Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Těsně a vydřeně. Hokejisté porazili Nory 1:0

Minsk – Čeští hokejisté vyhráli zápas s norským soupeřem 1:0 díky brance Vladimíra Sobotky v samotném úvodu utkání. Zaznamenali tak důležité tři body do souboje o místa v play-off, navíc se soupeřem, který na tom byl před utkáním stejně jako české mužstvo.

Čeští hokejisté po utkání s Norskem
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Českým hokejistům se nadmíru vydařil vstup do utkání, když norského brankáře již po půl minutě hry překonal Vladimír Sobotka. Po přihrávce Jaromíra Jágra střelecký debutant v reprezentačním dresu dostal puk pohotově a prakticky bez překážek do norské sítě. Brankář soupeře Söberg vůbec nepůsobil zpočátku utkání jistě, každý pokus českých hokejistů, jakkoliv vyvedený, zaváněl pro Nory problémy.

O pár minut později znovu po Jágrově aktivitě v útočné třetině Češi šibovali norskou defenzivou. Příležitost měl Kolář, do branky se tlačili i Hertl se Sobotkou. Na druhé straně i čeští hráči si vybrali svou dávku lapsů, když Němec při rozehrávce vůbec netrefil puk a nabídl lehkou příležitost soupeři – Salák musel řešit nebezpečnou situaci. Nebyla to přitom jediná norská příležitost (fantastickým vykopnutím Salák zachraňoval při oslabení) a průběh hry se čím dál více vyrovnával.

Utkání Česko – Norsko
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Češi pak na sklonku první třetiny skřípli soupeře při přesilovce, kdy dlouho vyvíjel tlak Červenka, a poté i Hertl s Klepišem a Jágrem. Nic z toho však pro český tým nakonec nevyplynulo. V prvním dějství padl jen bleskový Sobotkův gól.

Druhou třetinu Češi otevřeli Červenkovým vyloučením poté, co český útočník narazil norského hráče na hrazení. Salák pak musel být ve střehu a předvést bleskové reflexy. Červenka pak z úhlu zkusil překonat Söberga a vylepšit dojem po zbytečném dvouminutovém trestu, avšak nebyl dostatečně přesný.

Vladimír Růžička: "Dneska jsme odehráli podobné utkání jako s Dánskem, ale byli agresivnější a rychlejší. I přesto měl soupeř pár šancí. Dali jsme rychle branku a do utkání jsme vstoupili dobře. Ve druhé třetině bylo velice důležité, že Saša Salák chytil trestné střílení. Přestože jsem měli hodně šancí, tak jsme nedali góly. Dali jsme čtyři tyčky. Jsme rádi, že jsme zápas dotáhli do vítězného konce a získali jsme tři body."

Těsně před polovinou zápasu pak málem pro Čechy přišla pohroma, vyrovnávací gól. Salák totiž při jedné ze šancí Norů – těch povážlivě přibylo ve druhé třetině – hodil či snad jen upustil hokejku, po čemž následovalo trestné střílení. Olimb se pokusil českého brankáře zaskočit zpětnou kličkou, byl už však příliš blízko a Salák jeho neobratný pokus zlikvidoval. Češi stále vedli, jejich převaha z úvodu utkání byla ale už delší dobou jen vzpomínkou.

Alexander Salák zasahuje proti norskému útočníkovi
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Ani oni však nebyli bez šancí: Kovář střílel v přesilovce do tyče. O chvíli později pak rána nesedla Sekáčovi, přišla i další tyč – tentokrát Červenkova. Naopak Norové měli další nájezd, tentokrát ne trestný, když se na Saláka řítil jeden z útočníků. Český gólman přesně nastavil levý beton a zacelil všechny mezírky u své tyče.

Do posledního dějství Češi vlétli. Sekáč se rozjel u modré čáry, nabral rychlost, propletl se až před Söberga – a nastřelil tyčku, už třetí v utkání. Vzápětí Novotný v situaci dva na jednoho zakončoval do gólmanova pravého betonu. Hokejisté jako by nechtěli připustit možnost norského vyrovnání za křehkého stavu 1:0, avšak brzdila je jejich vlastní nepřesnost v zakončení. I Salák však musel zasahovat, když přiklepl beton k ledu po zakončení levého křídla Norů.

Hru pravidelně rozhýbával agilní Sekáč, jehož kombinace především s Hudlerem je pro tým jistě povzbuzující. Nervozitu do české hry přineslo vyloučení Jágra čtyři minuty před koncem, na trestnou lavici šel po zbytném seknutí do protihráče. Česká obrana však v oslabení fungovala výtečně a nepustila Nory de facto k ničemu. Poté už přišlo norské power play, z něhož nicméně nic nevzešlo, a zápas tak skončil 1:0. Rozhodla branka Vladimíra Sobotky hned v první minutě utkání.

ČR - Norsko 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Branka a nahrávky: 1. Sobotka (Hertl, Jágr). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Vinnerborg - Dahmen (oba Švéd.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 7902.

ČR: Salák - Němec, Vitásek, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář II - Jágr, Sobotka, Hertl - Vondrka, Červenka, Klepiš - Hudler, Novotný, Sekáč - Zaťovič, Jan Kovář, Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Norsko: Söberg - Holös, Bonsaksen, Trygg, Ödegaard, Sörvik, Espeland - Forsberg, Hansen, Röymark - M. Olimb, Bastiansen, K. A. Olimb - Ask, Olden, Skröder - Dahlström, Roest, Martinsen. Trenér: Roy Johansen, Knut Jorgen Stubdal a Per-Erik Alcén.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články