Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ovečkin: Nevyhrává se každý rok

Moskva – Z dvanácti startů na světových šampionátech má ruský střelec Alexandr Ovečkin už osm medailí, přesto měl zisk bronzu pro elitního kanonýra hořkou příchuť. Hvězdný útočník na mistrovství světa nezářil a v šesti zápasech vyprodukoval pouze dva body a jen jednu branku. Nedařilo se mu zejména v semifinále proti Finsku, nakonec byl ale rád alespoň za bronz z duelu proti USA.

Alexandr Ovečkin
zdroj: ČTK/AP autor: Ivan Sekretarev

"Nedá se každý rok vyhrávat. Za tři roky jsme byli mistři světa, potom druzí a teď třetí. Lepší tak, než být čtvrtí nebo pátí," řekl novinářům Ovečkin, který má na kontě tři zlata (2008, 2012, 2014), dvě stříbra (2010, 2015) a na bronz dosáhl také v letech 2005 a 2007.

S Washingtonem šestinásobný nejlepší střelec NHL zatím marně bojuje o Stanleyův pohár, a kdykoliv pro něj v zámoří skončí sezona, okamžitě míří posílit Rusko. Na světovém šampionátu debutoval před 12 lety a od té doby chyběl jen v roce 2009.

Letos mu ale turnaj nevyšel podle představ. Nasbíral jen dva body, navíc proti Finsku v semifinále mohl z úniku zvýšit na 2:0, ale ztroskotal na brankáři Mikkovi Koskinenovi. Navíc po jeho faulu Suomi dovršili v přesilovce na konci prostředního dějství obrat na 1:3.

"Kdybych dal gól, tak jsme postoupili do finále, ale alespoň jsme zakončili sezonu bronzem," uvedl Ovečkin, který si svou slabou produktivitu na turnaji nevylepšil ani v boji o bronz. Při výhře nad USA 7:2 vyšel naprázdno. "Snažil jsem se střílet co nejvíc, někdy to chtělo přesněji, výše. Ale důležité bylo, jak hrál tým, a ne moje bilance. Věděli jsme, že s Američany to bude těžké, ale dokázali jsme je přehrát jeden na jednoho."

Snil ale o tom, že před vlastními fanoušky konečně dosáhne na zlato. V roce 2007 v Moskvě také skončil třetí a v roce 2014 na olympijských hrách v Soči musel strávit čtvrtfinálové vyřazení. Pod pěti kruhy tak na cenný kov ani napotřetí nedosáhl. "Nemá už cenu přemýšlet nad tím, co bylo a nebylo," řekl Ovečkin.

Další výzvou pro něj bude podzimní Světový pohár v Torontu. Na předešlém v roce 2004 začínal svou reprezentační kariéru ještě jako hráč Dynama Moskva. "Všechny týmy tam budou vyrovnané. Kanaďané a Američané tam budou silnější. Týmy budou jiné a bude to úplně jiný turnaj," dodal Ovečkin.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články