Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Zklidněný Salák: Hlavně abychom udělali čtvrtfinále

Minsk - Alexander Salák vychytal na světovém šampionátu druhou nulu, což pro české hokejisty znamenalo připsání tří důležitých bodů. "Klíčovým okamžikem bylo, že jsme dali gól a pak to kluci šedesát minut oddřeli," uvedl sedmadvacetiletý gólman Petrohradu, který má před sebou poslední zápas ve skupině - s překvapením MS Francií.

Salák duel proti Norsku hodně prožíval. "Jsem hrozně rád, že jsme to dotáhli do zdárného konce. Je vidět, že na tomhle turnaji není lehkého soupeře," uvedl. Za jeho hozenou hůl přitom nařídil sudí ve 29. minutě trestné střílení. "Přesunoval jsem se tam tak nějak po 'hašansku', hůl letěla směrem k němu, rozhodčí se tak rozhodl," popsal Salák. " Nor stál v brankovišti a hůl se mi zvrkla v ruce. Jak jsem se chtěl poskládat co nejrychleji jako šraňky, tak mi vypadla, ale vypadalo to jako hození," dodal.

Na těsném vedení českého celku se však po exekuci Kena Andreho Olimba nic nezměnilo, Salák nájezd chytil. "Jsem rád, že jsem to chytl. Skočil jsem mu pod nohy a musím říct, že to byla klika. On je šikovný hráč, znám ho," řekl Salák, který si připsal clekem 21 zákroků. " "Neměli tolik střel, ale když jo, byla to výrazná šance."

Alexander Salák: "Cítil jsem, že jsme zatím na turnaji jako brankáři moc nepomohli. Tak jsem rád, že jsme mohli přispět."

Ze Salákova výkonu byl nadšen trenér brankářů Martin Prusek. "Zápas se mu povedl. Když se nedostane gól, tak tam chyba nebývá, takže to bylo výborné utkání. Nájezdy jsou trochu i o hlavě, Saša se dostal do pohody tím, že ho chytnul. Zákroků nebylo moc, ale o to je to pro brankáře někdy těžší. On je někdy emotivní na ledě, ale potom se zklidní. Na tenhle zápas se výborně zkoncentroval," uvedl kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s českým brankářem Alexanderem Salákem

Posledním soupeřem českého týmu ve skupině budou Francouzi, možná největší překvapení dosavadního průběhu šampionátu. Salák si je dobře vědom jejich schopností. "Neviděl bych to tak jednoduše, je to hrozně vyrovnaný turnaj. Už je to taková obehraná písnička, ale všichni hrají v dnešní době dobře a každý poskládá dvě výborné lajny," varoval Salák.

Výhra bude pro český tým důležitá i proto, aby vybojoval třetí místo a vyhnul se skvěle hrajícímu Rusku, jež půjde do play-off jako vítěz skupiny B. "Když bude třetí místo, bude to o to lepší, ale vůbec se na to nechci koncentrovat. Hlavně abychom udělali čtvrtfinále," uvedl Salák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články