Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Bělorusko: Tým bez posil z NHL táhne nestárnoucí bratrská dvojice

Kosticyn - příjmení, které už dekádu víceméně symbolizuje běloruský hokej. Andrej a Sergej, bratři s bohatými zkušenostmi z NHL, budou hlavním ofenzivním motorem národního mužstva i na letošním světovém šampionátu v Paříži a Kolíně nad Rýnem. Po 7. místech na MS v letech 2014 a 2015 zaznamenala běloruská reprezentace loni výrazný propad, když skončila až dvanáctá. Podaří se jí vrátit zpět do play-off bez jediné posily z NHL?     

Odpověď na otázku, proč tým kanadského kouče Davea Lewise neposílí žádný z hráčů působících v zámoří, je prostá. Žádný Bělorus se totiž v nejprestižnější hokejové lize světa letos nepředstavil. Útočník Michail Grabovskij z New York Islanders vynechal kvůli otřesu mozku celou sezonu a obránce Oleg Jevenko strávil ročník na farmě Columbusu Blue Jackets v Clevelandu, tedy v nižší AHL.

X Faktor jménem Kosticyn

Tíhu odpovědnosti tedy ponese zejména bratrské duo Kosticynů. Dvaatřicetiletý Andrej momentálně působí v KHL, kde nosí kapitánské "céčko" v Soči. Stejnou úlohu vykonává také o dva roky mladší Sergej v Dynamu Minsk. Před návratem do Evropy hájili společně barvy Montrealu Canadiens a Nashvillu Predators. Jejich forma a vzájemná souhra bude mít na úspěch či neúspěch reprezentace zásadní vliv.

V kádru pro mistrovství světa má zkušenosti z NHL už jen bek Dmitrij Korobov, který během sezony 2013/14 odehrál tři utkání za Tampu Bay Lighting.

Kostru týmu tvoří hráči Dynama Minsk

V nominaci pro MS je sedmnáct hráčů z Kontinentální ligy. Patnáct z nich nastupuje za Dynamo Minsk. Na jejich součinnost bude trenér Lewis pochopitelně spoléhat. Šest hokejistů povolal bývalý lodivod Detroitu či Bostonu z domácí soutěže a Charlese Lingleta, kanadského rodáka s běloruským pasem, z Eisbärenu Berlín.

Ze země javorových listů pochází také třicetiletá brankářská jednička Kevin Lalande. Překvapením je naopak absence nejproduktivnějšího hráče mužstva na loňském šampionátu Andreje Stěpanova. Kouč Lewis vynechal zkušeného útočníka z důvodu nedostatečného plnění defenzivních povinností. 

Jeho góly by měl kromě bratrské dvojice Kosticynů nahradit Andrej Stas. Osmadvacetiletý centr Dynama Minsk přispěl loni výraznou měrou k setrvání Bělorusů mezi světovou elitou, když v rozhodujícím duelu proti Francii pomohl dvěma přesnými zásahy k jednoznačnému vítězství 3:0.

Je postup do play-off vůbec reálný?

Bělorusko bude spoléhat zejména na výše zmíněné hráče, jejichž věkový průměr činí rovných 30 let. V konkurenci národních týmů Kanady, České republiky, Finska nebo Švýcarska, které disponují mladými hvězdami, nelze očekávat zázraky.

Z historického hlediska by mělo mít navrch zejména před zbylými soupeři. Rozdíly mezi reprezentacemi jsou ovšem rok od roku menší a podcenit rozhodně nelze ani Norsko, Slovinsko či domácí Francii.

Objektivně lze tedy předpokládat, že bude spíše než o play-off bojovat o 9. - 12. místo. Záchranářské starosti by mít nemělo.  

Nominace Běloruska na MS v Paříži a Kolíně nad Rýnem (5.-21. května):

Brankáři: Kevin Lalande, Michail Karnauchov (oba Dinamo Minsk/KHL), Vitalij Trus (Něman Grodno).

Obránci: Kristian Chenkel, Roman Graborenko, Dmitrij Korobov, Jevgenij Lisovec, Ilja Šinkevič (všichni Dinamo Minsk/KHL), Pavel Vorobej (Dinamo-Molodechno), Vladimir Denisov (Čeljabinsk/KHL), Oleg Jevenko (Cleveland/AHL).

Útočníci: Sergej Drozd, Danila Karaban, Jevgenij Kovyršin, Sergej Kosticyn, Alexandr Kulakov, Alexandr Pavlovič, Andrej Stas, Arťom Volkov (všichni Dinamo Minsk/KHL), Arťom Děmkov (Soligorsk), Alexandr Kogalev (Junosť Minsk), Michail Stefanovič (Něman Grodno), Jegor Šarangovič (Bělorusko '20'), Andrej Kosticyn (Soči/KHL), Charles Linglet (Eisbären Berlín/Něm.).

Zdroj
ČT sport, iihfworlds2017.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články