Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Italský expres dojel na konečnou. Porážka s Dány znamená konec mezi elitou

Kolín nad Rýnem – Snažili se, ale prolomit dánskou obranu se jim nepodařilo. Italští hokejisté podlehli Dánsku 0:2 a končí v elitní skupině mistrovství světa. Oddechli si slovenští hokejisté, kteří mají naopak účast na šampionátu jistou i pro příští rok.

Utkání Dánsko - Itálie
zdroj: ČTK/AP autor: Sergei Grits

Italové vstoupili do utkání živě a se žádnými stopami rezignovanosti. A dávali také Dánům pořádně zabrat. Přesto to byl italský gólman Bernard, kdo měl namále – v jednom případě dokonce děkoval své horní tyčce, že byla tam, kde byla. Bernard situaci zvládl i díky tomu, že puk předtím odrazil vlastní maskou.

Italům dělal velké problémy především mrštný Ehlers, který se hned několikrát dokázal protáhnout kolem statických italských beků. Dánský forvard pokračoval ve skvělém výkonu, kterým o den dříve zaskočil Švédy. Italy sice už tolik nezaskočil, přesto jej stíhali s vypětím všech sil. Nicméně úspěšně – Dánům v první, ale ani druhé třetině nedovolili žádné větší šance a stále tak byli branku od setrvání v elitní skupině.

Vstřelený gól je mohl zachránit, obdržený pravděpodobně definitivně potopit. Hned dvakrát byli Italové blízko – Andergassen ale nedokázal prostřelil dánského gólmana po průniku Scandelly a Lambacher zase nezvládl přehodit kotouč přes vystrčený beton. Čas se ale krátil, a pokud chtěli Italové pomýšlet na udržení, museli se prosadit v normální hrací době.

Přišel ale úplný opak. Italové totiž v závěru dvakrát inkasovali – poprvé po stupidním Larkinově vyloučení neubránili dánskou přesilovku, podruhé pak Regin uklouzl a postaral se o nejsmutnější a zároveň bohužel nejkomičtější branku celého šampionátu. Italové tak svou hlavní misi, totiž udržet se mezi elitou, nezvládli a padají o patro níž.

"Snažili jsme se zápas tvrdě odmakat a pokusit se dát gól, který jsme potřebovali, ale to se nestalo. A ve třetí třetině se jako rozdílový ukázal gól v přesilovce. Chtěli jsme s nimi odehrát vyrovnaný zápas. A že jsme ho prohráli až takto v závěru, to není špatné, ale samozřejmě jsme si chtěli vést ještě lépe," uvedl Scandella.

"Chtěli jsme všechny ujistit o tom, že naše místo na příštím mistrovství světa je zasloužené. A právě to jsme dnes také udělali," poukázal Morten Poulsen na to, že Dánové jakožto pořadatelé šampionátu v příštím roce nemohli z elitní skupiny sestoupit.

Dánsko - Itálie 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 58. Hardt (Storm, Jakobsen), 59. Regin. Rozhodčí: Odinš (Lot.), Fonselius - Suominen (oba Fin.), Ritter (USA). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 5653.

Dánsko: Dahm - N. B. Jensen, J. B. Jensen, M. Lauridsen, Kristensen, Lassen, O. Lauridsen, Bruggisser - Ehlers, Regin, Madsen - Storm, Jakobsen, Hardt - Poulsen, Green, Christensen - Bau Hansen, Aagaard, Russell - od 59. navíc Klarskov Nielsen. Trenér: Jan Karlsson.

Itálie: Andreas Bernard - T. Larkin, Zanatta, Hofer, Helfer, Egger, S. Marchetti - Insam, Andergassen, Scandella - Morini, S. Kostner, D. Kostner - Gander, Anton Bernard, Traversa - Lambacher, Goi, M. Marchetti. Trenér: Stephan Mair.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články