Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Dánové začali hrát pozdě, Švédsko si postup do čtvrtfinále utéct nenechalo

Kolín nad Rýnem – Švédské zápasy na letošním světovém šampionátu zatím nebyly žádné chuťovky a výjimku neudělalo ani střetnutí s Dánskem. Tým Rikarda Groenborga se nikam příliš nehnal, i to mu ale stačilo na vítězství 4:2 a postup do čtvrtfinále. Dvakrát se trefil Nylander. Dánové, kteří začali hrát pozdě, mají stále pouze čtyři body a nebýt jistoty udržení, mohli se začít strachovat.

Radost hokejistů Švédska
zdroj: Reuters autor: Wolfgang Rattay

Dánsko mohlo jít do zápasu s vědomím, že ačkoli se pohybuje ve spodní části skupiny A, elitu opustit díky svému pořadatelství příštího ročníku mistrovství světa nemůže. Švédsko zase vstupovalo na led s podporou opor z NHL – do Německa přiletěli Bäckström, Lindberg a hlavně gólman Henrik Lundqvist.

A neuběhly ještě ani tři minuty a jeho dvojče Joel už otevíral skóre. Stalo se tak po velké chybě Lauritsena, který měl za vlastní brankou spoustu času posunout puk do bezpečí, jenže trefil švédskou hokejku a pak už nebylo cesty zpět.

Soerensen měl co dělat i s nebezpečně rychlým únikem Nylandera, švédský útočník ale trefil jen brankářovu výstroj. Zahrozil také Brodin, který byl vzápětí na druhé straně rovněž u Ehlersovy akce. S Lundqvistem si dánský útočník i přes nepotrestané zahákování poradil, puk se ale odrazil od tyče a sjel pouze po brankové čáře.

Na startu druhé třetiny Švédsko zaspalo, takže nejdříve byl ve výhodné pozici Lassen, ale Lundqvist šanci skokem zlikvidoval. Skvělým zákrokem se "Král Henrik" prezentoval také o pár minut později u dorážky Poulsena. A navrch Rousellovu střelu blokoval Stralman.

Švédové si hráli své, jako už na tomto turnaji mnohokrát. Nijak se nedřeli a dokladem toho byl Nylanderův gól prakticky z ničeho. Po Klingbergově přihrávce si pohrál blafákem se Soerensenem a bylo to 2:0. Jednadvacetiletý mladík byl vyloženě při chuti, o čtyři minuty později si po pěkné kombinaci s Bäckströmem připsal do bodování další zářez.

Dánové přestali působit odevzdaně až ve třetí části. Kvůli dobré kombinaci Ehlerse a Storma musel Lundqvist vytáhnout super zákrok betonem. A Ehlers byl i u další akce, která už snížením skončila. Na poslední chvíli nedal za brankou znát, kam kotouč pošle, až jej nasměroval přímo před bránu na Madsenovu hůl – 3:1.

Pohodové tempo Švédů ovšem nekončilo a soupeř opět trestal. U akce byl zase Ehlers, který si obkroužil útok, pukem se spojil s Lauridsenem a drama bylo na světě. Ovšem jen na chvíli.

Dánové najednou moc chtěli, zjednodušili hru, jenže motivace přišla pozdě. A Bäckström tak mohl po pasu od Klingberga z pravého kruhu pohodlně zvýšit. Následná power-play už výsledek nezměnila.

Skupina A (Kolín nad Rýnem): Dánsko - Švédsko 2:4 (0:1, 0:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 50. Madsen (Ehlers), 56. M. Lauridsen (Ehlers, Regin) - 3. J. Lundqvist (Krüger, Eriksson Ek), 36. W. Nylander (J. Klingberg, Lindberg), 40. W. Nylander (Bäckström), 58. Bäckström (J. Klingberg, W. Nylander). Rozhodčí: Reneau (USA), Piechaczek - Kohlmüller (oba Něm.), Šefčík (SR). Vyloučení: 2:6. Využití: 0:1. Diváci: 10 314. 

Dánsko: Soerensen - N. B. Jensen, J. B. Jensen, M. Lauridsen, Kristensen, Lassen, O. Lauridsen, Bruggisser - Ehlers, Regin, Madsen - Storm, Jakobsen, Hardt - Poulsen, Green, Christensen - Bau Hansen, Aagaard, Russell. Trenér: Jan Karlsson.

Švédsko: H. Lundqvist - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler, Holm - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Lindberg, Bäckström, W. Nylander - Everberg, Karlsson, Söderberg - Krüger, J. Lundqvist, Eriksson Ek. Trenér: Rikard Grönborg.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články