Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Američané otočili zápas s Lotyšskem a postoupili do čtvrtfinále

Kolín nad Rýnem – Lotyšští hokejisté vedli v utkání dvakrát o dvě branky a vypadalo to, že tři body mají na dosah. Američtí hokejisté se ale zvedli a nakonec utkání otočili. Spojené státy vyhrály 5:3, radují se z cenných tří bodů a mají zaručený postup do čtvrtfinále.

Utkání Lotyšsko - USA
zdroj: ČTK/AP autor: Monika Skolimowska

Obrat jako hrom. Američané prohrávali v utkání s Lotyšskem už 0:2, poté 1:3. Dokázali se ale zvednout a nakonec i vyhrát. Z bezvýchodného stavu nakonec obrátily Spojené státy na 5:3 a berou cenné tři body. Lotyši se naopak o postup do čtvrtfinále budou muset prát.

Jak zápas probíhal?

Lotyši se do amerických favoritů pustili bez přehnaného respektu a brzy mohli jít do vedení, to by ovšem Daugavinš musel zvednout kotouč o trochu výše, a ne pouze do lapačky brankáře Hellebuycka. Na druhé straně se ovšem hrálo také – Trouba v takřka identické pozici jako o několik minut dříve jeho protihráč také narazil na gólmanovu lapačku.

Zaměstnat brankového rozhodčího se povedlo až Blugersovi, který využil lotyšský protiútok a potrestal tak poněkud laxní hru amerického týmu. Spojené státy hrály bez většího nápadu a toto propadnutí se jim vymstilo. Ještě hůře jim bylo po sedmi vteřinách druhé třetiny, kdy Daugavinš potrestal regulérní zadřímání amerického beka a zvýšil na 2:0. Situace pro USA začínala být kritická.

Kritická ovšem ne natolik, aby se s ní nedalo nic dělat. Američané se nevzdali a ačkoliv určitě nedominovali, povedlo se jim snížit. Compher z téměř bezvýchodné pozice procedil puk za Merzlikinse a rozdíl byl najednou jen jednobrankový. Spojené státy si to ale příliš dlouho neužily.

Když totiž američtí beci znovu nezachytili protiútok po pravém křídle, bylo to 3:1. Cibulskisovi stačilo jen doklepnout do prázdné branky. S favoritem to už začínalo vypadat bledě, přece jen třetí lotyšský gól je nechal viditelně zaskočené. Stala se ale nečekaná věc. Nejprve Bjugstad, a poté z bleskurychlé dorážky Gaudreau srovnali stav na 3:3.

Třetí třetina se už hrála téměř bezhlavě a oba týmy často nechávaly velmi odkrytou obranu. Lotyši měli několik solidních příležitostí, ale nakonec to byli Američané, kdo rozhodli. Tři minuty před koncem z bezútěšné pozice vypálil Copp a jeho rána směřující kolem hlavy lotyšského gólmana přepadla Merzlikinsovi za záda.

Na závěr ještě Larkin při power play upravil na 5:3 a Američané tak slaví tři body. Ty jim navíc zajišťují postup mezi nejlepších osm týmů šampionátu. O podobný kousek ještě Lotyši budou muset bojovat.

Lotyšsko - USA 3:5 (1:0, 2:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 12. Blugers (Bičevskis), 21. Daugavinš (Džerinš, Roberts Bukarts), 32. Cibulskis (Indrašis) - 29. Compher (Lee), 34. Bjugstad (Schmaltz, Keller), 39. Gaudreau (Trouba, Bjugstad), 57. Copp (Hellebuyck), 59. D. Larkin. Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Iverson (Kan.) - Jensen (Dán.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 17.936.

Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, A. Kulda, Cibulskis, Galvinš, Freibergs, Balinskis - Daugavinš, Džerinš, Roberts Bukarts - Indrašis, Sprukts, Rihards Bukarts - Skvorcovs, Girgensons, Keninš - Meija, Blugers, Bičevskis. Trenér: Bob Hartley.

USA: Hellebuyck - C. Murphy, Hanifin, DeKeyser, Trouba, T. van Riemsdyk, McAvoy, Brickley - Lee, Eichel, Gaudreau - Nelson, D. Larkin, Schmaltz - Keller, Dvorak, Bjugstad - Compher, Copp, Greenway. Trenér: Jeff Blashill.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články