Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Finové se natrápili na vítězství proti Bělorusku, blamáž odvrátil Savinainen

Paříž - Nepříjemný zápas na úvod šampionátu mají Finové úspěšně za sebou. Ačkoli měl souboj proti Bělorusku v úvodu jasný průběh a favorit se uklidnil dvěma rychlými góly, Bělorusové i díky polevení velkého favorita dokázali z minima šancí srovnat průběžný stav. Finy tak zachránil až v závěru Savinainen, který rozhodl z přesilové hry o vítězství Suomi 3:2.

Finové se radují v utkání proti Bělorusku
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Vypadalo to na jasný zápas. Polevení však málem stálo finského favorita nečekanou ztrátu bodů. Přitom v ofenzivě Seveřané často rozebírali Bělorusy nápaditými kombinacemi, kterými dostávali soupeře pod častý tlak. Finové těžili zejména ze spolupráce Aha s Filppulou, která se osvědčila už před turnajem na Českých hokejových hrách.

Bělorusům však vyhovovalo pomalé tempo zápasu a po kontaktní brance po chybě finského brankáře Korpisala dokonce srovnali po tečované střele. Finy zachránila až početní výhoda deset minut před koncem základní hrací doby, kterou po přihrávkách Aha a Rantanena zužitkoval Savinainen. Suomi si připsali první povinné body, ale výkon by měl být pro jednoho z favoritů varováním.

"Měli jsme dobrou první třetinu, ale pak jsme nechali Bělorusy, aby se vrátili do zápasu. Ale nakonec jsme našli cestu k vítězství, což je nejdůležitější," řekl kapitán Finů Lasse Kukkonen.

Bělorusové rozehráli utkání bez respektu a Korpisalo si připsal ve finské brance první zákroky dříve, než by se dalo čekat. Jenže ani jedna běloruská střela se neujala a Finové se následně uklidnili dvěma slepenými góly. Nejprve zůstal po závaru úplně volný jeden z talentů finského hokeje Aho a z pravého kruhu prostřelil Lalandea při přesunu běloruské jedničky po perfektní přihrávce Filppuly.

Finové pak na nic nečekali a po dalších dvou minutách udeřili podruhé. Osala si najel od pravého mantinelu do palebné pozice a umístěnou střelou se přesně trefil do horního růžku. Bělorusové zastavili finský tlak až oddechovým časem, po kterém se hra přece jen srovnala. Korpisalo však do konce třetiny nečelil výraznější příležitosti soupeře. Naopak Lalande se musel otáčet při dvojnásobné přesilovce Seveřanů v závěru úvodní části.

Druhá třetina byla dlouho skoupá na další pořádnou šanci. Výraznější moment přinesla pouze objížďka běloruské branky v podání Rantanena, kterou však finský útočník nedotáhl do zdárného konce. Poklidný průběh pak narušila až nečekaná šance Aha, který dostal přihrávku do předbrankového prostoru, ale prudký puk nedokázal zasunout za Lalandea, i když bylo u tyčky volné místo.

Ospalý zápas narušila nečekaná střela Pavloviče, která prošla Korpisalovi mezi betony, ale nakonec se do branky nedošourala. Varování ale finskému brankáři nestačilo. Poté, co gólman hrající v NHL za Columbus zaváhal s rozehrávkou za svou klecí, přijel Stefanovič do souboje o puk a přes Korpisala přihrál před prázdnou branku Šarangovičovi, který nečekaně snížil.

Tempo hry se nezměnilo ani se začátkem třetí třetiny. Nevýrazný průběh zápasu vyhovoval outsiderovi utkání, který mohl pomýšlet na vyrovnání. Co se v úvodu duelu zdálo jako utopie, stalo se však brzy realitou. Po vhazování v obranném pásmu Finska se dostal ke střele od modré čáry obránce Graborenko a jeho vysoké nahození šikovně tečoval Kovyršin.

Rázem tak bylo srovnáno a favorit potřeboval přidat, pokud nechtěl přijít o dobře rozehraný zápas. Finům nakonec pomohla přesilová hra v padesáté minutě. Zámek okolo Lalandea opět zařídila sestava se špílmachrem Ahem, Rantanen nabil Savinainenovi a ten upravil na 3:2. Vedení už Finsko do konce utkání udrželo i přes power play Běloruska.

"První zápas je vždycky těžký. Může se stát cokoliv. My ale víme, že budeme hrát líp," věří finský útočník Joonas Kemppainen. "Mají dobré mužstvo. Respektovali jsme jejich sílu. Mají hodně hráčů v KHL, spousta jejich útočníků hraje v elitních lajnách a jsou šikovní," dodal Kukkonen.

Skupina B: Finsko - Bělorusko 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 3. Aho (V. Filppula), 6. Osala, 50. Savinainen (Rantanen, Aho) - 39. Šarangovič, 45. Kovyršin (Graborenko, A. Kosticyn). Rozhodčí: Hribik (ČR), Piechaczek (Něm.) - Jensen (Dán.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 5078.

Finsko: Korpisalo - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Lehtonen, Hietanen, Kukkonen - J. Aaltonen, Aho, V. Filppula - Savinainen, Pihlström, Rantanen - Kemppainen, Pyörälä, M. Aaltonen - Hännikäinen, Puljujärvi, Osala - J. Lajunen. Trenér: Lauri Marjamäki.

Bělorusko: Lalande - Lisovec, Korobov, Šinkevič, Chenkel, Jevenko, Graborenko, Denisov - A. Kosticyn, S. Kosticyn, Kovyršin - A. Stas, Linglet, Pavlovič - Kulakov, Drozd, Děmkov - Šarangovič, A. Volkov, Kogalev - Stefanovič. Trenér: Dave Lewis.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články