Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Kanada se bavila hokejem a přestřílela Finsko 5:2

Paříž – Kanada přejela v pohodovém tempu Finsko 5:2 a vyhrála s náskokem pařížskou skupinu B. Finové skončili čtvrtí a ve čtvrtfinále narazí na Spojené státy. Výsledek rozhodl i o soupeři pro český tým. Tím budou favorizovaní Rusové.

Kanadští hokejisté
zdroj: Reuters

Reprízu loňského finále světového šampionátu rozhodl v úvodní třetině kanadský útočník Marner. Dva góly dal, na jeden přihrál a po čtrnácti minutách bylo zcela jasno, kdo bude na ledě pánem.

"Naše poslední dva zápasy byly dobré. Byl to pro nás dobrý test před čtvrtfinále. Víme, že to bude těžké bez ohledu na to, s kým hrajeme. Tyto zápasy může rozhodnout jeden odraz, takže musíme být v nejlepší formě," řekl kanadský obránce Colton Parayko. 

Zápas byl od začátku hodně živý. Nechyběly góly ani fauly. Za čtrnáct minut vedli Finové nad Kanaďany na počet trestných minut 16:0, na góly však prohrávali 1:3. Úřadoval především dvacetiletý nezmar s číslem 16.

Ve třetí minutě otevřel Marner skóre. O 22 sekund později sice odpověděl Lajunen, na začátku páté minuty však v přesilovce dával po Marnerově přihrávce na 2:1 Parayko. Ve 14. minutě přidal svůj druhý gól kdo jiný než Marner. A to ještě Kanaďané mohli být úspěšnější, na střely vyhráli úvodní třetinu 15:6.

Kanaďany nezbrzdilo ani oslabení. V klidu ho přečkali a zatlačili Suomi do obranné třetiny. I když se hrálo pět na pět, kanadský zámek drtil finské Lvy. O'Reilly dostal puk za gólmana Säteriho, ale tomu na brankové čáře pomohl Hietanen. Javorové listy se mohly radovat o chvíli později, Mathesonova rána se odrazila před finskou branku, Point se prosmýkl mezi obránci a zavěsil.

Kanada na chvíli ubrala z tempa a Finové chytili slinu. Honka obkroužil elegantně útočnou třetinu, nabídl puk Ohtamaaovi a ten propálil gólmana Pickarda. Vzápětí zahrozil Aho, jenže se mu nepodařilo po objezdu branky přesně zakončit.

První gól na turnaji pro Ducheneho

Finské nadšení zchladil v úvodu třetí části Duchene, který přejel obránce a s přehledem dokončil blafák do forhendu. Záhy za zády brankáře Säteriho zazvonila tyč.

Seveřané nedokázali využít dvojnásobnou přesilovku. O pozdvižení se postaral Filppula, který baseballově srazil puk do sítě. Bylo to ale spíše k pobavení, protože rozhodčí správně viděli, že se kotouč odrazil po Hietanenově střele od ochranné sítě za Pickardovou brankou.

Hvězda utkání Marner pak ještě pobaveně spoluhráčům na střídačce líčil, kterak mu finský bek natrhl hokejkou ret a urazil kus zubu. Zábava až do konce.

Finové se nyní budou snažit napravit reputaci na turnaji proti USA. "Jsou rychlí, hrají severoamerický styl, rychle obracejí hru a chodí do protiútoků. Bude to těžký boj. Musíme mít pevnou defenzivu, hrát dobře a doufat, že se nám začne dařit v útoku," řekl finský útočník Valtteri Filppula.

Kanada - Finsko 5:2 (3:1, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Marner (Point, Matheson), 5. Parayko (Marner), 14. Marner (Scheifele, MacKinnon), 29. Point (Matheson, Parayko), 41. Duchene (Couturier) - 4. J. Lajunen (Osala), 37. Ohtamaa (Honka, Kemppainen). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Reneau - Oliver (oba USA), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 5:5, navíc Kukkonen (Fin.) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 10 202.

Kanada: Pickard - Parayko, Vlasic, Demers, De Haan, Matheson, Morrissey, Ch. Lee - MacKinnon, Scheifele, Skinner - Simmonds, Giroux, R. O'Reilly - Duchene, Couturier, Killorn - Marner, Point, Konecny - B. Schenn. Trenér: Jon Cooper.

Finsko: Säteri - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Hietanen, Lehtonen, Järvinen, Kukkonen - Rantanen, Aho, V. Filppula - M. Aaltonen, Kemppainen, Pyörälä - Savinainen, Pihlström, Sallinen - Hännikäinen, J. Lajunen, Osala. Trenér: Lauri Marjamäki.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články