Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dánsko: S lehkou hlavou, dalšímu překvapení vstříc

Praha - Loni si této výsady užívali Němci a Francouzi, letos cestují na turnaj bez stresů Dánové. Důvod je nasnadě, pověstný dánský dynamit tentokrát na hokejovém MS s jistotou nevybuchne, jde totiž o pořadatelskou zemi následujícího šampionátu. Dánové tak mohou v klidu zapracovávat do týmu nováčky z úspěšné dvacítky a hledat optimální složení pro příští rok.

Radující se hokejisté Dánska
zdroj: ČTK/AP/Ivan Sekretarev

Dánský hokej prožívá bez přehánění svůj zlatý věk. Seniorská reprezentace je součástí elitní skupiny MS bez přestávky už patnáct let a v posledních sezonách se daří i dvacítce. Mladí Dánové se třikrát za sebou prokousali do play-off juniorského šampionátu a letošní páté místo je jejich historickým maximem.

Hned čtyři hráči, včetně možná největší hvězdy Nikolaje Ehlerse, kteří reprezentovali v poslední třech letech na dvacítkách, odjeli i s výběrem Janne Karlssona do Kolína nad Rýnem. Na obránce Matiase Lassena a Nicolaie Weichela pak čeká letos po juniorském MS už druhý velký turnaj.

Nikolaj Ehlers překonává Dominika Furcha
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Možná shodou okolností, možná právě kvůli tomu, že není nutné dávat dohromady nejlepší hráče pro udržení se v elitní skupině, půjdou Dánové do turnaje prakticky bez posil z NHL. Jako jediný dorazil už zmiňovaný Ehlers, se 64 body čtvrtý nejproduktivnější hráč Winnipegu. Kontrakt v NHL má i Patrick Russell z Edmontonu, ten ale celou sezonu strávil na farmě v Bakersfieldu.

Naopak se omluvili bek Philip Larsen z Vancouveru i útočníci Frans Nielsen z Detroitu, Mikkel Boedker s Jannikem Hansenem ze San Jose a Oliver Bjorkstrand z Columbusu. Nepřijede navíc ani hvězdný brankář Toronta Frederik Andersen.

Zbývající tři zástupci stále se rozšiřující dánské ekipy v NHL zůstávají v bojích o Stanley Cup, byť aktivně ve hře je zapojený jen Lars Eller ve Washingtonu. V případě vypadnutí New York Rangers v sérii proti Ottawě by ale reprezentační výběr měl posílit útočník Nicklas Jensen.

Zkušenosti ze zámoří mají i dva současní spoluhráči z Jokeritu Helsinky, obránce Oliver Lauridsen a útočník Peter Regin, který má na kontě více než 200 zápasů v NHL. Spolu s třetím zástupcem helsinského celku, zadákem Jesperem B. Jensenem, brankářem Sebastianem Dahmem ze Štýrského Hradce a vítězem německé ligy Madsem Christensenem z Mnichova by měli tvořit páteř dánské sestavy.

Hned osm Dánů působí ve Švédsku, z toho pět včetně obránce Emila Kristensena z Linköpingu v nejvyšší soutěži, útočník Morten Poulsen hraje ve Finsku za Pelicans Lahti, zbývající devítku nominovaných dodala domácí liga.

Z osmi přípravných duelů v rámci Euro Hockey Challenge vyhráli Dánové ve dvojzápasech se Slovenskem, Finskem, Norskem a Švýcarskem pouze třikrát, vítězství 3:2 v prodloužení na ledě Finů ale patří do kategorie hodně cenných.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko - Dánsko

Během čtrnáctileté série účastí na MS si připsali bíločervení i několik alespoň dílčích úspěchů. Třeba šokující triumf nováčků elitní skupiny 5:2 nad Spojenými státy z roku 2003 už po letech nabyl rozměru legendy. Na bláznivém šampionátu 2010 pak Dánové sestřelili nejen podruhé USA, ale i Slovensko s Finskem a poprvé se dostali mezi nejlepší osmičku.

Podruhé tento kousek zopakovali právě loni a na kontě jim přibyl i český skalp. Jako důkaz současné dánské síly mohou sloužit právě zápasy s českým týmem, který v posledních třech vzájemných zápasech na MS neporazil v základní době severského soupeře ani jednou a dva z duelů prohrál v nájezdech.

Do turnaje vstoupí Dánové důležitým duelem s Lotyšskem, o postupovou pozici pro čtvrtfinále bude družina švédského kouče Karlssona bojovat zejména se Slovenskem a domácím Německem. Zopakování loňského čtvrtfinálového úspěchu by bylo příjemným bonusem, to důležité ale na Seveřany čeká až za rok. Právě před domácím publikem by se rádi definitivně etablovali mezi širší světovou špičkou.

Nominace Dánska na MS v Kolíně nad Rýnem a Paříži:

Brankáři: Simon Nielsen (Herning), Sebastian Dahm (Štýrský Hradec/EBEL), George Soerensen (Almtuna/Švéd.)

Obránci: Nicolas B. Jensen, Nicolai Weichel (oba Rungsted), Jesper B. Jensen, Oliver Lauridsen (oba Jokerit Helsinky/KHL), Phillip Bruggisser (Esbjerg), Emil Kristensen (Linköping/Švéd.), Matias Lassen (Mora/Švéd.), Markus Lauridsen (Leksand/Švéd.)

Útočníci: Nichlas Hardt, Frederik Storm (oba Malmö/Švéd.), Morten Green (Rungsted), Mathias Bau Hansen (Frederikshavn), Julian Jacobsen (Aalborg), Steffen Klarskov Nielsen (Roedovre), Nikolaj Ehlers (Winnipeg/NHL), Mads Christensen (EHC Mnichov/Něm.), Morten Madsen (Karlskrona/Švéd.), Nicolai Meyer (Tingsryd/Švéd.), Morten Poulsen (Pelicans Lahti/Fin.), Peter Regin (Jokerit Helsinky/KHL), Patrick Russell (Bakersfield/AHL)

Uložit

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články