Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vůjtek: Čekám od českého týmu jiný styl, přes omluvenky patří k favoritům

Minsk - Trenér slovenských hokejistů Vladimír Vůjtek starší se posedmé postaví na lavičku jako soupeř proti svým krajanům z Česka, ale na mistrovství světa v Minsku to bude teprve potřetí souboj na velké mezinárodní akci. Před dvěma roky na světovém šampionátu v Helsinkách slavil sedmašedesátiletý kouč po výhře 3:1 postup do finále, v únoru na olympijských hrách v Soči Slováci po porážce 3:5 skončili už v osmifinále.

Kouč Vladimír Vůjtek na lavičce Slováků
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Vůjtek podle svých slov bere páteční derby bývalých federálních partnerů jako běžný zápas. "Že by to bylo něco zvláštního, to ne. Je to hra o tři body a samozřejmě bych chtěl nějaké získat," řekl Vůjtek.

Ale zápas právě s Českem byl klíčem k jeho největšímu úspěchu - stříbru z mistrovství světa 2012. "Samozřejmě nejraději vzpomínám na ten souboj o finále. Hrálo se o všechno, o medaile, ten úspěch tím byl vidět a měli jsme větší radost," navázal kouč, který dovedl dvakrát k titulu Jaroslavl v ruské lize.

Jeho protějšek na lavičce českého týmu Vladimír Růžička má podle Vůjtka k dispozici kvalitní výběr. "I když se spousta hráčů omluví, tak jsou schopní sestavit silný tým. Myslím, že budou jedním z favoritů turnaje," odhadl sílu českého výběru.

Tu dodává mužstvu i dvaačtyřicetiletá hvězda Jaromír Jágr. "V každém zápase připraví pro spoluhráče spoustu šancí. I když má už svůj věk, tak je vepředu pořád velice nebezpečný," upozornil Vůjtek.

Ve středu krátce sledoval první trénink českého týmu v dějišti MS, v hale Čižovka šel jeho výběr na led opět před Růžičkovým. "Abych pravdu řekl, tak jsem nic nevysledoval. Já ty kluky vůbec neznám. Já znám Hudlera, Jardu Jágra a jinak nevím. Příprava teprve proběhne. Oproti Švédským hrám ale čekám úplně jiný styl hry, protože je to mužstvo hodně jiné," uvedl Vůjtek.

Ostrý start Slovákům vyhovuje

Slováci mají do šampionátu podobně jako Češi ostrý start. "Já mám radši hned na začátek těžší soupeře. Měli jsme to tak před dvěma roky v Helsinkách, kde jsme nakonec brali stříbro. Když uhrajeme nějaký bod, tak to pro nás bude výhoda. Na druhou stranu je samozřejmé, že když všechno prohrajeme, tak se dostaneme trošku pod tlak," prohlásil Vůjtek.

V týmu má i devětatřicetiletého dlouholetého lídra národního týmu Miroslava Šatana, který se nevešel do nominace na olympijské hry, což na Slovensku vyvolalo velký rozruch. Po vzájemné schůzce ale Vůjtek bude na mistra světa z roku 2002 a vítěze Stanleyova poháru opět sázet. "Miro Šatan je tady, a to mluví za všechno," podotkl Vůjtek.

Miroslav Šatan
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

V týmu má ale také dvanáct nováčků. "Je to trošku tým z nouze, ale přípravné zápasy sehrál docela dobře. My jsme si ty hráče vybrali, tak jim musíme věřit," prohlásil. "Myslím si, že sílu máme rozloženou. Největší sílu bychom měli mít v bráně. Jinak je tam spoustu mladých hráčů, což na Slovensku dlouho nebylo zvykem. Uvidíme, jak se přizpůsobí mistrovství světa."

Po jedenáctém místě v Soči jsou podle Vůjtka na Slovensku od vystoupení v Minsku od fanoušků velká očekávání. "Žijou jenom tím, že přivezeme medaili. Ale je potřeba brát realitu a ta je taková, že když postoupíme do play-off, tak to bude velký úspěch," krotí Vůjtek vysoké ambice.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články