Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Finové proti Slovinsku nepřesvědčili, po trápení ale berou tři body

Paříž – Letargie Suomi nebere konce. Po nezvládnutém závěru s Českem měli Finové namále také proti Slovinsku, nakonec je vysvobodily dva slepené góly ve třetí třetině, které jim přinesly vítězství 5:2. Nevýrazné Finy pozvedl zejména Rantanen, autor dvou bodů včetně přihrávky na vítězný gól. Suomi tak bodovali po dvou prohrách konečně naplno.

Sebastian Aho z Finska v souboji s Blažem Gregorcem ze Slovinska
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Vesa Moilanen

Finové chtěli zareagovat na porážku s Českem, a tak do utkání proti Slovinsku připravili několik změn v sestavě. Mladý útočník Puljujärvi se posunul ze čtvrté až do druhé útočné řady a do branky nastoupil Säteri místo Korpisala. Jenže ani to Suomi neprobralo z nevýrazných výkonů na šampionátu.

Zápas se pro favorita nevyvíjel dobře. Dvěma povedenými pasážemi, při kterých se Finům povedlo vždy dvakrát skórovat v rychlém sledu, se však dostali z nepříjemné situace. Podruhé se tak stalo už ve třetí třetině za stavu 2:2. Vítězný gól vstřelil Aho, definitivní zlom zápasu zařídil o minutu později Hännikainen.

Jak skončili utkání s Českem, tak také pokračovali v dalším duelu proti Slovinsku. Finové jako by byli stále opaření z posledního utkání, ve kterém ztratili v závěru dvougólové vedení, a matný výkon předváděli také proti outsiderovi. Střelecká převaha v první třetině nikam nevedla, Seveřané si nevytvořili pořádnou gólovou příležitost a laxní tempo vyhovovalo soupeři.

Po ojedinělém útočném výpadu Slovinců se navíc dostal k zakončení mezi kruhy Kuralt a z první vážné situace otevřel nečekaně skóre. Hned po vhazování mohl srovnat obránce Järvinen, ale svůj švih poslal jen do tyče Kroseljovy branky. V další dobré příležitosti se ocitl Pihlström, který zkusil "Paterovu kličku". Po naznačení střely sice poslal puk po krátkém úhybu do strany mezi betony slovinského brankáře, ale zároveň mimo branku.

Vysvobození tak přinesla pasáž mezi 25. a 26. minutou, kdy se Finové prosadili hned dvakrát. Nejprve vyrovnal povedenou ránou od mantinelu Savinainen, který se trefil do horního růžku. Druhý gól přidali Seveřané v přesilové hře, kterou zužitkoval Rantanen. Po Savinainenově střele dorazil odražený puk do odkryté klece a částečně tak uklidnil favorita.

"Myslím, že jsme hráli docela dobře, ale nedařilo se nám dávat góly. Měli jsme hodně šancí, mohli jsme si jich vytvořit i více, ale oni dobře bránili a jejich gólman chytal výborně. Žádný zápas není jednoduchý. Je to důležité vítězství," prohlásil finský útočník Valtteri Filpulla.

Jenže Slovinci mu připravili další překážku na cestě za vítězstvím. První početní výhodu v utkání využil vcelku rychle Tičar, který šikovně usměrnil Saboličovo prudké nastřelení a ve 46. minutě srovnal.

"Měli jsme dobrý začátek, což se nám v minulých zápasech nepovedlo. Hráli jsme jako tým a nejlíp, jak umíme. Byl to dlouho vyrovnaný zápas, ale oni pak bohužel dali dva rychlé góly," řekl slovinský útočník Jan Urbas.

Finům nakonec pomohly další dva slepené góly. Blamáž oddálil šikovný Aho, který si vybruslil do palebné pozice a zařídil týmu náskok. Ten navýšil o minutu později Hännikäinen a z dvojitého direktu se Slovinci už nezvedli.

V závěru měli sice k dispozici ještě jednu přesilovku, ale do prázdné branky se trefil Sallinen poté, co naskočil z trestné lavice zpět do hry. Finové si po utrápeném výkonu připsali důležité tři body, díky kterým poskočili v tabulce na postupové pozice. Předváděná hra je však hluboko za očekáváním a po utkání tak zůstává směrem k finské hře mnoho otazníků.

Skupina B: Finsko - Slovinsko 5:2 (0:1, 2:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 25. Savinainen (Honka, Sallinen), 26. Rantanen (Savinainen, Aho), 50. Aho (Rantanen, Osala), 51. Hännikäinen (J. Lajunen), 60. Sallinen (Pyörälä, Järvinen) - 15. Kuralt (Pem), 46. Tičar (Sabolič). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Stricker - Kaderli (oba Švýc.), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Diváci: 3436.

Finsko: Säteri - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Hietanen, Lehtonen, Järvinen, Kukkonen - Rantanen, Aho, V. Filppula - Puljujärvi, Kemppainen, Pyörälä - Savinainen, Pihlström, Sallinen - Hännikäinen, J. Lajunen, Osala. Trenér: Lauri Marjamäki.

Slovinsko: Krošelj - Pretnar, Kovačevič, Robar, Gregorc, Vidmar, Kranjc, Repe, Podlipnik - Tičar, Jeglič, Sabolič - Urbas, Muršak, Verlič - D. Rodman, Ograjenšek, Goličič - Mušič, Pem, Kuralt. Trenér: Nik Zupančič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články