Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Američané si s Dánskem pohráli, mladíček Keller zaznamenal hattrick

Kolín nad Rýnem (Německo) – Zatímco v prvním utkání pozici favorita potvrdit nedokázali a s Němci prohráli, v druhém představení na mistrovství světa už hokejisté USA zabrali. Američané si v duelu s Dánskem vesele zastříleli a po vítězství 7:2 si do tabulky skupiny A připsali první tři body. Proti Seveřanům, kteří prohráli i v druhém vystoupení na turnaji, úřadovali hlavně v početních výhodách, v nichž dali hned tři branky. Největší hvězdou byl mladíček Clayton Keller, který dal hattrick.

Slavící hokejisté USA
zdroj: REUTERS autor: Wolfgang Rattay

Hra speciálních týmu v nerovném počtu hokejistů na ledě je v moderním hokeji často klíčem, který rozhoduje mezi úspěchem a neúspěchem. Tohoto faktu jsou si hokejisté USA asi vědomi, jelikož právě využité přesilové hry se staly rozhodujícím faktorem při vítězství nad Dánskem.

Téměř polovinu branek nasázeli Američané totiž při početní výhodě a hlavní zásluhu na tom mělo duo opor Anders Lee a Johnny Gaudreau. První z nich si díky dvěma včasným dorážkám připsal dva góly, přesná teč druhého zase přinesla vítězný gól, k němuž útočník Calgary přidal ještě jednu přihrávku.

Největší hvězdou střetnutí se však stal někdo jiný, nejmladší člen americké nominace Clayton Keller. Osmnáctiletý střelec si do statistik dokonce hattrick. Američané si tak především díky zmíněným hráčům připsali první výhru na turnaji, Dánové naopak podruhé padli.

Výkon Seveřanů ale dlouho nenapovídal, že by měli od favorita schytat velký výprask. Až do poloviny druhé třetiny totiž se svým sokem drželi krok. Pravdou však je, že od úvodu střetnutí museli dohánět manko.

Američané po nečekané porážce od Německa do zápasu vstoupili aktivně a už po šesté minutě se ujali vedení. Při přesilovce si Lee najel před branku k odraženému kotouči a pod těly dvou obránců a brankáře ji poslal do odkryté branky. Za sedm minut pak bylo pro Američany ještě veseleji, když se z pravého kruhu po přenechání prosadil Keller.

Dány ale špatný start nezlomil a čas od času vytáhli růžky. Za odvahu byl outsider odměněn v sedmnácté minutě, kdy střelu Nikolaje Ehlers při přesilovce vyrazil Connor Hellebuyck k Mortenu Madsenovi, který se nemýlil. Třicetiletý útočník navíc hned vzápětí mohl vyrovnat, ovšem sám před americkou brankou tentokrát nedal.

A pro Seveřany vzápětí přišel trest v podobě další gólu. Ještě před sirénou rovněž při početní výhodě Dylan Larkin nalil Gaudreauovi přesně na teč a ten tuto nabídku na sto procent využil.

Dánsko ale opět dokázalo zareagovat. Outsider totiž do druhé části vstoupil skvěle. Po pár sekundách sice teč Nichlase Hardta skončila těsně vedle, ale následně při laxní rozehrávce Američanů tentýž hráč využil pasu Juliana Jakobsena a zasunul do prázdné branky.

Clayton Keller z USA v souboji s dánským reprezentantem Mikkelem Aagaardem
zdroj: REUTERS autor: Wolfgang Rattay

Hráče v červeném další stáhnutí náskoku neuvěřitelně nabudilo a po ledě létali. Dlouhé minuty byli lepším týmem a vytvořili si několik velkých příležitostí. Tu největší měl Morten Green, jenž dokonce už zvedal ruce. Hellebuyck však předvedl výborný zákrok.

Nevyužité příležitosti poté mohly Dánsko mrzet. Američané v závěru druhé části zabrali a zlomili vývoj duelu. Skvělým únikem po pravé straně se nejprve podruhé v duelu prosadil Keller, jehož napodobil při další přesilovce Lee a Seveřany zlomil zásah Brocka Nelsona.

Závěrečná část už tak byla pouze formalitou. Oba týmy už si příliš příležitostí nevytvořily, ale nakonec se ujala přeci jenom jedna střela. I když střela. Keller hledal před brankou spoluhráče a jeden z bránících Dánů si srazil puk do vlastní branky. To mladého Američana trápit ovšem nemuselo, jelikož duel zakončil hattrickem.

USA - Dánsko 7:2 (3:1, 3:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Lee (Gaudreau, D. Larkin), 14. Keller (McAvoy, Schmaltz), 19. Gaudreau (D. Larkin), 35. Keller (Bjugstad), 38. Lee (Hanifin, Eichel), 38. Nelson (Schmaltz), 53. Keller - 17. Madsen (Ehlers, J. B. Jensen), 22. Hardt (Jakobsen). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Odinš (Lot.) - Dědulja (Běl.), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 6:7, navíc Ehlers (Dánsko) 10 min. Využití: 3:1. Diváci: 8764.

USA: Hellebuyck - DeKeyser, C. Murphy, Hanifin, Trouba, T. van Riemsdyk, McAvoy, Brickley - Lee, Eichel, Gaudreau - Nelson, D. Larkin, Schmaltz - Bjork, Copp, Compher - Keller, Dvorak, Bjugstad - Greenway. Trenér: Jeff Blashill.

Dánsko: Dahm - N. B. Jensen, J. B. Jensen, M. Lauridsen, Kristensen, Lassen, O. Lauridsen, od 41. navíc Bruggisser - Ehlers, Regin, Madsen - Storm, Jakobsen, Hardt - Russell, Green, Christensen - Bau Hansen, Aagaard, Poulsen - Meyer. Trenér: Jan Karlsson.

Uložit

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články