Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Zaťovič: Nečekal jsem, že budu hrát. Je to obrovský zážitek

Minsk – Je mu devětadvacet a v Karlových Varech plní roli kapitána. V reprezentačním týmu si ale Martin Zaťovič odbyl premiéru teprve před měsícem. Za pár hodin ho ale už čeká debut na mistrovství světa, kde se český tým utká se Slovenskem. Kapitán Karlových Varů si v klubu příliš euforie za poslední sezony neužil, protože Energie od zisku titulu v roce 2009 jen jednou hrála předkolo play-off. Teď prožívá Zaťovič vysněný konec sezony. 

Sport
zdroj: ČT4

Po premiérové reprezentační pozvánce, prvních zápasech a nominaci na šampionát se navíc dostal i do základní sestavy. Proti Slovensku nastoupí ve čtvrté formaci s Jakubem Petružálkem a Jiřím Novotným. "Bylo to překvapení. Před odletem do Minsku jsem trénoval v páté lajně, tak už jsem si myslel, že je to hotové a budu čekat, jestli budu dopsaný na soupisku, nebo ne. Přijeli jsme sem a byl jsem v sestavě. Pro mě je to obrovský zážitek a strašně se na to těším," řekl novinářům Zaťovič.

Na telefon mu chodí neustále gratulace od příbuzných a přátel. "Přicházejí další, každý den se něco objeví. Měl jsem i dobrou sezonu, takže oni i ti, kteří tomu tolik nerozumí, dřív říkali, proč nejsem v nároďáku. Vždycky jsem se tomu smál. Teď jsem tady. Budu muset předvést nějaké výkony na ledě a snad to klukům nebudu kazit," usmíval se.

Nyní dosáhl vrcholu své dosavadní kariéry. "Je to sen každého hokejisty. Nároďák jsem vždycky sledoval v televizi a je to nejvíc, co se dá dokázat. Navíc jsem se sem dostal z české extraligy. Snad si to užiju i díky výsledkům a výkonům," přál si Zaťovič.

Růžička vzal extraligové nováčky

Staronový kouč Vladimír Růžička dal v přípravě na šampionát příležitost řadě nováčků či hráčům s minimem reprezentačních zkušeností. A Zaťovič patří mezi ty, kteří ji dokázali využít. "Mohli jsme se ukázat na mezinárodní scéně. Třeba zápasy s Dánskem, Norskem spousta lidí v Česku nedocenila. Ale myslím, že jsme předváděli, co jsme chtěli, proto jsme vyhrávali. Byly to dobré zápasy, spousta kluků se ukázala. Trenér sám říkal, že měl těžkou hlavu, koho vyřadí. Pro český hokej jen dobře, když se kádr rozšíří, že mohou hrát i další kluci," řekl Zaťovič.

Podle něj byla pro všechny velkou motivací možnost se ukázat pro stavitele národního týmu i do budoucna. "Nikdo nepřijel s tím, že si zatrénujeme, přijedou jiní hráči a pojedeme domů. Já jsem si nedělal těžkou hlavu, jak dlouho vydržím. Snažil jsem se hrát naplno, dát nějaký gól. To se povedlo a byl jsem za to rád," navázal Zaťovič.

Na jeho příkladu i beka Ondřeje Vitáska z Liberce mohou hráči z domácí soutěže vidět, že šance se dá vybojovat nečekaně. "Vyšlo to mně, je tady Vitas a trenér říkal, že mohl jet Zohorna z Pardubic, kdyby se nezranil. Určitě z extraligy je cesta. Když si člověk věří a má na to, tak mu trenér šanci dá," potěšilo útočníka, který v této sezoně extraligy v 55 zápasech včetně skupiny o umístění nasbíral 42 bodů za 23 branek a 19 asistencí.

Nervozita před Slovenskem bude

V duelech Euro Hockey Challenge upoutal bojovností, dostával se i do šancí a sbíral body. Ve čtyřech zápasech vstřelil dva góly a na dva přihrál. Před premiérou na světovém šampionátu prý pocítí drobnou nervozitu, ale chystá se hrát jako každý jiný zápas. "Spíš se těším, než že bych se bál. Je to furt stejný hokej a doufám, že to zvládneme a vyhrajeme. Ono mi to všechno dojde možná až po mistrovství světa. Teď jdu hrát a musíme makat jako třeba i s tím Norskem a Dánskem," řekl.

Celou dosavadní kariéru na nejvyšší úrovni strávil v Karlových Varech. Nechtěl spekulovat, zda mu může reprezentační úspěch otevřít cestu k zahraničnímu angažmá. "Mám smlouvu, uvidí se, co bude. Každopádně teď je letní přestávka, takže mi to vůbec nevadí, klidně bych mistrovství světa natáhl na dva měsíce," smál se Zaťovič, že unikne dřině se spoluhráči.

Zaťovič si také užívá, že může být v kabině s osobnostmi v čele s největší hvězdou Jaromírem Jágrem. "On je takový svůj, zatím tichý. Ne že by se stranil, ale má svoje zažité věci. Já ho spíš tak po očku sleduju, než bych se s ním dával do nějakých větších debat. On se baví hokejem," dodal Zaťovič. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články