Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Fasel načíná další čtyřletku a říká: Světový pohár není konkurence pro MS

Moskva – Spokojenost, ale i otazníky nad připravovanými turnaji. René Fasel má za sebou coby šéf Mezinárodní hokejové federace (IIHF) další mistrovství světa, které podle něj dopadlo z organizačního pohledu velmi dobře, už nyní ale plánuje zejména zářijový Světový pohár a zimní olympijské hry 2018. Mezi tím bude navíc figurovat další světový šampionát, který příští rok přivítají Francie a Německo. Dvě pořádající země nebudou podle Fasela oproti Finsku a Švédsku problém. "Nedělám si žádné starosti," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Fasel: MS bylo skvělé, Rusové si s ním dali práci

"Rusko si dalo opravdu práci s tímhle šampionátem, fanoušci byli skvělí, jsme spokojení. Stejně jako v Praze a Ostravě si organizátoři dali s přípravou velkou starost a vše bylo v pořádku," řekl Fasel v rozhovoru pro ČT sport.

Toho nyní čeká zářijový Světový pohár v Kanadě. Turnaj ale rozhodně nevnímá jako konkurenci pro mistrovství světa. "Nemyslím si, že je to dodatečný produkt pro fanouška. Je to něco nového, máme tu evropský výběr a zámořský výběr hráčů do 23 let. Není to konkurence. Je to možnost vidět nejlepší hráče na světě na ledě a držím Světovému poháru palce."

Asterix a Obelix maskoty hokejového MS 2017
zdroj: IIHF

V roce 2017 uspořádají MS Kolín nad Rýnem a Paříž. Šéf IIHF ale nečeká, že by se šampionát potýkal s nezájmem diváků, jako tomu bylo v minulosti. "Myslím, že jsme udělali chybu, že jsme zvolili Švédsko a Finsko a pak Finsko a Švédsko (2012 a 2013, pozn. red.). To bylo přece jen trochu kách. Finové z toho profitovali, vydělali 8 milionů eur, ve Švédsku to bylo jinak," přiznal Fasel.

Ten byl jako jediný kandidát opět zvolen do čela IIHF. Prezidentem federace je od roku 1994. "Jsem trochu smutný z toho, že skončil Igor Němeček ze Slovenska, udělal jsem s ním hodně práce, byl to můj přítel," uvedl Fasel.

Prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA/ autor: Martti Kainulainen

Do Rady hokejové federace byl zvolen místopředseda Českého svazu ledního hokeje Petr Bříza. "Dobře jsem ho poznal loni v České republice, kdy byl šéfem organizačního výboru. Myslím, že bychom měli stále více zapojovat do práce ve federaci bývalé hráče. Petr je opravdu velmi příjemný muž, se kterým se dobře mluví a pracuje. Bude to přidaná hodnota pro práci organizace."

Fasel si rovnou vytyčil několik cílů, které by chtěl během svého posledního funkčního období stihnout. "Hlavními úkoly jsou především otázky zdraví hráčů. Hokej je stále rychlejší a jsou tady stále těžší a vážnější zranění. V celém hokejovém hnutí musíme diskutovat o tom, jak lépe chránit zdraví hráčů," zdůraznil.

Velkým tématem je pro něj i rozvoj hokeje v asijských zemích. "Zimní olympiáda 2018 bude v Pchjongčhachgu, další Hry v Pekingu. Je naším úkolem, abychom lépe komunikovali a uzpůsobili naše pravidla a statuty i na kontinenty, kde hokej není tolik rozvinut. Důležitým bodem je také spolupráce mezi kluby a národními svazy. To musíme zlepšit," řekl Fasel.

V souvislosti se ZOH v Jižní Koreji ale přiznal, že už zažil lepší časy. "Důležité je, že se Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, že nepřevezme náklady na dopravu a pojištění hráčů. To je 10 milionů eur, které musíme zaplatit, ale ty peníze pak budou chybět v rozvoji hokeje. Na druhé straně musíme vyjednat podmínky z NHL. Ale celkově to vidím pozitivně. Hráči chtějí přijet, to je nejdůležitější. Ale pokud se to nepodaří, tak co pak? Jako Švýcar jsem vždy připraven hledat kompromisy," uvedl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články