Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Zubr v zooparku. Předobraz maskota MS se má k světu

Minsk - Pouhých 900 metrů od hokejové arény Čižovka, na dlouhé a široké ulici Taškentskaja, leží jeden ze šesti zooparků v Bělorusku. Ročně ho navštíví přes 400 tisíc návštěvníků a 9. srpna letošního roku mu bude 30 let.

Je nám líto, video expirovalo.
Fejeton Davida Soeldnera o zubrovi

Byla to trochu neobvyklá akce. Zoopark v Minsku totiž vznikl až v roce 1984 na základě iniciativy zaměstnanců místního automobilového závodu - amatérského spolku přátel zvířat, vedeného inženýrem a návrhářem, Fedorem Revsinem. Byla to v podstatě zvířecí nemocnice, která až později získala parametry klasického zooparku. Ačkoliv se celý, sedmnáctihektarový areál rozkládá v záplavové zóně řeky Svisloč, a jen šest hektarů je zatím vyhrazeno fauně, městská rada rozhodla v roce 2001 o rozšíření a přestavbě na skutečnou ZOO, o rozloze až 42 hektarů (v Praze stěhují zvířata v ZOO co nejdále od Vltavy, v Minsku se tímto způsobem nepřemýšlí). Jenže to všechno je hudba budoucnosti.

Zatím se rodiny s dětmi a zejména školní mládež musí spokojit s občas hodně omezeným pohledem především na dravou zvěř, obývající stísněné, mřížemi a sítí hustě oplocené výběhy. Zbrusu nový areál kočkovitých šelem je ale krátce před dokončením. Rušněji je tu o letních prázdninách, a vybraných víkendech, kdy je v provozu i delfinárium.

Jak dobře znáte maskoty?

A právě vedle něj je speciální foto plachta, s otvory pro hlavy návštěvníků, která skrze místní živočišné chovance odkazuje zpátky k lednímu hokeji. Vždyť řada zvířat se dostala do názvu sportovních klubů. A tak si můžete udělat i dobrovolný test znalostí "maskotů" bývalých turnajů mistrovství světa. Najdete jich zde hned několik. Samozřejmě živých. Na "bratislavského" vlka Goolyho si asi vzpomenete snadno. Kdo si ale pamatuje, že los byl maskotem šampionátu v Petrohradu před 14 lety?

To nejdůležitější na závěr: k vidění je i předobraz posledního z plejády maskotů. Zubr evropský. Aktuálně je v minském zooparku jen jeden. Ale je to fešák, i pěkný nenasyta. Neodolá, když se ho návštěvníci v rozporu se zažitými pravidly pokouší nakrmit přes mříž. A po tom, co upadne na zem, se ještě dlouho natahuje mlsným jazykem…

Hlavní zprávy

Nejčtenější články