Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vysoká cena za vítězství

Zatímco část českého týmu strávila poslední dny "začínáním či dokončováním průjmu" a Jaromír Jágr rovnou požádal běloruské organizátory o napojení kanalizace na střídačku, jinde měli napilno ještě víc.

Ondřej Nováček
zdroj: ČT24 autor: V. Rejl

O ruské touze po vítězství na letošním světovém šampionátu byla řeč před pár dny. Tým, který je pod neustálým dohledem Vitalije Mutka a jeho moskevského sportovního resortu (člen výkonného výboru FIFA už mimochodem po anexi Krymu plánuje, že ukrajinské fotbalové prvoligové kluby PFK Sevastopol a Tavrija Simferopol spadnou od nové sezony do ruské soutěže), měl nicméně v přípravě namále.

Po propadáku v Soči kádr dál nijak nezářil, odmyslíme-li si porážku 6:0 výběru Vladimíra Růžičky na Oddset Hockey Games. "Vůbec bych nechtěl výkony v Soči a na mistrovství světa srovnávat. Změnili se trenéři, jsou to dva jiné turnaje," řekla ruská hvězda Alexandr Ovečkin.

Radující se hokejisté Ruska
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Bandic

V Minsku ale neponechala Ruská federace nic náhodě. "Po čtyřech vítězstvích na mistrovství světa navštívili ve čtvrtek odpoledne naši hráči historický a architektonický komplex Stalinova linie," stojí v dalším působivém prohlášení ruské hokejové reprezentace. Bývalý šéf Dynama Moskva a nynější generální manažer sborné Andrej Safronov při té příležitosti sdělil, že Ovečkin a spol. nežijí jen tréninkem.

"Hráči se musí inspirovat historií," zdůraznil s tím, že ještě před samotným zahájením šampionátu byl ruský tým vzdát hold u hrobu Valerije Charlamova. "Za velká vítězství se platí vysoká cena. V této souvislosti a s nabitou duševní energií bude pokračovat náš zítřejší trénink," dodal s poukazem na duel proti Lotyšům, které nakonec zatím jasní adepti na medaili porazili 4:1.

Olegs Znaroks
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Jistě hezký historický komplex Stalinova linie, který funguje devět let, leží přibližně 30 kilometrů od Minsku a jeho název pochází z původně bezejmenné linie z konce 20. let minulého století. Ta se táhla od Karelské šíje k Černému moři. "Expozice vojensko-historického muzea je vytvořena tak, že od prvních kroků cítí návštěvníci ducha doby," láká muzeum na svých stránkách na velkolepou připomínku 2. světové války.

V momentě, kdy vedení národního týmu Ruské federace nejdříve vydá tiskovou zprávu o "cenném vítězství v těžké geopolitické situaci", načež ji ještě umocní připomínkou války, lze už čekat prakticky všechno. Další střípek do pomyslné mozaiky toho, jaký tlak je vyvíjen na úspěch ruské mašiny a co všechno jsou pro něj někteří lidé schopni podniknout. Problém průjmu se náhle jeví jako docela marginální.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články