Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Bondra: Než jsem přišel do Washingtonu, neviděl jsem jediný zápas NHL

Moskva – Ani na bývalého spoluhráče z Washingtonu Michala Pivoňku nezapomněl při děkovné řeči Peter Bondra. Slovenský kanonýr byl před finále uveden do Síně slávy IIHF, vzpomínal ale i na začátky v NHL. Když přestoupil do Washingtonu, nevěděl, co jej čeká – neviděl totiž jediný zápas nejprestižnější hokejové soutěže. Jako skaut se nyní podílí na skládání týmu Evropy pro Světový pohár.

Peter Bondra
zdroj: Reuters

"S Pivem jsme dobří kamarádi. V mých začátcích mi strašně moc pomohl. Když jsem přišel do Washingtonu, zápas NHL jsem předtím nikdy neviděl," řekl Bondra, který přišel do týmu Capitals v roce 1990 z Košic a oblékal jejich dres až do sezony 2003/04.

Pivoňka, který už měl za sebou ve Washingtonu čtyři sezony, mu v začátcích hodně pomohl. "Mohli jsme se bavit v rodné řeči, dokázal mi poradit a potom jsme se na ledě vzájemně doplňovali. Ale i mimo led, co se týká rodiny. Jsem mu velmi vděčný, bez něho bych to měl ještě těžší," prohlásil mistr světa z Göteborgu z roku 2002.

Bondra hrál v NHL ještě v Atlantě a Chicagu a v roce 2007 v 39 letech uzavřel kariéru. Po aktivním hokeji se mu stýská, ale působí kolem něj ve Washingtonu a nyní i jako skaut týmu Evropy pro podzimní Světový pohár. "Já si myslím, že jsem skončil v pravý čas," uvedl Bondra.

Je nám líto, video expirovalo.
Bondra a Fjodorov byli uvedeni do Síně slávy IIHF

Přiznal ale, že závidí svému bývalému spoluhráči z Capitals Jaromíru Jágrovi. Hrající česká legenda ve 44 letech prodloužila smlouvu s Floridou. "Já se s Jardou znám dobře a on je muž z ocele. Vážně ho obdivuji, jak se na ledě hýbe a je ještě v zápase produktivní. Není tam proto, že něčeho dosáhl, ale je stále platným hráčem, který umí rozhodnout zápas a udělat rozdíl v zápase. Mám velkou radost z jeho kariéry, a když mám šanci vidět Floridu, tak se na něj vždycky rád podívám," řekl Bondra.

Bondra nepochybuje o tom, že do českého výběru pro podzimní turnaj v Torontu by měl patřit i čtyřiačtyřicetiletý Jaromír Jágr. Nezná prý tajemství Jágrovy hokejové dlouhověkosti. "Nevím, co jí a pije. Kdybych to věděl za mých časů, když jsme spolu spali i na pokoji, tak bych ho sledoval a dělal to samé. Vážně mu fandím a gratuluji k úspěšné kariéře," usmíval se Bondra.

Věří, že Jágr v konečné nominaci českých hokejistů na Světový pohár chybět nebude. "Asi záleží hlavně na Jardovi, jak se bude cítit. Ale bude to na začátku sezony a určitě by mu to pomohlo, aby se do nového ročníku dostal. Já si ani neumím představit české mužstvo bez Jaromíra Jágra," doplnil Bondra.

Práce na skládání týmu Evropy, který bude na Světovém poháru reprezentovat země mimo Česko, Finsko, Rusko a Švédsko, jej baví. Pracuje na něm i s krajanem Miroslavem Šatanem, který je v pozici generálního manažera. "Líbí se mi, že máme každý jiný názor. Děláme si domácí úkoly, abychom viděli co nejvíc zápasů. Reportujeme a hodnotíme hráče a na konci musíme složit nejlepší mužstvo, jaké může být," popisuje Šatan.

Bere jako fakt, že nemohou dávat dohromady slovenský výběr. "Bohužel. Jsme tam, kde jsme, a je to turnaj NHL. Slovensko i ostatní země se tomu musí přizpůsobit. Ale i tak je to velká prestiž, pokusit se prosadit jako tým Evropy. Nemáme žádnou historii, začínáme z ničeho. Bude důležité, aby trenéři namotivovali hráče, aby byli připraveni hrát a odevzdali co nejlepší výkon," prohlásil Bondra.

Zatím netuší, jestli půjdou v jeho stopách synové, kteří také hrají hokej. Třiadvacetiletý Dávid hraje v univerzitním týmu Michigan State v NCAA a o čtyři roky mladší Nicholas v juniorském týmu Buffalo Sabres v OJHL. "Byl bych velmi hrdý, ale pro ně je prioritou škola. Nevím, jestli mají na reprezentaci, čas ukáže. Důležité je, že je hokej baví a že se jim daří ve škole," dodal Bondra.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články