Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kanada útočí na třetí zlato v řadě, proti stojí Švédové. O bronz se utká Rusko s Finskem

Kolín nad Rýnem – Světový šampionát v Německu a Francii se chýlí ke konci, zbývá zodpovědět poslední dvě otázky. Dosáhne Kanada na zlatý hattrick v utkání proti Švédsku s Lundqvistem v brance? A kdo si z poražených semifinalistů odveze alespoň bronz? Přímý přenos duelu o třetí místo Rusko–Finsko sledujte od 16 hodin a finále Kanada–Švédsko od 20 hodin na programu ČT sport a na webu ctsport.cz.

Hokejisté Kanady
zdroj: Reuters

Jako první vyjedou na led v kolínské Lanxess areně týmy Ruska a Finska. Sborná neudržela nadějně rozehraný souboj proti Kanadě, ačkoli vedla po čtyřiceti minutách už 2:0 po brankách Kuzněcova a Guseva. Jenže ve třetí třetině hráči s javorovým listem na dresech zabrali.

Hned po 17 sekundách třetí části snížil v přesilovce Scheifele a nastartoval Kanaďany. Rusové se poté ubránili tlaku soupeře jen za pomoci faulů a série tří přesilových her vystupňovala kanadskou aktivitu. V 56. minutě srovnal MacKinnon a jen co se Rusové vzpamatovali z vyrovnávací branky, zasadil jim další úder O’Reilly o dvě minuty později.

Trefa kanadského dříče se ukázala jako vítězná, pojistku přidal do prázdné branky Couturier. Znarokovi svěřenci tak promrhali náskok a přišli o šanci na finále. To si zahrají Kanaďané potřetí v řadě a dalším titulem mohou napodobit úspěch české reprezentace z přelomu století.

Zabránit jim v tom mohou Švédové, kteří prošli do zlatého zápasu přes Finy. V utkání padly dvě rychlé branky, ale od stavu 1:1 se už prosazovali jen Tre Kronor. Další dvě trefy zařídila v přesilovkách Bäckströmova řada a přičinila se o rozhodující trhák. Suomi nedokázali najít protizbraň vůči důsledné švédské defenzivě v čele s Lundqvistem, který už další gól nepustil.

Nordströmova trefa ve třetí třetině dala výsledku konečnou podobu a po výhře 4:1 šli dál Švédové. Ti tak mohou částečně oplatit Kanadě tři roky starou porážku z finále na olympiádě v Soči, kde bylo i několik zástupců ze současného výběru. V rámci mistrovství světa se Švédsko utká s Kanadou ve finále po dlouhých třinácti letech, když se naposledy střetly v roce 2004 na šampionátu v Praze, kde se radovali také Kanaďané.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články