Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Finsko: Co předvedou rozjetí mladíci? Napraví Suomi dojem ze zpackaného Světového poháru?

Helsinky - Na Světovém poháru sázka na mládí kouči Laurimu Marjamäkimu nevyšla. Po třech zápasech odjeli z Toronta hokejisté Suomi bez bodu a skóre 1:9. Na mistrovství světa to bude ale úplně jiný tým, princip ovšem zůstává. V pětadvacetičlenné nominaci je jen sedm posil z NHL a hned sedm nováčků na velké akci. Nutno dodat, že ale také šest hráčů pamatuje zisk titulu mistrů světa z roku 2011 z Bratislavy.

Sebastian Aho
zdroj: ČTK autor: Václav Pacner

Kouč Marjamäki schytal po Světovém poháru velkou kritiku. Jeho absolutní důraz na dravé mládí, na úspěšné z mládežnických a juniorských šampionátů, musel mírně redukovat a doplnit naděje o střední a starší generaci.

Všech sedm akvizic z NHL už Marjamäki představil na hokejových hrách v Českých Budějovicích. Jsou to útočníci Sebastian Aho z Caroliny, Valtteri Filppula z Philadelphie, Jesse Puljujärvi z Edmontonu a Mikko Rantanen z Colorada, Markus Hännikäinen s brankářem Joonasem Korpisalem z Columbusu a obránce Julius Honka z Dallasu.

Naváže Aho na loňské výkony? Napodobí ho Puljujärvi?

Především devatenáctiletý Aho a o rok mladší Puljujärvi poutají pozornost. Aho v Carolině ve své první sezoně v zámoří odehrál všech 82 zápasů základní části. "Měl parádní sezonu. Na minulém šampionátu hrál fantasticky. Na to, že mu bylo 18 let, byl všude, dával góly. Moc se na něj těším. Je to šikula, který se umí prosadit před brankou," uvedl expert ČT Martin Hosták.

"Světový pohár nám vůbec nevyšel, ale byl to prostě těžký turnaj. Teď máme novou příležitost se opět předvést v dobrém světle," prohlásil před startem MS Aho.

Pravák Puljujärvi oplývá dobrými fyzickými předpoklady. Edmonton, který stále bojuje v play-off mu udělil výjimku. Na rozdíl od Aha strávil nějaký čas na farmě, ale i tam předváděl skvělé výkony. Hráč s velkou budoucností má na svém kontě už řadu úspěchů včetně zlata a stříbra z MS osmnáctiletých a triumf na šampionátu dvacítek.

Své si umějí říct Filppula, Jaakola nebo Aaltonen 

Ve finském týmu nechybí ani zkušenější. Filppula zahájil sezonu v Tampě a dokončil ve Philadelphii. V roce 2008 získal Stanleyův pohár s Detroitem. K tomu nutno připočíst hokejisty se zlatou zkušeností z roku 2011. Světový titul z Bratislavy mají obránci Topi Jaakola, který v sezoně 2013/14 hrál KHL i v dresu Lva Praha, s Anttim Pihlströmem z Jokeritu Helsinky, další zadák Lasse Kukkonen s útočníkem Mikou Pyöräläm z Kärpätu Oulu, Juhamatti Aaltonen z IFK Helsinky a Jani Lajunen z Tappary Tampere.

Pětatřicetiletý Kukkonen má ve sbírce také dvě stříbra a jeden bronz ze světových šampionátů a další stříbro a dva bronzy z olympijských her.

Loni měli Finové na mistrovství světa pěkně našlápnuto. Vyhráli základní skupinu, dokázali porazit jasně i Kanadu. Jenže odveta ve finále jim nevyšla. Na zkušenosti má kdo navázat.

Z loňského stříbrného týmu z Petrohradu a Moskvy jsou ve výběru Kukkonen, Jaakola, další beci Juuso Hietanen z Dynama Moskva, Atte Ohtamaa z Kazaně a útočníci Aho, Jani Lajunen, Pyörälä, Pihlström, Rantanen a Tomi Sallinen z Kunlunu z KHL. Na zářijovém Světovém poháru v Torontu se představili Aho a Filppula.

V přípravě naznačili Finové své možnosti, ale zatím to byl spíše jen náznak. Ostatně podobně jako v případě ostatních týmů. Finové skončili v generálce na šampionát na EHT v Českých Budějovicích druzí se šesti body, když po prohře s Českem (2:3) porazili Rusko (1:0) i Švédsko (3:2). Předtím v Euro Hockey Challenge zvítězili nad Dánskem 3:0 a v odvetě utrpěli prohru 2:3 v prodloužení. Se Slovenskem pak v Bratislavě zaznamenali výhru 3:0 a porážku 2:3.

Nominace hokejistů Finska:

Brankáři: Joonas Korpisalo (Columbus/NHL), Joni Ortio (Skelleftea/Švéd.), Harri Säteri (Podolsk/KHL).

Obránci: Topi Jaakola, Ville Lajunen (oba Jokerit Helsinky/KHL), Lasse Kukkonen (Kärpät Oulu), Juuso Hietanen (Dynamo Moskva/KHL), Julius Honka (Dallas/NHL), Joonas Järvinen (Kunlun/KHL), Mikko Lehtonen (HV 71/Švéd.), Atte Ohtamaa (Kazaň/KHL).

Útočníci: Jani Lajunen, Veli-Matti Savinainen (oba Tappara Tampere), Juhamatti Aaltonen (IFK Helsinky), Mika Pyörälä (Kärpät Oulu), Miro Aaltonen (Podolsk/KHL), Sebastian Aho (Carolina/NHL), Valtteri Filppula (Philadelphia/NHL), Markus Hännikäinen (Columbus/NHL), Antti Pihlström (Jokerit Helsinky/KHL), Joonas Kemppainen (Novosibirsk/KHL), Oskar Osala (Magnitogorsk/KHL), Jesse Puljujärvi (Edmonton/NHL), Mikko Rantanen (Colorado/NHL), Tomi Sallinen (Kunlun/KHL).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články