Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Cígerovi chodí omluvenka za omluvenkou. Slováci pojedou na MS bez posil z NHL

Bratislava – Česku pomohou z NHL Jakub Voráček či David Pastrňák, Švédsku třeba Victor Hedman a Rusku Artěmij Panarin. To Slovensko na blížícím se mistrovství světa bude bojovat bez posil z nejprestižnější hokejové soutěže. Kouč Zdeno Cíger se musí vypořádat s celkem 21 omluvenkami klíčových hráčů, z nichž více než polovina hraje právě v Americe.

Trenér slovenských hokejistů Zdeno Cíger
zdroj: ČTK/RvSMedia/ autor: Robert Hradil

Posledním omluveným v dlouhé řadě byl obránce Martin Marinčin, který hájí barvy Toronta, ale start na turnaji mu kluboví lékaři kvůli přetrvávajícím potížím se zády nedoporučili. Posledními nadějemi jsou zkušený bek Andrej Sekera, jehož Edmontonu se však v play-off daří, a mladý forvard Peter Cehlárik, který hraje s Providence Bruins vyřazovací část nižší AHL. Šance na jejich účast však není velká.

Z gólmanů se omluvili Peter Budaj (Tampa Bay) a Jaroslav Halák (NY Islanders), mezi beky schází kromě Marinčina obrovitý Zdeno Chára, který už od roku 2006 nosí na dresu kapitánské "céčko" v Bostonu. Bohaté zkušenosti s NHL má i Andrej Meszároš, který již sice hájí barvy Slovanu Bratislava, ale je po operaci kolena.

Jména velkého kalibru scházejí i v ofenzivě. Po operačním zákroku jsou Tomáš Tatar z Detroitu s Mariánem Gáboríkem (Los Angeles), zraněný je rovněž Marek Hrivík, který se snaží nastálo prosadit do kádru New Yorku Rangers. Bez smlouvy na další sezonu nechtěli riskovat Marko Daňo (Winnipeg) a Richard Pánik (Chicago). Další omluvenky zaslali Marián Hossa (Chicago) i jeho klubový spoluhráč Tomáš Jurčo.

I když musí mít Cíger z vysokého počtu omluvenek zamotanou hlavu, snaží se myslet pozitivně. "Soustředím se na to, co máme k dispozici. Máme hráče, kteří chtějí reprezentovat. To je důležité. Uděláme to nejlepší, co jen můžeme," přislíbil Cíger.

Generálkou na šampionát bude pro Slovensko v pátek a v sobotu dvojzápas v norském Hamaru proti domácímu výběru. Ve skupině A v Kolíně nad Rýnem pak zahájí účinkování na MS v sobotu 6. května s Itálií. Cígerův tým posléze vyzve Lotyšsko, Dánsko, Německo, Rusko, USA a Švédsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články