Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češi touží utnout sérii bez medaile. Na úvod MS je čeká největší favorit

Praha – Srdce hokejového fanouška opět plesá. Začíná v pořadí už 81. mistrovství světa. Kolín nad Rýnem a Paříž připravily kulisy, 16 zemí dodá hlavní aktéry. Budou se Češi radovat ze zlata stejně jako před sedmi lety, kdy se naposledy konal šampionát u našich západních sousedů? Národní tým se na stupně vítězů prosadil naposledy v roce 2012. V historii samostatné České republiky hokejisté na medaili nikdy déle nečekali. Kde jinde přerušit tuhle šňůru? Představení může začít. Přímé přenosy všech zápasů přinese ČT sport a web ctsport.cz. Úvodní zápas národního týmu s Kanadou sledujte od 20:00.

Pavel Francouz (uprostřed) se raduje z výhry s Davidem Pastrňákem (vlevo) a Janem Kovářem
zdroj: ČTK/AP/ autor: Ivan Sekretarev

České vzpomínky na německá mistrovství jen tak nevyblednou. Národní tým totiž na posledních dvou šampionátech vybojoval nejcennější kovy. Před sedmi lety zvítězil tým, kterému téměř nikdo nevěřil. O to sladší byl triumf nad ruskou sbornou napěchovanou hvězdnými jmény. V roce 2001 zajistil David Moravec slavným gólem ve finále proti Finsku zisk třetího zlata v řadě.

To na MS ve Francii už československé myšlenky řádně zašly. V roce 1930 Čechoslováci podlehli ve čtvrtfinále Švýcarům, o 21 let později se MS v Paříži Čechoslováci vinou vykonstruovaného procesu s mistry světa z roku 1949 vůbec neúčastnili.

Češi hrají letos ve skupině B v Paříži. Vyvrcholení vyřazovacích bojů bude hostit Kolín nad Rýnem. Tým vedený kapitánem Jakubem Voráčkem věří, že se z oblíbené destinace s cenným kovem vrátí. "Jsou to krásné vzpomínky, ale strašně rychle to utíká, vždyť už od těch chvil uběhlo sedm let. Je načase zase udělat nějakou medaili," řekl Voráček, jenž poslední německý triumf pamatuje stejně jako Roman Červenka.

Před sedmi lety u reprezentace působil i současný hlavní kouč Josef Jandač, tehdy byl jedním z asistentů Vladimíra Růžičky. "Na šampionát jedeme s pokorou, nejedeme s tím, že jsme vyhráli turnaj v Českých Budějovicích a jsme favoritem turnaje. K favoritům nepatříme, to si nemusíme namlouvat. Jedeme tam bojovat. Šanci má více mužstev, myslím, že patříme mezi ně," uvedl Jandač po víkendovém triumfu na závěrečné akci seriálu Euro Hockey Tour.

Superzápas na úvod

Hned na úvod čeká Jandačovy svěřence jeden z největších favoritů. Kanadu nedokázali Češi porazit už téměř sedm let. "Statistiku neřešíme. Kanada je nejsilnější tým v posledních letech, jednoznačně mají špičkové hráče," řekl český kouč. Je snad brzké střetnutí s kandidátem na titul výhodou? "Úvahy, že se rozehrávají a že se budou sžívat s širším kluzištěm, neřešíme. Máme silného soupeře na začátek a musíme si s tím poradit," řekl Jandač jasně.

Jeho svěřenci se v pátek budou snažit ukončit vedle série porážek i čekání na gól. Češi ve třech duelech za sebou vyšli proti Kanadě střelecky naprázdno. Jandač se s asistenty rozhodl, že do branky půjde Petr Mrázek a do turnaje vstoupí se sedmi obránci a čtyřmi kompletními útoky. Elitní útočnou formaci bude stejně jako na loňském MS tvořit trojice David Pastrňák, Tomáš Plekanec, Roman Červenka. Ve druhé budou nastupovat Lukáš Radil, Jan Kovář a Voráček. Více o českém týmu čtěte zde.

Předpokládaná sestava: Mrázek - Gudas, Šimek, Kundrátek, Kempný, Jeřábek, Krejčík - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Radil, Jan Kovář, Voráček - Řepík, Vrána, Birner - R. Hanzl, Horák, T. Zohorna.

Kanaďané v posledních letech kralují všem významným akcím. Loni v září ovládli obnovený Světový pohár, v roce 2014 i olympijské hry v Soči a na mistrovství světa budou usilovat o třetí triumf v řadě. Finále vyhráli v Praze 2015 i loni v Moskvě. Kanada má na kontě 26 titulů z MS a na Rusko (včetně úspěchů Sovětského svazu) ztrácí už jen jedno zlato.

Možná i proto, že vedení NHL před nedávnem oznámilo, že neplánuje uvolnit své hráče na olympijské hry v příštím roce, představí se na šampionátu řada hvězd elitní zámořské soutěže. Kanada bude spoléhat i na útočníky Ryana O'Reillyho z Buffala, Claudea Girouxe z Philadelphie a Matta Duchenea z Colorada, kteří se v září podíleli na triumfu na Světovém poháru. Více o Kanadě čtěte zde.

Plno vs. poloprázdno

Pořadatelé připravili pro fanoušky velké moderní haly. Accorhotels aréna v pařížské čtvrti Bercy pojme 13 437 diváků, Kolínská hala Lanxess až 18 500. Zájem v obou státech je ale rozdílný. Pochopitelně. Ve Francii je lední hokej na druhé koleji. Den před zahájením šampionátu nebyl vyprodaný ani zápas domácích s Kanadou, který je na programu 11. května. Také na úvodní tahák Čechů s Kanaďany bylo ještě těsně před startem MS lístků dostatek. Více o stadionech se dozvíte zde.

Semifinálový a finálový víkend bude záležitostí už čistě německou. A v Kolíně se dá očekávat odlišná atmosféra, jak už ostatně naznačil průběh minulých šampionátu, které Německo pořádalo.

Spojovacím prvkem nicméně bude důraz na bezpečnost. A to nejen kvůli kolizi s 2. kolem prezidentských voleb ve Francii. Ve 12. pařížském obvodu ve čtvrti Bercy budou panovat navýsost přísná bezpečnostní opatření. V přilehlých ulicích budou smět parkovat pouze místní a omezen bude i silniční provoz v blízkosti arény. Pořadatelé fanouškům doporučili, aby do haly přišli s dostatečným předstihem, neboť pořadatelská služba bude kontrolovat tašky a bude dělat i osobní prohlídky. Zakázáno bude vnášet velká zavazadla. Více čtěte zde.

Herní systém se oproti minulému šampionátu nezměnil. 16 týmů hraje ve dvou skupinách po osmi každý s každým. Čtyři nejlepší z obou se pak ve čtvrtfinále utkají křížem první se čtvrtým a druhý se třetím. S Českou televizí o nic důležitého divák nepřijde. Webové stránky ctsport.cz vedle kompletní porce 64 utkání nabídnou i obrovský videoarchiv, aktuální zpravodajství, diváckou anketu a soutěže. ČT sport připravuje 135 hodin televizního vysílání. Přímé přenosy budou moci diváci sledovat vedle webu a mobilní aplikace i prostřednictvím televizí podporujících funkcionalitu HbbTV. Více o nabídce ČT čtěte zde.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články