Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Treille: Je to obrovská výhra, cíl je však i nadále záchrana

Minsk – Se svými spoluhráči po zápase poskakoval, jako by právě získal mistrovský titul. Útočník Francie Yorick Treille, který je dobře známý českým fanouškům z působení v extralize, byl po senzační výhře 3:2 nad Kanadou po nájezdech ve velké euforii. Zároveň si však uvědomoval, že musí i nadále zůstat na zemi. Cíl jeho spoluhráčů je totiž především udržení v elitní skupině.

Hokejisté Francie slaví výhru nad Kanadou
zdroj: ČTK/AP autor: Sergei Grits

"Je to obrovská výhra pro celý francouzský hokej. Náš základní cíl před turnajem byl zůstat v elitní kategorii. Ale každým turnajem získáváme zkušenosti, snažíme se každý zápas bojovat a dneska jsme dokázali držet těsné skóre a dotáhli jsme to do nájezdů," řekl Treille.

Francouzi už loni na mistrovství světa v Helsinkách vyhráli nad Ruskem 2:1 a mohli tak slavit další výhru nad elitním sokem. "Kanadu jsme porazili dosud jenom jednou v historii. Jsem velice pyšný na kluky, všichni do toho dali všechno," navázal Treille. Francouzi už porazili Kanadu v roce 1995 na světovém šampionátu v Gävle 4:1.

"Ohromně důležitý byl pro nás vyrovnávací gól na 2:2, Cristobal Huet předvedl hodně klíčových zákroků, hodně mu dlužíme. Ale byl to týmový výkon, každý hrál defenzivně, blokoval střely a vyšlo to," navázal Treille.

Výhru si Francouzi užijí, ale uvědomují si, že náročný turnaj pro ně teprve začal. "Můžeme si dneska užít, v sobotu si odpočineme a v neděli nás čeká důležitý zápas s Itálií. Když teď všechno prohrajeme, tak sestoupíme. Budeme se snažit makat každý zápas jako dneska a uvidíme, jak na tom na konci budeme," upozornil Treille.

Do zápasu šli s touhou uspět, ale nad výsledkem dopředu nepřemýšleli. "Před zápasem jsme se o tom nebavili, nechtěli jsme přemýšlet o výsledku. Chtěli jsme celých šedesát minut tvrdě makat, soustředit se na každé střídání, a že na konci uvidíme, na co to bude stačit," navázal.

Francie ale už není hokejovým "trpaslíkem" a dokazuje to výsledky i rostoucím sebevědomím, které mají hráči působící v elitních soutěžích. "Loni jsme porazili Rusy a věděli jsme tak, že je to možné s Kanadou. V hokeji jde ale všechno strašně rychle. V minulosti jsme třeba po čtyřiceti minutách hráli na mistrovství 0:0 a nakonec prohráli 0:9," podotkl.

Byl by šťastný, kdyby jeho tým v posledním zápase základní skupiny dokázal překvapit i českou reprezentaci. "Znám některá jména, ale myslím, že v jednom klubu jsem s nikým nehrál. Češi ale vždycky mají dobrý tým a na zápas s nimi se těším. Ale to bude až zadlouho," dodal Treille.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články