan (NY Islanders/NHL), Josh Morrissey (Winnipeg/NHL), Marc-Edouard Vlasic (San Jose/NHL).

Útočníci: Sean Couturier, Claude Giroux, Travis Konecny, Brayden Schenn, Wayne Simmonds (všichni Philadelphia/NHL), Matt Duchene, Nathan MacKinnon (oba Colorado/NHL), Alex Killorn, Brayden Point (oba Tampa Bay/NHL), Mitch Marner (Toronto/NHL), Ryan O'Reilly (Buffalo/NHL), Mark Scheifele (Winnipeg/NHL), Jeff Skinner (Carolina/NHL).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články