Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Američané narazili na finský beton, Suomi budou hrát o medaile

Kolín nad Rýnem - Hokejisté Finska se pařížskou základní skupinou mistrovství světa spíš protrápili a do play-off se dostali jen s velkým štěstím. Ve čtvrtfinále proti Spojeným státům ale působili Suomi jako vyměnění a po brankách Rantanena a Kemppainena zvítězili 2:0. Brankář Säteri podpořil finský úspěch 26 úspěšnými zákroky, Finové postoupili do semifinále pošesté za posledních sedm let a zahrají si v něm v severském derby se Švédskem.

Joonas Kemppainen překonává Jimmyho Howarda v brance USA
zdroj: Reuters autor: Wolfgang Rattay

Finové se v pravý čas rozpomněli na taktiku, která jim přinášela úspěch. Urputná obrana středního pásma, těsné bránění na hranici faulu a vytlačování soupeře do středního pásma – tento recept platil i na Američany. Aktivita a nasazení, se kterým "Hvězdy a pruhy" vyrukovaly v úterý na Rusko, se tak kamsi vytratily.

"Nedostali jsme žádný gól a dodrželi jsme tak dobře taktiku. Nepouštěli jsme je do šancí a dali jsme důležitý gól v přesilové hře. Naše defenziva pracovala celý zápas výborně," řekl finský obránce Juuso Hietanen.

Suomi se dařilo narušovat americkou rozehrávku a predikovaný favorit duelu se jen těžko dostával do tempa. Naopak do vedení se z nenápadné akce mohli dostat Finové, Lajunenova lehká teč Hietanenova nahození skončila na břevně branky překvapeného Howarda.

Až ve 12. minutě se před finského gólmana probil Nelson, Säteriho beton ale nepřetlačil. Jinak ale Finové evidentně nechali všechny problémy a starosti v Paříži a do Německa vyrazili s čistou hlavou.

Obrovskou šanci promarnil Aaltonen, který po americké ztrátě na útočné modré čáře ujel sám na Howarda, ten ale jeho pokus vytěsnil betonem. Akci ovšem předcházel nepotrestaný faul jednoho z forčekujících Finů.

V prostřední části pykal hned dvakrát za podražení Američan Lee a Finové jeho první prohřešek potrestali. Střelu Aha od mantinelu tečoval Savinainen, Howard puk vyrazil jen před sebe a tam ho volný Rantanen nadvakrát dostal do sítě.

Realizační tým Američanů se snažil probrat své zabržděné svěřence změnami ve složení útoků, proti urputně bránícím Finům z toho ale rezultovala pouze střela Nelsona z kruhu, kterou ramenem vyrazil Säteri.

K ničemu nevedla ani přesilovka po vyloučení Pihlströma, naopak udeřit mohli v oslabení Suomi, jenže Aho v situaci dva na jednoho nepřihrál Filppulovi ideálně a Howard se proti pokusu zblízka už dokázal přesunout.

Hloupá vyloučení stála Američany spoustu drahocenného času. Když se chtěli na začátku třetí třetiny dostat do tlaku, musel na trestnou lavici Hayes, který se zapojil do hry bez helmy. Hned dvě příležitosti měl sice v oslabení Nelson, na Säteriho ale nevyzrál.

I když Finové tuto nabídku nevyužili, nakonec se jim vedení podařilo navýšit. Skjei ztratil puk na útočné modré, Kemppainen si v přečíslení vyměnil puk s Aaltonenem a zasunul do prázdné branky.

Američanům začaly za této kritické situace trochu povolovat nervy a Hayes zbytečnou sekerou znovu oslabil svůj tým. Oslabení sice jeho spoluhráči zvládli, ovšem čas na obrat se jim začal povážlivě krátit. Navíc za polovinu třetí třetiny vyslali na finskou branku pouhé dvě střely.

Světélko naděje pro Spojené státy mohl rozsvítit Eichel, po Schmaltzově nabídce ale trefil pouze Säteriho masku. A když Larkin zblízka dorážel jen do betonu finského brankáře, vypadalo to s americkými nadějemi už bledě. Definitivně je uhasil na začátku power-play faulem vysokou holí v útočném pásmu Eichel.

Suomi už se v závěru ubránili i při vyloučení Ohtamay. "Finové odvedli v defenzivě dobrou práci, bránili své pásmo a bylo pro nás celý zápas těžké se přes ně dostat. Hráli velice disciplinovaně a moc nám toho nedovolili," prohlásil americký brankář Jimmy Howard.

USA - Finsko 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 22. Rantanen (Savinainen, Aho), 47. Kemppainen (J. Aaltonen). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Jeřábek - Lhotský (oba ČR), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 6:2. Využití: 0:1. Diváci: 8968.

USA: Howard - C. Murphy, Hanifin, DeKeyser, Trouba, McAvoy, Skjei, T. van Riemsdyk - A. Lee, Eichel, Keller - Nelson, D. Larkin, Schmaltz - Bjugstad, Hayes, Gaudreau - Compher, Dvorak, Copp - od 21. navíc Greenway. Trenér: Jeff Blashill.

Finsko: Säteri - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Kukkonen, Hietanen, Lehtonen, Jaakola - Rantanen, V. Filppula, Savinainen - Puljujärvi, Aho, Pyörälä - Pihlström, Kemppainen, J. Aaltonen - Hännikäinen, J. Lajunen, Osala. Trenér: Lauri Marjamäki.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články