Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Greiss s Hagerem se zasloužili o výhru Němců nad Spojenými státy 2:1

Kolín nad Rýnem – Německá reprezentace vstoupila do domácího mistrovství světa těsným vítězstvím 2:1 nad USA. Brankář Thomas Greiss držel čisté konto až do 52. minuty, než ho překonal kapitán Američanů Connor Murphy a zařídil vyrovnání. Němci před více než 18 tisíci diváky ale následně rozhodli o první výhře na turnaji v přesilové hře o dvě minuty později, kdy nahození Dennise Seidenberga tečoval Patrick Hager.

Německý brankář Thomas Greiss kryje šanci Johnnyho Gaudreaua z USA
zdroj: ČTK/imago autor: sportfotodienst

Američané si po celý zápas udržovali herní i střeleckou převahu, ale neustále naráželi na pevnou německou obranu. V brance se navíc vynikajícím výkonem blýskl Greiss, který dlouho trápil americké střelce. Nebýt vyrovnání Murphyho po úvodní brance Riedera, mohl se radovat z čistého konta. I přes inkasovanou branku se však stal po zásluze hvězdou utkání.

Vyrovnaný stav si ale Američané dlouho neužili, Němci bleskově potrestali vyloučení DeKeysera po jednoduché akci Seidenberga s Hagerem. Spojeným státům se nepodařilo převahu proměnit v bodový zisk, ačkoli nesmírně aktivní byl po celý zápas Johnny Gaudreau. Němci tak potvrdili, že se jim na domácích šampionátech proti Spojeným státům daří.

Němci, natěšení na domácí šampionát a odhodláni zopakovat úspěch z roku 2010, zaspali po prvním vhazování a hned po dvaceti sekundách se Gaudreau řítil sám na brankáře Greisse. Německý gólman však vybruslil šikovného útočníka Spojených států a betonem uzavřel mezeru u tyčky.

Převahu USA v první třetině potvrdil při další šanci Schmaltz, který ale nastřelil pouze pravou tyč. Němci však hráli svou trpělivou hru a vyráželi do nebezpečných protiútoků. Postupem času se osmělili a po další rychlé akci se dočkali první branky na turnaji. Po dlouhé přihrávce protečoval do útočného pásma Kahun, z rohu jednoduše nahodil Reimer puk na Howarda a dílo zkázy pro Američany dokonal volně dorážející Rieder.

"Fanoušci nás bláznivě povzbuzovali, což samozřejmě pomohlo a bylo to vidět na naší hře. Byla v ní spousta energie, bruslili jsme, blokovali střely, zkrátka jsme dělali správné věci. A vyplatilo se," řekl německý forvard Brooks Macek, rodák z kanadského Winnipegu.

Američané se hnali za vyrovnáním, ale útočné akce překombinovávali nebo naráželi na německou defenzivu v čele s vynikajícím Greissem. Hodně aktivní byl Gaudreau, který si užíval volnost a prostor na širokém kluzišti, ale z množství střel mu nebylo přáno. Hra se přelévala z jedné strany na druhou, přičemž americký tlak neustále sílil. Do velké šance se dostal Copp, ale v nájezdu dvou na jednoho horní roh německé branky netrefil.

Na druhé straně hrozili Němci z brejků, ale Howard držel Američany stále ve hře. Ti se však nedokázali prosadit ani v přesilových hrách a těsný stav pro Německo trval i po čtyřiceti minutách. Greissovo kouzlo odčaroval až americký kapitán Murphy, který prudkým švihem nad ledem překonal německého brankáře na vyrážečku. Domácím reprezentantům ale brzy vrátil vedení tečující Hager, který v přesilovce sklepl nahození Seidenberga.

Američané se v závěru snažili o vyrovnání, ale pozornou německou obranu už podruhé nepřekonali. Nepomohla jim k tomu ani závěrečná power play, Greiss si nakonec připsal 41 úspěšných zákroků a stal se hlavní hvězdou utkání. Němci tak mají první tři body a úspěšně nakročili k vysněnému play-off.

"Je třeba ocenit výkon Německa. Věděl jsem, že nás čeká těžký zápas, protože takový je každý, když proti vám stojí v brance Greiss. Po celou sezonu jsem měl možnost sledovat, čeho je schopen a co umí. A dnes odchytal mimořádně dobrý zápas," ocenil útočník Anders Lee klubového spoluhráče z New York Islanders.

"Byl to od nás povedený týmový výkon. Nastoupili jsme s dobrou energií a jen šlo o to, abychom ji nasměrovali správným směrem. Tvrdě jsme zápas odpracovali a odehráli ho týmově," uvedl hrdina Hager, pro něhož byl vítězný gól o to sladší, že právě v Kolíně nad Rýnem trvale hraje.

Skupina A: USA - Německo 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 51. C. Murphy (Larkin, Nelson) - 11. Rieder (Reimer, Kahun), 54. Hager (D. Seidenberg, Gogulla). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Kubuš (SR) - Sormunen (Fin.), Suchánek (ČR). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváci: 18 688.

USA: Howard - DeKeyser, C. Murphy, Hanifin, Trouba, T. van Riemsdyk, McAvoy, Brickley - Lee, Eichel, Gaudreau - Nelson, Larkin, Bjugstad - Keller, Dvorak, Schmaltz - Greenway, Copp, Compher - Bjork. Trenér: Jeff Blashill.

Německo: Greiss - Müller, D. Seidenberg, Abeltshauser, Krueger, Hördler, Reul - Macek, Kahun, Rieder - Ehliz, Tiffels, Reimer - Gogulla, Hager, Schütz - Y. Seidenberg, Fauser, Kink - Plachta. Trenér: Marco Sturm.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články