Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Francouzi mají další dva body, Švýcary porazili na nájezdy

Paříž – Až samostatné nájezdy musely rozhodnout těsný duel mezi Švýcarskem a Francií. Z vítězství a dvou cenných bodů se v Paříži nakonec radují domácí Francouzi, kteří triumfovali 4:3. Rozhodující nájezd proměnil Da Costa.

Radost francouzských hráčů
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Francouzi chtěli navázat na výkon z minulého duelu, kde zcela nečekaně sestřelili Finy. A start měli výtečný – už ve třetí minutě se před Genonim zjevil Auvitu, a i když on sám švýcarského gólmana nepřekonal, od brusle dojíždějícího obránce se puk dostal až do branky. Šťastný, možná nezasloužený, ale velmi cenný gól pro pořadatelskou zemi.

Domácí hráči tedy brzy vedli a po celou první třetinu hráli se Švýcary vyrovnaně. Zatímco začátek prvního dějství vyšel jim, druhou třetinu zahájili lépe soupeři. Praplan prokázal pohotovost a dravost a dostal kotouč za záda Hueta – 1:1. Švýcarský hráč zatím nebyl draftován, jeho kurážný výkon by ale mohl zájemce přilákat.

A navíc vzápětí znovu slavil. Debutant na mistrovství světa se totiž minutu po svém prvním úspěchu prosadil podruhé, když mu gólovou situaci znovu připravil spoluhráč Hollenstein. Pohotový Praplan tak pomohl svým spoluhráčům do vedení a Francouzi se museli rychle sebrat.

Chvíli to trvalo, ale domácím se nakonec srovnat podařilo. Da Costa vypálil už ve třetí třetině tvrdou střelu a v oslabení hrající švýcarští hráči ani gólman ji vykrýt nedokázali. Skóre bylo vyrovnané a oba celky si tvořily vlastní šance. Byli to ale znovu Švýcaři, kteří ztrestali francouzskou chybu – domácí nezvládli střílení, Ambühl si najel mezi kruhy a vypálil nad Huetovu vyrážečku.

Francouzi ale zareagovali. Rech vyhrál vhazování, aby se poté nečekaně otočil a zcela zaskočil Genoniho – švýcarský gólman čekal všechno jiného než střelu ke své levé tyči. Čtyři minuty před koncem bylo srovnáno 3:3, a když se do konce normální hrací doby skóre nezměnilo, šlo utkání do prodloužení.

V něm měli Francouzi navrch a Švýcary hned několikrát musel zachraňovat Genoni. Rozhodovaly tak nájezdy – jako jediný se ve druhé sérii prosadil Da Costa a Francouzi tak slaví zisk cenných dvou bodů do tabulky skupiny B. Bodů mají pět, Švýcaři o jeden více.

Francie - Švýcarsko 4:3 po sam. nájezdech (1:0, 0:2, 2:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Auvitu (Perret), 44. S. Da Costa (Auvitu), 55. Rech (Meunier), rozhodující sam. nájezd S. Da Costa - 22. Praplan (Hollenstein, Loeffel), 24. Praplan (Hollenstein, Haas), 54. Ambühl (Suter, Untersander). Rozhodčí: Odinš (Lot.), Öhlund (Švéd.) - Kohlmüller (Něm.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 6747.

Francie: Huet - Auvitu, Hecquefeuille, Manavian, Besch, Janil, Dame Malka, Raux - A. Roussel, Bellemare, Rech - Fleury, S. Da Costa, S. Treille - Meunier, Douay, Perret - Ritz, Lamperier, T. Da Costa - Claireaux. Trenér: Dave Henderson.

Švýcarsko: Genoni - Diaz, Furrer, Kukan, Untersander, Loeffel, Genazzi, Marti - Ambühl, Bodenmann, Brunner - Praplan, Hollenstein, Haas - Suter, Malgin, Richard - Schäppi, Herzog, Almond - Rüfenacht. Trenér: Patrick Fischer.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články