Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Vůjtek: Skončit za rok v rodné Ostravě pro mě zní lákavě

Minsk - Trenér hokejistů Slovenska Vladimír Vůjtek nechtěl bezprostředně po posledním vystoupení svého týmu na mistrovství světa v Minsku hovořit o budoucnosti. Přiznal ale, že by jej lákal šampionát za rok v Česku, kde by Slováci měli hrát skupinu v Ostravě. Vůjtek na rozdíl od únorových olympijských her v Soči nehodnotil absenci ve čtvrtfinále v Minsku jako propadák.

Vladimír Vůjtek na střídačce Slovenska s asistentem Vladimírem Orszaghem
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Sedmašedesátiletý Vůjtek zakončil třetí sezonu na lavičce Slovenska. V roce 2012 dovedl tým ke stříbru na mistrovství světa v Helsinkách, o rok později hrál jeho tým na turnaji v Helsinkách a Stockholmu čtvrtfinále. V Soči vypadl s českým týmem v osmifinále a byl celkově jedenáctý, v Minsku mu patří deváté místo.

"Nechtěl bych to rozebírat, času je ještě dost. Musíme všechno zanalyzovat a podívat se na pro a proti. Svaz se musí sejít," řekl Vůjtek ke své budoucnosti. Přiznal ale, že další šampionát jej zajímá.

"Samozřejmě, že je to lákavé ukončit kariéru v rodném městě, protože se bude hrát v Ostravě," uvedl Vůjtek s tím, že pokud by nebyl u reprezentace, tak by se nevydal trénovat na klubovou úroveň. "Na celou sezonu to vylučuju. Pokud se týká výpomoci po dobu dvou tří měsíců, tak se to může stát."

Letos 10 bodů nestačilo

V Minsku měl tým, v němž byli z poloviny debutanti na velké mezinárodní akci. Už dopředu upozorňoval, že postup do play-off by byl úspěch. "Olympiáda byla velký propadák, to nejde ničím omluvit. Mistrovství světa propadák nebyl, ukázala se tady spousta nových hráčů. Chybělo možná trošku štěstí. Loni jsme ho měli, pomohla nám i další mužstva a deset bodů stačilo. Letos ne," litoval Vůjtek.

V zápasech s Francií, Dánskem i Norskem odmítal roli favorita. "Říkali jsme, že jsme na stejné úrovni jako oni. Můžeme vyhrát nebo prohrát. Francie má čtyři roky stejné mužstvo, všichni jim přijeli, do útoku hrají výborně, trošku mají problémy v obraně, ale je to už vyzrálý tým," připomněl soupeře, který Slovensku sebral postup.

Sport
zdroj: ČT4

"Před dvěma roky jsme s nimi hráli o čtvrtfinále a vyhráli jsme horko těžko 5:4. Loni se nám podařilo zvítězit, protože jsme dali z každé akce gól. Věděli jsme, že i tady to bude těžký soupeř a náš konkurent, bohužel jsme ten zápas nezvládli a už se to nedalo spravit, přestože jsme vyhráli, co se dalo," doplnil.

Vůjtka nepřekvapuje, že papírově slabší soupeři na turnaji sbírají body proti favoritům. "Oni už jsou rovnocenní. Před dvěma roky hrálo Slovensko finále, loni Švýcarsko a letos uvidíme, kam půjdou třeba Bělorusové. Ti hráči hrají špičkové soutěže KHL, Švédsko, Finsko. Taky mají hráče z NHL, Dánové jich dneska proti nám měli pět a my máme tři," prohlásil kouč, který vyhrál dvakrát ruskou ligu s Jaroslavlí.

Pokud není tým jako Slovensko kompletní se všemi dostupnými hráči, má podle Vůjtka problémy. "Ten poměr se úplně mění, už to nejsou outsideři. Když přijedeme s kompletním mužstvem, tak bychom měli vyhrát a postoupit. S týmem bez zkušeností je každý zápas boj o vítězství," upozornil.

Češi se musí zlepšit

Podle něj tým hrál v Minsku to, na co měl. "Celkově převládá spokojenost s tím, jak to mužstvo hrálo. Kromě drobných momentů. Měli jsme tu druhý nejmladší tým, nepostoupili jsme o malý kousíček," uvedl Vůjtek. "Vyčítají nám, že Čerešňák hrál poslední dvě minuty s Českem, ale kdo měl hrát? Kdo byl zkušený? Valach? Ti borci jsou všichni stejní. Byli poprvé na mistrovství světa kromě Ďalogy a Švarného."

Vůjtek bude sledovat zbytek turnaje a držet palce českému týmu. "To je samozřejmé, jsem Čech. Ale když nezlepší svou hru, tak mu moc velké šance nedávám. Bohužel to musím říct, protože výsledky a taky výkony nebyly kvalitní," dodal Vůjtek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články