Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Velká senzace na úvod. Francie zdolala Kanadu po nájezdech

Minsk – Na minulém šampionátu se postarali o obrovské překvapení, když porazili Rusko, a šok pro hokejový svět si přichystali hráči Francie také v Bělorusku. Tým s galským kohoutem na dresech v úvodním utkání skupiny A porazil po nájezdech jednoho z hlavních favoritů Kanadu 3:2, když se jako jediný v závěrečném rozstřelu prosadil útočník Pierre-Edouard Bellemare.

Slavící hokejisté Francie
zdroj: ČTK/AP autor: Sergei Grits

Kanaďané do utkání vstupovali v pozici jasného favorita, jenže od úvodu bylo znát, že se s širším evropským kluzištěm pořád sžívají. Měli více ze hry, ale spoustu situací řešili příliš složitě a na krásu. To Francouzi hrozili zejména po rychlých protiútocích a po jednom takovém prověřil Reimera tvrdou ranou Stéphane Da Costa.

Javorové listy si první větší šanci vypracovaly v třinácté minutě, kdy po ráně Browera zazvonilo břevno. O pár chvil později se poprvé předvedla největší hvězda zámořského celku MacKinnon, jehož střelu Huet pouze vyrazil k Turrisovi, který však puk nedokázal ideálně trefit.

Do vedení se tak dostala nebojácně hrající Francie. Při přesilovce odražený kotouč doputoval přímo na hokejku Stéphana Da Costy a ten se před odkrytou brankou nemýlil. Kanada však rychle zareagovala. Patnáct vteřin před koncem třetiny se do přihrávky Hodgsona rovněž v přesilovce opřel Schenn a vymetl šibenici.

Kanadu vstřelená branka nakopla a po pauze mohla výsledek otočit. Schennovu ránu z mezikruží ale dokázal tentokrát Huet vyrazit. Dobře chytající francouzský brankář se vytáhl i proti ráně MacKinnona, avšak jeho hvězdný moment přišel v dvaatřicáté minutě. Při další přesilovce se před odkrytou brankou zjevil Rielly a jeho střelu Huet fantastickým tygřím skokem vytěsnil nad.

Nadále hrozili i Francouzi, které hnalo běloruské publikum. Do velké příležitosti se dostal po chybě Myerse Fleury, jehož pokus zastavil betonem Reimer. Další šanci na návrat do vedení Francie dostala na závěr druhé a v úvodu třetí třetiny, kdy měla výhodu dlouhé početní výhody 5 na 3. Kanada ji však přežila a v devětačtyřicáté minutě se sama mohla radovat, i když díky velkému štěstí. Gudbranson vypálil, puk se odrazil od tyčky do zad brankáře Hueta a od nich se došoural za brankovou čáru.

Francouze ani tento moment nezlomil. Obrovskou šanci sice nejprve neproměnil Teddy Da Costa, ovšem v třiapadesáté minutě mohli slavit. Před Reimerem se zjevil totiž jeho bratr Stéphane a pěknou kličkou vsítil svoji druhou branku.

Nerozhodný výsledek poté Francouzi udrželi až do konce normální hrací doby a ubránili se i v následném pětiminutovém prodloužení, ve kterém měla Kanada jednoznačně více ze hry. O vítězi tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. V těch se jako jediný prosadil Bellemare, jenž uzavíral třetí sérii, a zajistil tak svému týmu dvoubodovou výhru.

Francie - Kanada 3:2 po nájezdech (1:1, 0:0, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 18. S. Da Costa (Auvitu, Bellemare), 53. S. Da Costa (Roussel, Fleury), rozhodující nájezd Bellemare - 20. Schenn (Hodgson, Garrison), 51. Gudbranson (MacKinnon). Rozhodčí: Kaval, Patafie (oba USA) - Fluri (Švýc.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 4:6. Využití: 2:1. Diváci: 5252.

Francie: Huet - Manavian, Amar, Auvitu, Besch, Janil, Chakiachvili, Dieude-Fauvel - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, S. Da Costa, Bellemare - Roussel, Guttig, T. Da Costa - Tardif, Henderson, Ritz - Raux. Trenér: Dave Henderson.

Kanada: Reimer - Bieksa, Garrison, Coburn, Myers, Ellis, Gudbranson, Rielly - Turris, Burrows, MacKinnon - Hodgson, Brouwer, Kadri - Schenn, Huberdeau, Read - Scheifele, Chimera, Ward - Monahan. Trenér: Dave Tippett.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články